Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Lučine - Sivka

Natisni
Izhodišče: Lučine (634 m)
Širina/Dolžina: 46,0619°N 14,1982°E
Čas hoje: 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 300 m
Višinska razlika po poti: 300 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 2.901
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se do Gorenje vasi v Poljanski dolini, od koder iz krožišča ob Petrolovi bencinski črpalki zapeljemo na izvoz v smeri Vrhnike in Horjula. V nadaljevanju se peljemo skozi Dolenjo in Gorenjo Dobravo ter Todraž, nato pa se cesta prične strmeje vzpenjati. Ko se višje cesta nekoliko položi, prispemo do križišča ob avtobusni postaji Prelesje, kjer se v levo odcepi cesta proti Prelesju in Zadobju, mi pa nadaljujemo rahlo desno proti Polhovem Gradcu, kmalu za križiščem pa prispemo v Lučine. V Lučinah pri osnovni šoli in vrtcu Lučine zavijemo levo proti okrepčevalnici Matija, mi pa se med hišami zapeljemo do večjega asfaltiranega parkirišča pred župnijsko cerkvijo sv. Vida v Lučinah, kjer parkiramo.
b) Zapeljemo se v Polhov Gradec, nato pa sledimo oznakam za Gorenjo vas. Višje prispemo do naselja Suhi Dol, kjer se cesta prične spuščati proti Poljanski dolini, mi pa se po njej peljemo do Lučin, kjer le malo pred osnovno šolo in vrtcem zavijemo desno proti okrepčevalnici Matija, mi pa se med hišami zapeljemo do večjega asfaltiranega parkirišča pred župnijsko cerkvijo sv. Vida v Lučinah, kjer parkiramo.
c) Zapeljemo se v Horjul, nato pa sledimo oznakam za Šentjošt nad Horjulom. Za Vrzdencem se cesta prične vidneje vzpenjati in nas kmalu pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno po prednostni cesti v smeri proti Suhemu Dolu, Butajnovi in Gorenji vasi (naravnost Šentjošt in Žiri). Sledi nekaj spusta, nato pa se združimo s cesto iz Polhovega Gradca, mi pa nadaljujemo proti Gorenji vasi. Višje prispemo do naselja Suhi Dol, kjer se cesta prične spuščati proti Poljanski dolini, mi pa se po njej peljemo do Lučin, kjer le malo pred osnovno šolo in vrtcem zavijemo desno proti okrepčevalnici Matija, mi pa se med hišami zapeljemo do večjega asfaltiranega parkirišča pred župnijsko cerkvijo sv. Vida v Lučinah, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča se sprehodimo do cerkve sv. Vida, katero obidemo po levi strani, iz manjšega križišča za cerkvijo pa nadaljujemo levo navzgor. Sledi strm vzpon po ožji asfaltni cesti, s katere se nam odpre lep pogled na Lučine, ko cesta zavije levo pa jo zapustimo in nadaljujemo desno na vzpenjajoč se kolovoz (ne nadaljujemo po kolovozu, ki preči travnato pobočje). Sledi vzpon skozi gozd, ko dosežemo manjšo prelomnico pa se pot, ki zavije rahlo desno, le prehodno položi, nato pa se hitro vzpne do asfaltne ceste, kateri sledimo navkreber, po njej pa nadaljujemo do manjšega prevala ob kapelici, kjer jo zapustimo.
S prevala nadaljujemo levo na stezo v smeri pohodne poti (naravnost domačija Lomovec, desno Suhi Dol), ob kateri višje opazimo nekaj tablic z napisom Prijatelji Sivke. Po nekaj minutah vzpona se gozd konča in do vrha nas loči le še nekaj malega hoje po razglednem vršnem pobočju gore.
Desno od vrha se nahaja planinska vpisna skrinjica, levo od vrha vpisna skrinjica Prijateljev Sivke.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (februar).
zemljevid poti - Sivka
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Lučine - Sivka1
Lučine - Sivka2
Lučine - Sivka3
Lučine - Sivka4
Lučine - Sivka5
Lučine - Sivka6
Lučine - Sivka7
Lučine - Sivka8
Lučine - Sivka9
Lučine - Sivka10
Lučine - Sivka11
Lučine - Sivka12
Lučine - Sivka13
Lučine - Sivka14
Lučine - Sivka15
Lučine - Sivka16
Lučine - Sivka17
Lučine - Sivka18
Lučine - Sivka19
Lučine - Sivka20
Lučine - Sivka21
Lučine - Sivka22
Lučine - Sivka23
Lučine - Sivka24
Lučine - Sivka25
Diskusija o izletu Lučine - Sivka
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki