Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Golega vrha (1787 m), vidi Stegovnik (1692 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Velika Raduha / Luče - Velika Raduha

Luče - Velika Raduha

Natisni
Izhodišče: Luče (522 m)
Širina/Dolžina: 46,3553°N 14,7482°E
Čas hoje: 4 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1540 m
Višinska razlika po poti: 1575 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 40.625
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 67
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Šentrupert, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Logarske doline. Na začetku kraja Luče, le nekaj metrov preden cesta preči reko Savinjo, bomo na levi strani ceste opazili večje makadamsko parkirišče, kjer parkiramo.
Do izhodišča lahko pridemo tudi preko prelaza Volovjek (Kranjski Rak). V tem primeru v Lučah zavijemo desno v smeri proti Mozirju ter nato le nekaj 10 m za mostom preko reke Savinje parkiramo na prej omenjenem parkirišču.
Opis poti:
Med parkiriščem in mostom preko reke Savinje, bomo ob cesti opazili napis za Kočo na Loki, ki nas usmeri na pot, ki se sprva strmo vzpne po stopnicah. Pot se kmalu položi, nato pa se nadaljuje po grebenu, ki se strmo spušča proti reki Savinji. Naprej preidemo v strnjen gozd, pot pa nas hitro pripelje do kapelice, za katero je manjše razpotje.
Nadaljujemo po desni poti, ki se prične vse strmeje vzpenjati, nato pa se položi ter zavije v desno. Sledi kratko prečenje proti desni, nato pa stopimo iz gozda na obsežno senožet. Naprej slabo vidna pot, se prečno vzpne čez omenjeno senožet, nato pa nas pripelje do manjšega zaselka, kjer ponovno opazimo markacije. Pot naprej nas vodi mimo nekaj hiš ter nas nad njimi povede v pas grmičevja, skozi katerega se vzpnemo do bližnje ceste. Omenjeno cesto le prečimo, saj nas smerne table, ki se nahajajo ob manjšem znamenju, usmerijo na pešpot, ki se naprej zmerno vzpenja skozi gozd. Nekoliko višje se nam odpre lep pogled na Raduho, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki nas le malo višje pripelje do ceste, le ta pa že po nekaj metrih na označeno križišče. Nadaljujemo rahlo levo ter vzpon nadaljujemo po cesti v smeri Raduhe. Naprej se kar nekaj časa vzpenjamo po cesti, ki ima nekaj markiranih bližnjic (markacije na tem delu so zelo redke), nato pa pridemo do novozgrajene ceste, kjer se sredi levega ovinka v desno odcepi širok markiran kolovoz. Vzpon nadaljujemo po omenjenem kolovozu, ki nas višje ponovno pripelje na omenjeno cesto, mi pa po njej hodimo le še nekaj 10 korakov, nato pa na levi strani opazimo markirano pot, ki vodi proti planinama Loka in Arta (odcep z novozgrajene ceste ni označen). Naprej se prečno vzpenjamo vzporedno s cesto, pot pa nas le malo naprej pripelje do velike klopi ob kateri je označeno razpotje.
Nadaljujemo po desni poti (levo planina Arta), ki se še nekaj časa prečno vzpenja, nato pa nas pripelje do ceste, ki vodi proti Snežni jami. Omenjeno cesto dosežemo ravno pri križišču, kjer se v desno odcepi za javni promet zaprta gozdna cesta, ki vodi proti planini Loka. Usmerimo se na omenjeno cesto, po kateri se v 15 minutah zmernega vzpona, povzpnemo do Koče na Loki pod Raduho.
Od koče nadaljujemo po markirani poti v smeri Raduhe, le ta pa se že po nekaj 10 korakih razcepi na dva dela. Nadaljujemo rahlo levo (rahlo desno Durce) po poti, ki se zložno vzpenja po levem robu dolinice. Pot kmalu zavije v levo ter se strmo vzpne skozi pas redkega gozda. Strmina kmalu popusti, pot pa nas preko nekaj manjši travnikov povede v pas rušja, kjer se naprej zmerno do občasno strmo vzpenja. Po približno eni uri hoje od Koče na Loki, se nam z desne priključi pot od Durc, mi pa nadaljujemo levo po prečni poti v smeri Raduhe. Vse bolj razgledna pot, po južni strani obide vrh Male Raduhe, nato pa nas pripelje na glavni greben, s katerega se nam odpre lep pogled na severno stran.
Nadaljujemo po markirani poti, kateri se kmalu z desne priključi plezalna pot od Koče na Grohatu. Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati ter nas nato po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na 2062 m visok vrh.
zemljevid poti - Velika Raduha
Ob poti: Koča na Loki pod Raduho (1534m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Luče - Velika Raduha1
Luče - Velika Raduha2
Luče - Velika Raduha3
Luče - Velika Raduha4
Luče - Velika Raduha5
Luče - Velika Raduha6
Luče - Velika Raduha7
Luče - Velika Raduha8
Luče - Velika Raduha9
Luče - Velika Raduha10
Luče - Velika Raduha11
Luče - Velika Raduha12
Luče - Velika Raduha13
Luče - Velika Raduha14
Luče - Velika Raduha15
Luče - Velika Raduha16
Luče - Velika Raduha17
Luče - Velika Raduha18
Luče - Velika Raduha19
Luče - Velika Raduha20
Luče - Velika Raduha21
Luče - Velika Raduha22
Luče - Velika Raduha23
Luče - Velika Raduha24
Luče - Velika Raduha25
Luče - Velika Raduha26
Luče - Velika Raduha27
Luče - Velika Raduha28
Luče - Velika Raduha29
Luče - Velika Raduha30
Luče - Velika Raduha31
Luče - Velika Raduha32
Luče - Velika Raduha33
Luče - Velika Raduha34
Luče - Velika Raduha35
Luče - Velika Raduha36
Luče - Velika Raduha37
Luče - Velika Raduha38
Luče - Velika Raduha39
Luče - Velika Raduha40
Luče - Velika Raduha41
Luče - Velika Raduha42
Luče - Velika Raduha43
Luče - Velika Raduha44
Luče - Velika Raduha45
Luče - Velika Raduha46
Luče - Velika Raduha47
Luče - Velika Raduha48
Luče - Velika Raduha49
Luče - Velika Raduha50
Luče - Velika Raduha51
Luče - Velika Raduha52
Luče - Velika Raduha53
Luče - Velika Raduha54
Luče - Velika Raduha55
Luče - Velika Raduha56
Luče - Velika Raduha57
Luče - Velika Raduha58
Luče - Velika Raduha59
Luče - Velika Raduha60
Luče - Velika Raduha61
Luče - Velika Raduha62
Luče - Velika Raduha63
Luče - Velika Raduha64
Luče - Velika Raduha65
Luče - Velika Raduha66
Luče - Velika Raduha67
Diskusija o izletu Luče - Velika Raduha
Marx30. 06. 2013
30.06.2013.
Šli po ti poti iz Luč do Velike Raduhe. Pot je ob začetku do zaselka dobro markirana , je nekaj zelenobelih mark. Ko pridemo na cestu (slika 19) se začne problemi z markacijah ki naprosto zginejo... do slike 30 je le ena edina marka. Razpotja so označena z puščicami (na enem je puščica na tleh) , ampak eno (nekjer pred lovsko opazovalnico na sliki 27) nasploh ni. Le od slike 28 bojo markacije končno spet narisane... ampak so kar zbledele.
Klopca na sliki 33 je na razpotju kjer ravno gremo do koče na Loki (to je označeno) ampak nikjer ni puščice za planino Arta ki se tukaj skoraj neprimetno odcepi navzgor na sever... In ta del od klopce do Arte je markiran z zdaj še skoraj popolnoma izbledelim markami...
Od koče naprej ni več problema z markami.
Mogoče bo me nekdo napadel zaradi tistih kritik , ampak ko greš prvičkrat ni lep občutek neprepričanosti ker ni mark...
ljubitelj gora2. 12. 2013
Včeraj štartal še v temi iz Luč, nekje nad najvišjo kmetijo počakal na sončni vzhod, med potjo obiskal še Obojnikov vrh. Naprej po cesti in po pohodni poti do koče in tam po gazi na vrh Raduhe. Več slik tu:
https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/5952548442401840705?banner=pwa&sort=1
anazala4. 04. 2017
Raduha. Lepa tura za dnevni izlet. 1.4.2017.Je prvi april. Vendar vseeno verjemite. Bilo snega kar nekaj v senčnih delih. Direze niso potrebne.
urosp8217. 07. 2022 18:59:44
Danes bil na Raduhi, iz Luč. Pot je zelo dobro označena in markirana vseskozi. Res je, da je do koče na Loki kar nekaj hoje po makadamski cesti, vendar ta pride še kako prav na poti navzdol, drugače pa spodnje pol ure iz Luč malo bolj strmo, potem naprej pa lagano do koče. Od koče do vrha je pa zelo prijetna in prelepa pot, je potrebno malo kondicije, vendar ti razgledi poplačajo ves trud.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki, Doniraj