Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Domu na Kofcah (1488 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Javorov vrh / Mače - Javorov vrh (čez Kozjek)

Mače - Javorov vrh (čez Kozjek)

Natisni
Izhodišče: Mače (600 m)
Širina/Dolžina: 46,3131°N 14,4187°E
Ime poti: čez Kozjek
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 834 m
Višinska razlika po poti: 900 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 1.134
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 53
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za Mače. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. V Preddvoru opazimo oznake za Mače, ki nas usmerijo levo mimo osnovne šole na cesto, ki se vzpne do Mač. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo do ceste, s katere smo zavili na parkirišče in po njej nadaljujemo vzpon v smeri Kališča. Sprva hodimo skozi gozd, cesta pa se nekaj minut višje približa potoku Suha, katerega še nekoliko naprej 2 krat tudi preči. Po približno 20 minutah prispemo na označeno razpotje, kjer se običajna pot proti Kališču nadaljuje levo, mi pa nadaljujemo desno v smeri Srednjega vrha, Kališča čez Kozjek in Zavetišča v Hudičevem borštu čez Kozjek. Vse slabša cesta nas malo naprej pripelje do tovorne žičnice, ki pelje proti Domu na Kališču.
Vzpon naprej je zaradi labirinta kolovozov, orientacijsko nekoliko težji, a če pazljivo sledimo markacijam, ne moremo zgrešiti. Višje se kolovoz spremeni v strmo pešpot, le ta pa nas čez čas pripelje na greben Kozjeka. Tu se pot položi in zavije levo, kjer nas nato po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Tu se v levo odcepi pot na Kališče, mi pa nadaljujemo po desni poti. Za tem prečimo grapo in že po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pridemo do naslednjega razpotja, kjer pa nadaljujemo naravnost (levo Dolga njiva, Cjanovca in Srednji vrh) v smeri Hudičevega boršta. Sledi nekajminutno prečenje, ki v zadnjem delu poteka po travnatem pobočju, nato pa se ob robu Hudičevega boršta priključimo nekoliko krajši Mačenski poti.
Nadaljujemo mimo izvira in nato po minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do Zavetišča v Hudičevem borštu.
Od zavetišča nadaljujemo proti vzhodu, kjer hitro zapustimo Hudičev boršt in prispemo do mesta, kjer stopimo iz gozda. Na začetnem delu, kjer stopimo iz gozda, nam je v zmernem spustu v pomoč jeklenica, ki se nadaljuje še nekaj metrov prečenja preko razmeroma strmega pobočja. Pot se nadaljuje po dokaj strmem travnatem pobočju Zaplate, katero je v zimskem času izredno plazovito. Prečenje travnatega pobočja, ki je predvsem v mokrem na nekaj mestih nevarno za zdrs, sicer pa tehnično nezahtevno, se po približno 15 minutah konča in pot nas pripelje v gozd. Sledi še približno 15 minut prečenja skozi gozd, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri Javorjevega vrha (levo Cjanovca in Srednji vrh, desno Potoška gora, Spodnja Kokra, sv. Jakob...).
Pot se nadaljuje po in ob sprva na nekaj mestih razglednem grebenu in se občasno tudi nekoliko spusti. Malo naprej pot preide v gozd ter se prične strmeje vzpenjati po severozahodnem grebenu Javorovega vrha. Malo pod vrhom se gozd konča, nas pa do razglednega vrha loči le še nekaj korakov vzpona.
Mače - Hudičev boršt 2:00, Hudičev boršt - Javorov vrh 1:00.
zemljevid poti - Javorov vrh
Ob poti: Zavetišče v Hudičevem borštu (1328m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Mače - Javorov vrh1
Mače - Javorov vrh2
Mače - Javorov vrh3
Mače - Javorov vrh4
Mače - Javorov vrh5
Mače - Javorov vrh6
Mače - Javorov vrh7
Mače - Javorov vrh8
Mače - Javorov vrh9
Mače - Javorov vrh10
Mače - Javorov vrh11
Mače - Javorov vrh12
Mače - Javorov vrh13
Mače - Javorov vrh14
Mače - Javorov vrh15
Mače - Javorov vrh16
Mače - Javorov vrh17
Mače - Javorov vrh18
Mače - Javorov vrh19
Mače - Javorov vrh20
Mače - Javorov vrh21
Mače - Javorov vrh22
Mače - Javorov vrh23
Mače - Javorov vrh24
Mače - Javorov vrh25
Mače - Javorov vrh26
Mače - Javorov vrh27
Mače - Javorov vrh28
Mače - Javorov vrh29
Mače - Javorov vrh30
Mače - Javorov vrh31
Mače - Javorov vrh32
Mače - Javorov vrh33
Mače - Javorov vrh34
Mače - Javorov vrh35
Mače - Javorov vrh36
Mače - Javorov vrh37
Mače - Javorov vrh38
Mače - Javorov vrh39
Mače - Javorov vrh40
Mače - Javorov vrh41
Mače - Javorov vrh42
Mače - Javorov vrh43
Mače - Javorov vrh44
Mače - Javorov vrh45
Mače - Javorov vrh46
Mače - Javorov vrh47
Mače - Javorov vrh48
Mače - Javorov vrh49
Mače - Javorov vrh50
Mače - Javorov vrh51
Mače - Javorov vrh52
Mače - Javorov vrh53
Diskusija o izletu Mače - Javorov vrh (čez Kozjek)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki