Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kompotela / Markova raven - Kompotela (po označeni poti)

Markova raven - Kompotela (po označeni poti)

Natisni
Izhodišče: Markova raven (980 m)
Širina/Dolžina: 46,2969°N 14,5618°E
Ime poti: po označeni poti
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1009 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 18.456
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Le nekaj deset metrov pred spodnjo postajo nihalke se levo navzdol odcepi gozdna cesta v dolino Korošice. Cesta nato preči most in kmalu za tem pride na križišče, kjer nadaljujemo naravnost. Cesta nas nato ponovno pripelje na križišče. Naprej imamo dve možnosti: 1. Zavijemo levo čez most in se vzpenjamo po cesti navzgor. Tej cesti sledimo do manjšega parkirišča pri Markovi ravni. Markovo ravan prepoznamo po tem, da je ob cesti manjše parkirišče, hudournik in širok kolovoz, ki se usmeri levo navzgor, cesta pa se začne strmo spuščati. 2. Nadaljujemo naravnost in se vzpenjamo po cesti, ki nas pripelje do naslednjega križišča. Nadaljujemo po levi cesti, ki postane zelo strma in ji sledimo do parkirišča pri levem ovinku s katerega se naravnost odcepi širok kolovoz. Parkiramo na parkirišču ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na širok kolovoz, ki nas po nekaj deset metrih pripelje do naslednjega parkirišča. Čez parkirišče nadaljujemo naravnost in se naprej vzpenjamo po kolovozu, ki zavije levo. Po nekaj minutah hoje ima kolovoz razpotje, kjer se usmerimo na desni markiran kolovoz. Le temu sledimo nekaj minut do mesta, kjer se desno odcepi peš pot proti Krvavcu in planini Koren. Odcep ni posebej označen tako, da moramo pazljivo slediti markacijam. Pot naprej se vzpenja po desni strani hudournika kar strmo navzgor. Pot nas nato pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri ZA VRATA. Pot naprej počasi prehaja v manj strnjen gozd tako, da mestoma prečimo kakšen manjši travnik ali celo kratko melišče. Tudi razgledi postajajo vse lepši. Naprej nas pot pripelje pod vznožje krajše stene od katere se desno navzgor odcepi neoznačena pot na planino Koren. Nadaljujemo po levi strani stene rahlo navzgor. Pot naprej se rahlo spusti in nas pripelje do prijetnega studenčka. Pot naprej preide na levo stran studenčka in se ponovno začne vzpenjati. Pot naprej preči krajši pas rušja, nato pa se začne vzpenjati po travah. Naprej je pot težje sledljiva saj se med travo hitro izgubi a markacije, ki so bolj redke nam bodo v pomoč. Po 20 minutah vzpona od studenčka nas pot pripelje do lesene hiške. Pot za kočo zavije levo v gozd in se po krajšem vzponu priključi poti s Kriške planine (Krvavec). Nadaljujemo ostro desno in brez večjega vzpona ali spusta prečimo pas gozda. Naprej se pot začne vzpenjati po pobočjih, ki so porasla z rušjem in nekaj drevesi. Po 20 minutah vzpona strmina popusti in pred seboj zagledamo pastirsko kočo na planini Koren. Pot se nato mimo napajališča za živali spusti do pastirske koče na planini.
Tu se naša pot nadaljuje rahlo levo (rahlo desno planina Košutna) po travnikih po dnu doline (pot je sprva slabo vidna). Pot nato postaja vse bolj strma in nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do manjše mlake, kjer je slabše označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Košutna) in zložni poti sledimo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo po desni poti v smeri Kompotele (levo Vrh Korena). Od tu naprej je orientacija nekoliko težja v megli pa zelo težavna. Pot naprej se počasi začne rahlo vzpenjati po travnatem pobočju poraslem z rušjem. Stezica nas nato v lepih razgledih pripelje na vrh Kompotele.
Markova raven - planina Koren 2:00, planina Koren - Kompotela 1:00.
zemljevid poti - Kompotela
Ob poti: Planina Koren (1675m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mokrica ( 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Markova raven - Kompotela1
Markova raven - Kompotela2
Markova raven - Kompotela3
Markova raven - Kompotela4
Markova raven - Kompotela5
Markova raven - Kompotela6
Markova raven - Kompotela7
Markova raven - Kompotela8
Markova raven - Kompotela9
Markova raven - Kompotela10
Markova raven - Kompotela11
Markova raven - Kompotela12
Markova raven - Kompotela13
Markova raven - Kompotela14
Markova raven - Kompotela15
Markova raven - Kompotela16
Markova raven - Kompotela17
Markova raven - Kompotela18
Markova raven - Kompotela19
Markova raven - Kompotela20
Markova raven - Kompotela21
Markova raven - Kompotela22
Markova raven - Kompotela23
Markova raven - Kompotela24
Markova raven - Kompotela25
Markova raven - Kompotela26
Markova raven - Kompotela27
Diskusija o izletu Markova raven - Kompotela (po označeni poti)
fpetel128.5.2011
Tam okoli Krvavca moraš kar popaziti na markacije. Sem bil že večkrat na tej poti. Mimo Mokriške jame po brezpotju v lepem vremenu ni težav - tukaj moraš pa kar pazit, da ne prideš s poti.
abes2.12.2011
Včeraj obiskala Kompotelo, smer pristopa Markova raven, sem zavila desno na lovsko pot proti planini Košutna, pod vrhom sem malo zašla, pa srečno "pregazila" borovce. nasmeh Lepa, strma pot, ampak le v suhem vremenu ! Vrnila sem se po markirani poti nazaj v dolino. Razgledi včeraj fantastični, morje megle, ...
atena8527.12.2011
Cesta po kateri dostopamo do izhodišča je krožna - če gremo v smeri 1. variante (glej zgoraj dostop do izhodišča) je cesta s te smeri nekoliko daljša, a položnejša, razgledna in morda tudi v malenkost boljšem stanju. Če pa ne gremo levo čez most in gremo torej naravnost, varianta 2, je cesta nekoliko bolj strma, a se pride prej.

Sicer je pot zelo lepa, veliko lepša od sosednje na Kriško planino (Krvavec) in manj strma. S planine Koren imamo tudi kar nekaj izhodišč za naprej (Kompotela, Mokrica, vrh Korena, Košutna).
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki