Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kresišču (1839 m)?
Glasuj

Lozice - Vojkova koča na Nanosu

Natisni
Izhodišče: Lozice (300 m)
Širina/Dolžina: 45,785°N 14,003°E
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 940 m
Višinska razlika po poti: 940 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 5.927
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 59
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper, se usmerimo na izvoz Razdrto, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Novi Gorici. Za Razdrtim se cesta prične strmeje spuščati, mi pa ji sledimo do križišča, kjer se levo navzdol odcepi za javni promet zaprta cesta proti Lozicam, v desno pa se odcepi cesta k nekdanjemu gradbišču hitre ceste (omenjeno križišče se nahaja blizu oznake ceste 7 km, ob križišču pa so tudi oznake za Nanos). Ker v omenjenem križišču ne smemo zaviti ne levo in ne desno, je bolje, da avto pustimo že nekaj 100 m višje, na enem od več parkirišč ob cesti.
b) S hitre ceste Nova Gorica - Razdrto, se usmerimo na izvoz Vipava, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Razdrtem. Naprej se peljemo skozi Podnanos ter mimo odcepa ceste, ki vodi na Nanos. Od omenjenega križišča, pa glavni cesti sledimo le še 2 km, nato pa prispemo do križišča, kjer se ostro desno in strmo navzdol odcepi za javni promet zaprta cesta proti Lozicam, v levo pa cesta k nekdanjemu gradbišču hitre ceste (omenjeno križišče se nahaja blizu oznake ceste 7 km, ob križišču pa so tudi oznake za Nanos). Ker v omenjenem križišču ne smemo zaviti ne levo in ne desno, je bolje, da avto pustimo že nekaj 100 m nižje, na enem od več parkirišč ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča se najprej sprehodimo do v opisu do izhodišča omenjenega križišča, od tam pa nadaljujemo po vzpenjajoči cesti, ob kateri so tudi oznake za Nanos. Cesta se sprva strmo vzpne, nato pa se prehodno položi in nas vodi pod viadukti bližnje hitre ceste. Nekaj 10 m naprej, pa prispemo na neoznačeno križišče, kjer nadaljujemo ostro desno na cesto, katera se povsem približa hitri cesti.
Ko na desni strani zagledamo oddajnike (oddajnikov v megli ne bomo videli), pa na levi strani ceste opazimo oznake za Nanos, ki nas usmerijo levo. Naprej se vzpenjamo skozi pas grmičevja do bližnjega travnika, kjer nas pot hitro pripelje do bližnjega "izvira". Nad izvirom pot zavije levo v nizek gozd, skozi katerega se prične najprej zložno, nato pa zmerno vzpenjati. Višje dosežemo nekoliko širšo pot, katero pa takoj zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na postopoma bolj strmo stezico. Nekaj 10 m višje prečimo še en kolovoz, pot pa, ki postopoma zavije v levo, postane že nekoliko bolj strma. Sledi prečni vzpon proti levi in pot nas pripelje do "loziškega počivala", kjer se nam z leve priključi pot iz Podnanosa (izhodišče Hrašče).
Tu nadaljujemo desno v smeri lovske koče, nas pa razmeroma široka pot, v številnih okljukih vodi čez vse bolj strma pobočja. Razmeroma strma pot, nas občasno vodi čez precej razgledna pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled proti Vipavskim brdom. Višje prispemo do nekoliko zahtevnejšega dela, kjer se sicer široka pot prečno vzpne čez kratko izpostavljeno pobočje (predvsem v snegu in ledu je naravnost nevarnost zdrsa). Nad izpostavljeno prečnico prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno v smeri "Strmec" (levo navzdol Podnanos, naravnost lovska koča Vojkovo).
Pot naprej postane precej strma in bistveno manj uhojena, a orientacijsko ne posebej zahtevna. Višje nas pot pripelje iz gozda ter se za prelomnico povsem položi. Tu nadaljujemo naravnost po komaj opazni stezici, po kateri se v 2 minutah nadaljnje hoje priključimo dobro uhojeni in markirani poti lovska koča Vojkovo - Vojkova koča na Nanosu.
Ko dosežemo omenjeno pot ji sledimo v desno (levo lovska koča 10 minut), le ta pa nas naprej vodi čez travnata pobočja, ki so občasno porasla z grmičevjem in posameznimi bori. Lahkotna in komajda kaj vzpenjajoča pot, se nato za kratek čas priključi cesti, a jo že po nekaj korakih zapusti. Pot se nato cesti umakne nekoliko bolj v desno in se prične zmerno vzpenjati čez vse bolj razgledna pobočja Nanosa. Tu se nam z desne priključi nemarkirana pot, ki se je nekoliko nižje odcepila v desno. Pot naprej postane še malenkost bolj strma in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do že od daleč vidne cerkvice sv. Hieronima.
Od cerkvice nadaljujemo rahlo desno po poti, kateri se le malo višje z desne priključi položna pot iz Razdrtega. Nadaljujemo v smeri Vojkove koče po poti, ki nas le nekaj korakov naprej pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi nemarkirana pot na Grmado. Nadaljujemo rahlo desno po markirani poti, ki se naprej kar nekaj časa vzpenja vzporedno s cesto. Pot naprej se od ceste oddalji še malenkost bolj v desno in preide na razgleden severozahodni rob Nanosa. Tu se nam z desne skoraj neopazno priključi t.i. Janezova pot, mi pa nadaljujemo naravnost po široki stezici, ki nas vodi proti oddajnikom na Nanosu. Le malo pred oddajniki pot zavije v levo, se spusti v pas gozda in nas nato mimo spomenika Janka Premrla Vojka, pripelje do Vojkove koče na Nanosu.
zemljevid poti - Vojkova koča na Nanosu
Ob poti: Sveti Hieronim (1020m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Suhi vrh (Nanos)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Lozice - Vojkova koča na Nanosu1
Lozice - Vojkova koča na Nanosu2
Lozice - Vojkova koča na Nanosu3
Lozice - Vojkova koča na Nanosu4
Lozice - Vojkova koča na Nanosu5
Lozice - Vojkova koča na Nanosu6
Lozice - Vojkova koča na Nanosu7
Lozice - Vojkova koča na Nanosu8
Lozice - Vojkova koča na Nanosu9
Lozice - Vojkova koča na Nanosu10
Lozice - Vojkova koča na Nanosu11
Lozice - Vojkova koča na Nanosu12
Lozice - Vojkova koča na Nanosu13
Lozice - Vojkova koča na Nanosu14
Lozice - Vojkova koča na Nanosu15
Lozice - Vojkova koča na Nanosu16
Lozice - Vojkova koča na Nanosu17
Lozice - Vojkova koča na Nanosu18
Lozice - Vojkova koča na Nanosu19
Lozice - Vojkova koča na Nanosu20
Lozice - Vojkova koča na Nanosu21
Lozice - Vojkova koča na Nanosu22
Lozice - Vojkova koča na Nanosu23
Lozice - Vojkova koča na Nanosu24
Lozice - Vojkova koča na Nanosu25
Lozice - Vojkova koča na Nanosu26
Lozice - Vojkova koča na Nanosu27
Lozice - Vojkova koča na Nanosu28
Lozice - Vojkova koča na Nanosu29
Lozice - Vojkova koča na Nanosu30
Lozice - Vojkova koča na Nanosu31
Lozice - Vojkova koča na Nanosu32
Lozice - Vojkova koča na Nanosu33
Lozice - Vojkova koča na Nanosu34
Lozice - Vojkova koča na Nanosu35
Lozice - Vojkova koča na Nanosu36
Lozice - Vojkova koča na Nanosu37
Lozice - Vojkova koča na Nanosu38
Lozice - Vojkova koča na Nanosu39
Lozice - Vojkova koča na Nanosu40
Lozice - Vojkova koča na Nanosu41
Lozice - Vojkova koča na Nanosu42
Lozice - Vojkova koča na Nanosu43
Lozice - Vojkova koča na Nanosu44
Lozice - Vojkova koča na Nanosu45
Lozice - Vojkova koča na Nanosu46
Lozice - Vojkova koča na Nanosu47
Lozice - Vojkova koča na Nanosu48
Lozice - Vojkova koča na Nanosu49
Lozice - Vojkova koča na Nanosu50
Lozice - Vojkova koča na Nanosu51
Lozice - Vojkova koča na Nanosu52
Lozice - Vojkova koča na Nanosu53
Lozice - Vojkova koča na Nanosu54
Lozice - Vojkova koča na Nanosu55
Lozice - Vojkova koča na Nanosu56
Lozice - Vojkova koča na Nanosu57
Lozice - Vojkova koča na Nanosu58
Lozice - Vojkova koča na Nanosu59
Diskusija o izletu Lozice - Vojkova koča na Nanosu
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki