Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Lozice - Sveti Hieronim

Natisni
Izhodišče: Lozice (300 m)
Širina/Dolžina: 45,785°N 14,003°E
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 720 m
Višinska razlika po poti: 720 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.889
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper, se usmerimo na izvoz Razdrto, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Novi Gorici. Za Razdrtim se cesta prične strmeje spuščati, mi pa ji sledimo do križišča, kjer se levo navzdol odcepi za javni promet zaprta cesta proti Lozicam, v desno pa se odcepi cesta k nekdanjemu gradbišču hitre ceste (omenjeno križišče se nahaja blizu oznake ceste 7 km, ob križišču pa so tudi oznake za Nanos). Ker v omenjenem križišču ne smemo zaviti ne levo in ne desno, je bolje, da avto pustimo že nekaj 100 m višje, na enem od več parkirišč ob cesti.
b) S hitre ceste Nova Gorica - Razdrto, se usmerimo na izvoz Vipava, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Razdrtem. Naprej se peljemo skozi Podnanos ter mimo odcepa ceste, ki vodi na Nanos. Od omenjenega križišča, pa glavni cesti sledimo le še 2 km, nato pa prispemo do križišča, kjer se ostro desno in strmo navzdol odcepi za javni promet zaprta cesta proti Lozicam, v levo pa cesta k nekdanjemu gradbišču hitre ceste (omenjeno križišče se nahaja blizu oznake ceste 7 km, ob križišču pa so tudi oznake za Nanos). Ker v omenjenem križišču ne smemo zaviti ne levo in ne desno, je bolje, da avto pustimo že nekaj 100 m nižje, na enem od več parkirišč ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča se najprej sprehodimo do v opisu do izhodišča omenjenega križišča, od tam pa nadaljujemo po vzpenjajoči cesti, ob kateri so tudi oznake za Nanos. Cesta se sprva strmo vzpne, nato pa se prehodno položi in nas vodi pod viadukti bližnje hitre ceste. Nekaj 10 m naprej, pa prispemo na neoznačeno križišče, kjer nadaljujemo ostro desno na cesto, katera se povsem približa hitri cesti.
Ko na desni strani zagledamo oddajnike (oddajnikov v megli ne bomo videli), pa na levi strani ceste opazimo oznake za Nanos, ki nas usmerijo levo. Naprej se vzpenjamo skozi pas grmičevja do bližnjega travnika, kjer nas pot hitro pripelje do bližnjega "izvira". Nad izvirom pot zavije levo v nizek gozd, skozi katerega se prične najprej zložno, nato pa zmerno vzpenjati. Višje dosežemo nekoliko širšo pot, katero pa takoj zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na postopoma bolj strmo stezico. Nekaj 10 m višje prečimo še en kolovoz, pot pa, ki postopoma zavije v levo, postane že nekoliko bolj strma. Sledi prečni vzpon proti levi in pot nas pripelje do "loziškega počivala", kjer se nam z leve priključi pot iz Podnanosa (izhodišče Hrašče).
Tu nadaljujemo desno v smeri lovske koče, nas pa razmeroma široka pot, v številnih okljukih vodi čez vse bolj strma pobočja. Razmeroma strma pot, nas občasno vodi čez precej razgledna pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled proti Vipavskim brdom. Višje prispemo do nekoliko zahtevnejšega dela, kjer se sicer široka pot prečno vzpne čez kratko izpostavljeno pobočje (predvsem v snegu in ledu je naravnost nevarnost zdrsa). Nad izpostavljeno prečnico prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno v smeri "Strmec" (levo navzdol Podnanos, naravnost lovska koča Vojkovo).
Pot naprej postane precej strma in bistveno manj uhojena, a orientacijsko ne posebej zahtevna. Višje nas pot pripelje iz gozda ter se za prelomnico povsem položi. Tu nadaljujemo naravnost po komaj opazni stezici, po kateri se v 2 minutah nadaljnje hoje priključimo dobro uhojeni in markirani poti lovska koča Vojkovo - Vojkova koča na Nanosu.
Ko dosežemo omenjeno pot ji sledimo v desno (levo lovska koča 10 minut), le ta pa nas naprej vodi čez travnata pobočja, ki so občasno porasla z grmičevjem in posameznimi bori. Lahkotna in komajda kaj vzpenjajoča pot, se nato za kratek čas priključi cesti, a jo že po nekaj korakih zapusti. Pot se nato cesti umakne nekoliko bolj v desno in se prične zmerno vzpenjati čez vse bolj razgledna pobočja Nanosa. Tu se nam z desne priključi nemarkirana pot, ki se je nekoliko nižje odcepila v desno. Pot naprej postane še malenkost bolj strma in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do že od daleč vidne cerkvice sv. Hieronima.
zemljevid poti - Sveti Hieronim
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Grmada (Nanos) ( 20 min), Vojkova koča na Nanosu ( 30 min), Suhi vrh (Nanos)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Lozice - Sveti Hieronim1
Lozice - Sveti Hieronim2
Lozice - Sveti Hieronim3
Lozice - Sveti Hieronim4
Lozice - Sveti Hieronim5
Lozice - Sveti Hieronim6
Lozice - Sveti Hieronim7
Lozice - Sveti Hieronim8
Lozice - Sveti Hieronim9
Lozice - Sveti Hieronim10
Lozice - Sveti Hieronim11
Lozice - Sveti Hieronim12
Lozice - Sveti Hieronim13
Lozice - Sveti Hieronim14
Lozice - Sveti Hieronim15
Lozice - Sveti Hieronim16
Lozice - Sveti Hieronim17
Lozice - Sveti Hieronim18
Lozice - Sveti Hieronim19
Lozice - Sveti Hieronim20
Lozice - Sveti Hieronim21
Lozice - Sveti Hieronim22
Lozice - Sveti Hieronim23
Lozice - Sveti Hieronim24
Lozice - Sveti Hieronim25
Lozice - Sveti Hieronim26
Lozice - Sveti Hieronim27
Lozice - Sveti Hieronim28
Lozice - Sveti Hieronim29
Lozice - Sveti Hieronim30
Lozice - Sveti Hieronim31
Lozice - Sveti Hieronim32
Lozice - Sveti Hieronim33
Lozice - Sveti Hieronim34
Lozice - Sveti Hieronim35
Lozice - Sveti Hieronim36
Lozice - Sveti Hieronim37
Lozice - Sveti Hieronim38
Lozice - Sveti Hieronim39
Lozice - Sveti Hieronim40
Lozice - Sveti Hieronim41
Lozice - Sveti Hieronim42
Lozice - Sveti Hieronim43
Lozice - Sveti Hieronim44
Lozice - Sveti Hieronim45
Lozice - Sveti Hieronim46
Diskusija o izletu Lozice - Sveti Hieronim
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki