Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Planina Kališče / Mače - Planina Kališče (mimo sv. Miklavža)

Mače - Planina Kališče (mimo sv. Miklavža)

Natisni
Izhodišče: Mače (600 m)
Širina/Dolžina: 46,3131°N 14,4187°E
Ime poti: mimo sv. Miklavža
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 850 m
Višinska razlika po poti: 880 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.241
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 67
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za Mače. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. V Preddvoru opazimo oznake za Mače, ki nas usmerijo levo mimo osnovne šole na cesto, ki se vzpne do Mač. Ko prispemo v Mače, na označenem križišču nadaljujemo desno (levo Bašelj, naravnost cerkev sv. Miklavža (cerkev ni dostopna z avtomobilom)) ter se po ozki cesti zapeljemo nad vas, kjer se nahaja večje označeno parkirišče.
Opis poti:
S parkirišča nad Mačami se po asfaltni cesti vrnemo nazaj do središča vasi, od tam pa nadaljujemo v smeri sv. Miklavža (odcep ceste sredi vasi proti sv. Miklavžu je dobro označen). Iz središča vasi nadaljujemo po slepi ulici in se po njej pričnemo zmerno vzpenjati. Cesta se kmalu položi in nas pripelje do mesta, kjer opazimo naslednjo oznako za sv. Miklavža, ki pa nas tokrat usmeri levo, na cesto, ki nas vodi mimo nekaj dvorišč k bližnjemu potoku. Še preden se spustimo do potoka nas naslednja oznaka usmeri desno, kjer nadaljujemo mimo garaže in ob betonski škarpi. Ko se že slabša cesta spusti povsem do potoka Suha, pa ga preko manjšega lesenega mostička tudi prečimo. Na drugi strani mostička se vzpnemo do roba dvorišča bližnje stanovanjske hiše, nato pa nadaljujemo desno, kjer se pričnemo vzpenjati ob mrežasti ograji. Po krajšem vzponu stopimo na rob večje senožeti, od koder se nam odpre lep pogled na Tolsti vrh in Storžič. Nadaljujemo ob robu gozda oz. povsem po desni strani travnika, do mesta, kjer se steza vrne v gozd. Ko stopimo v gozd se steza razširi v kolovoz, mi pa po njem nadaljujemo le nekaj 10 korakov, nato pa gremo desno na dobro uhojeno stezo. Nekoliko naprej dosežemo naslednji kolovoz, katerega pa prečimo poševno proti levi.
Od kolovoza naprej se vzpenjamo po zmerno strmi poti, ki nas hitro popelje iz gozda na večji travnik pod cerkvijo sv. Miklavža. Od tod sledi le še kratek vzpon in že smo pri cerkvici, od katere se nam odpre lep razgled na gorenjska naselja, Polhograjsko in Škofjeloško hribovje ter ob lepi vidljivosti tudi na Triglav.
Nadaljevanje poti opazimo na vzhodni strani cerkve, kjer se vzpnemo skozi kratek pas gozda do prijetne klopce in lepega razgledišča. Nadaljujemo po desni strani klopce, po poti, ki v rahlem vzponu preči pobočja proti desni. Po nekaj minutah dosežemo kolovoz, katerega pa le prečimo in vzpon nadaljujemo po dobro uhojeni in še naprej nemarkirani poti, ki se nekoliko strmeje vzpne. Ko se pot položi dosežemo nekakšen greben, kjer stopimo na drug, razmeroma nov kolovoz, po katerem se vzpenjamo proti severu. Ob občasnih lepih razgledih na Triglav, Mali Grintovec in še kam, se vzpnemo ob neizrazit rob gozda, kjer zapustimo kolovoz in nadaljujemo rahlo desno na lepo sledljivo stezico (ker je kolovoz razmeroma nov (april 2014) je začetek steze nekoliko slabše opazen), ki postopoma preide v gozd ter se nekoliko naprej priključi običajni markirani poti iz Mač proti Kališču.
Markirana pot nas malo naprej pripelje na naslednji kolovoz, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer nas markacije povedejo desno navzgor na bolj strmo pot, po kateri se v nekaj minutah vzpnemo do lepo urejenega razgledišča s klopco. Za razglediščem se vrnemo v gozd, kjer se le zložno vzpenjamo. Nekoliko naprej ponovno dosežemo enega od številnih kolovozov na tem koncu, markirana pot pa se nekaj časa nadaljuje vzporedno z njim, čez čas, ko se strnjen pas gozda konča, pa se nanj vrne. Ob pogledu na Tolsti vrh in Storžič, pa se nato v minuti nadaljnje hoje sprehodimo do razpotja severno od Gore, vrha, katerega smo obšli po levi strani.
Z razpotja nadaljujemo po markirani poti v smeri Kališča. Nekaj minut se vzpenjamo skozi strnjen smrekov gozd, nato pa se priključimo na slabšo cesto, po kateri nekaj minut nadaljujemo vzpon. Cesto zapustimo, ko na desni strani opazimo nadaljevanje planinske poti (odcep je dobro označen). Pot naprej preide na bolj strmo pobočje ter se v številnih okljukih razmeroma strmo vzpenja. Višje se gozd prehodno razredči in odpre se nam lep razgled proti jugu. Na delu redkega gozda nam prijeten počitek omogoči tudi lesena klop, malo naprej pa nas "preseneti" še delujoča ura na drevesu. V nadaljevanju nekoliko več časa prečimo proti desni, tako, da dosežemo gozdnat južni greben Kališča. Na omenjenem grebenu pot zavije ostro levo, nato pa se v nekaj okljukih vzpne do Spodnjega Kališča, od koder se nam odpre lep razgled na Storžič.
zemljevid poti - Planina Kališče
Ob poti: Sv. Miklavž nad Mačami (651m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Kališču, Bašeljski vrh ( 45 min), Mali Grintovec, Storžič (1 h 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Mače - Planina Kališče1
Mače - Planina Kališče2
Mače - Planina Kališče3
Mače - Planina Kališče4
Mače - Planina Kališče5
Mače - Planina Kališče6
Mače - Planina Kališče7
Mače - Planina Kališče8
Mače - Planina Kališče9
Mače - Planina Kališče10
Mače - Planina Kališče11
Mače - Planina Kališče12
Mače - Planina Kališče13
Mače - Planina Kališče14
Mače - Planina Kališče15
Mače - Planina Kališče16
Mače - Planina Kališče17
Mače - Planina Kališče18
Mače - Planina Kališče19
Mače - Planina Kališče20
Mače - Planina Kališče21
Mače - Planina Kališče22
Mače - Planina Kališče23
Mače - Planina Kališče24
Mače - Planina Kališče25
Mače - Planina Kališče26
Mače - Planina Kališče27
Mače - Planina Kališče28
Mače - Planina Kališče29
Mače - Planina Kališče30
Mače - Planina Kališče31
Mače - Planina Kališče32
Mače - Planina Kališče33
Mače - Planina Kališče34
Mače - Planina Kališče35
Mače - Planina Kališče36
Mače - Planina Kališče37
Mače - Planina Kališče38
Mače - Planina Kališče39
Mače - Planina Kališče40
Mače - Planina Kališče41
Mače - Planina Kališče42
Mače - Planina Kališče43
Mače - Planina Kališče44
Mače - Planina Kališče45
Mače - Planina Kališče46
Mače - Planina Kališče47
Mače - Planina Kališče48
Mače - Planina Kališče49
Mače - Planina Kališče50
Mače - Planina Kališče51
Mače - Planina Kališče52
Mače - Planina Kališče53
Mače - Planina Kališče54
Mače - Planina Kališče55
Mače - Planina Kališče56
Mače - Planina Kališče57
Mače - Planina Kališče58
Mače - Planina Kališče59
Mače - Planina Kališče60
Mače - Planina Kališče61
Mače - Planina Kališče62
Mače - Planina Kališče63
Mače - Planina Kališče64
Mače - Planina Kališče65
Mače - Planina Kališče66
Mače - Planina Kališče67
Diskusija o izletu Mače - Planina Kališče (mimo sv. Miklavža)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki