Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Bele peči (1583 m), vidi Rjavina (2532 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Košutna / Markova raven - Košutna (po označeni poti)

Markova raven - Košutna (po označeni poti)

Natisni
Izhodišče: Markova raven (980 m)
Širina/Dolžina: 46,2969°N 14,5618°E
Ime poti: po označeni poti
Čas hoje: 2 h 50 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 994 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 11.581
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Le nekaj deset metrov pred spodnjo postajo nihalke se levo navzdol odcepi gozdna cesta v dolino Korošice. Cesta nato preči most in kmalu za tem pride na križišče, kjer nadaljujemo naravnost. Cesta nas nato ponovno pripelje na križišče. Naprej imamo dve možnosti: 1. Zavijemo levo čez most in se vzpenjamo po cesti navzgor. Tej cesti sledimo do manjšega parkirišča pri Markovi ravni. Markovo ravan prepoznamo po tem, da je ob cesti manjše parkirišče, hudournik in širok kolovoz, ki se usmeri levo navzgor, cesta pa se začne strmo spuščati. 2. Nadaljujemo naravnost in se vzpenjamo po cesti, ki nas pripelje do naslednjega križišča. Nadaljujemo po levi cesti, ki postane zelo strma in ji sledimo do parkirišča pri levem ovinku s katerega se naravnost odcepi širok kolovoz. Parkiramo na parkirišču ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na širok kolovoz, ki nas po nekaj deset metrih pripelje do naslednjega parkirišča. Čez parkirišče nadaljujemo naravnost in se naprej vzpenjamo po kolovozu, ki zavije levo. Po nekaj minutah hoje ima kolovoz razpotje, kjer se usmerimo na desni markiran kolovoz. Le temu sledimo nekaj minut do mesta, kjer se desno odcepi peš pot proti Krvavcu in planini Koren. Odcep ni posebej označen tako, da moramo pazljivo slediti markacijam. Pot naprej se vzpenja po desni strani hudournika kar strmo navzgor. Pot nas nato pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri ZA VRATA. Pot naprej počasi prehaja v manj strnjen gozd tako, da mestoma prečimo kakšen manjši travnik ali celo kratko melišče. Tudi razgledi postajajo vse lepši. Naprej nas pot pripelje pod vznožje krajše stene od katere se desno navzgor odcepi neoznačena pot na planino Koren. Nadaljujemo po levi strani stene rahlo navzgor. Pot naprej se rahlo spusti in nas pripelje do prijetnega studenčka. Pot naprej preide na levo stran studenčka in se ponovno začne vzpenjati. Pot naprej preči krajši pas rušja, nato pa se začne vzpenjati po travah. Naprej je pot težje sledljiva saj se med travo hitro izgubi a markacije, ki so bolj redke nam bodo v pomoč. Po 20 minutah vzpona od studenčka nas pot pripelje do lesene hiške. Pot za kočo zavije levo v gozd in se po krajšem vzponu priključi poti s Kriške planine (Krvavec). Nadaljujemo ostro desno in brez večjega vzpona ali spusta prečimo pas gozda. Naprej se pot začne vzpenjati po pobočjih, ki so porasla z rušjem in nekaj drevesi. Po 20 minutah vzpona strmina popusti in pred seboj zagledamo pastirsko kočo na planini Koren. Pot se nato mimo napajališča za živali spusti do pastirske koče na planini.
Tu se pri koči rahlo desno (smer jugovzhod) odcepi pot, ki pelje na planino Košutna. Pot sprva preči pobočja skoraj vodoravno, nato pa nas pripelje na tehnično zahtevno mesto. Pot se strmo vzpne čez krajši skalni skok, kjer so nam v pomoč varovala. Pot se nato položi in nas mimo križa pripelje do planine Košutna, kjer stoji kapelica in pastirski stan.
S planine nadaljujemo po slabše shojeni stezici, ki gre po levi strani kapelice med rušje. Pot naprej se rahlo vzpenja po zmerno strmem in razglednem pobočju Košutne. Ko se pot povsem položi pa se v desno odcepi pot na vrh Košutne (odcep je označen, a pot napačno markirana). Tej zelo slabo vidni poti, nato sledimo vse do vrha katerega dosežemo po 15 minutah nadaljnje hoje (držimo se levih prehodov, čeprav nas markacija v spodnjem delu usmeri desno).
Pot je označena a ponekod težje sledljiva. Če izgubimo stezico poiščemo prehod med rušjem in pri tem pazimo, da se ne zaplezamo v rušje.
Markova raven - planina Koren 2:00, planina Koren - Košutna 50 minut.
zemljevid poti - Košutna
Ob poti: Planina Koren (1675m), Planina Košutna (1778m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Markova raven - Košutna1
Markova raven - Košutna2
Markova raven - Košutna3
Markova raven - Košutna4
Markova raven - Košutna5
Markova raven - Košutna6
Markova raven - Košutna7
Markova raven - Košutna8
Markova raven - Košutna9
Markova raven - Košutna10
Markova raven - Košutna11
Markova raven - Košutna12
Markova raven - Košutna13
Markova raven - Košutna14
Markova raven - Košutna15
Markova raven - Košutna16
Markova raven - Košutna17
Markova raven - Košutna18
Markova raven - Košutna19
Markova raven - Košutna20
Markova raven - Košutna21
Markova raven - Košutna22
Markova raven - Košutna23
Markova raven - Košutna24
Markova raven - Košutna25
Markova raven - Košutna26
Markova raven - Košutna27
Markova raven - Košutna28
Markova raven - Košutna29
Markova raven - Košutna30
Markova raven - Košutna31
Markova raven - Košutna32
Markova raven - Košutna33
Markova raven - Košutna34
Markova raven - Košutna35
Markova raven - Košutna36
Diskusija o izletu Markova raven - Košutna (po označeni poti)
grega_z_brega26.10.2015
Včeraj sem se odpravil na Košutno, z Markove ravni.
Za začetek, leva cesta je v boljšem stanju kot desna, je sicer čez podrto drevo, kar za nižji avtomobil ne prdstavlja ovire.
Skratka, vreme je bilo fantastično, toplo in v gorah je bilo veliko pohodnikov. Da sem se izognil gužvi sem v melišču malo pred napajalniki z vodo zavil desno na neoznačeno pot mimo Dedca.
Pot je slikovita in ponuja lepe razglede ter seveda ne srečaš žive duše.
Več pa v slikah.

...ko jih spravim v vrstni red..
Kman5.4.2021 16:22:55
Pozdravljeni,

danes sem na poti v dolino (predvidevam, da nekje v bližini hiške - 14. fotografija) izgubil klasične dereze Black Diamond Serac. Če je kdo naletel nanje, mi lahko piše/kliče na 070771324.

Že vnaprej hvala.nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki