Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Suhi vrh (Nanos) / Lozice - Suhi vrh (Nanos) (strma pot)

Lozice - Suhi vrh (Nanos) (strma pot)

Natisni
Izhodišče: Lozice (300 m)
Širina/Dolžina: 45,785°N 14,003°E
Ime poti: strma pot
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1013 m
Višinska razlika po poti: 1065 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.617
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 80
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper, se usmerimo na izvoz Razdrto, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Novi Gorici. Za Razdrtim se cesta prične strmeje spuščati, mi pa ji sledimo do križišča, kjer se levo navzdol odcepi za javni promet zaprta cesta proti Lozicam, v desno pa se odcepi cesta k nekdanjemu gradbišču hitre ceste (omenjeno križišče se nahaja blizu oznake ceste 7 km, ob križišču pa so tudi oznake za Nanos). Ker v omenjenem križišču ne smemo zaviti ne levo in ne desno, je bolje, da avto pustimo že nekaj 100 m višje, na enem od več parkirišč ob cesti.
b) S hitre ceste Nova Gorica - Razdrto, se usmerimo na izvoz Vipava, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Razdrtem. Naprej se peljemo skozi Podnanos ter mimo odcepa ceste, ki vodi na Nanos. Od omenjenega križišča, pa glavni cesti sledimo le še 2 km, nato pa prispemo do križišča, kjer se ostro desno in strmo navzdol odcepi za javni promet zaprta cesta proti Lozicam, v levo pa cesta k nekdanjemu gradbišču hitre ceste (omenjeno križišče se nahaja blizu oznake ceste 7 km, ob križišču pa so tudi oznake za Nanos). Ker v omenjenem križišču ne smemo zaviti ne levo in ne desno, je bolje, da avto pustimo že nekaj 100 m nižje, na enem od več parkirišč ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča se najprej sprehodimo do v opisu do izhodišča omenjenega križišča, od tam pa nadaljujemo po vzpenjajoči cesti, ob kateri so tudi oznake za Nanos. Cesta se sprva strmo vzpne, nato pa se prehodno položi in nas vodi pod viadukti bližnje hitre ceste. Nekaj 10 m naprej, pa prispemo na neoznačeno križišče, kjer nadaljujemo ostro desno na cesto, katera se povsem približa hitri cesti.
Ko na desni strani zagledamo oddajnike (oddajnikov v megli ne bomo videli), pa na levi strani ceste opazimo oznake za Nanos, ki nas usmerijo levo. Naprej se vzpenjamo skozi pas grmičevja do bližnjega travnika, kjer nas pot hitro pripelje do bližnjega "izvira". Nad izvirom pot zavije levo v nizek gozd, skozi katerega se prične najprej zložno, nato pa zmerno vzpenjati. Višje dosežemo nekoliko širšo pot, katero pa takoj zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na postopoma bolj strmo stezico. Nekaj 10 m višje prečimo še en kolovoz, pot pa, ki postopoma zavije v levo, postane že nekoliko bolj strma. Sledi prečni vzpon proti levi in pot nas pripelje do "loziškega počivala", kjer se nam z leve priključi pot iz Podnanosa (izhodišče Hrašče).
Tu nadaljujemo desno v smeri lovske koče, nas pa razmeroma široka pot, v številnih okljukih vodi čez vse bolj strma pobočja. Razmeroma strma pot, nas občasno vodi čez precej razgledna pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled proti Vipavskim brdom. Višje prispemo do nekoliko zahtevnejšega dela, kjer se sicer široka pot prečno vzpne čez kratko izpostavljeno pobočje (predvsem v snegu in ledu je naravnost nevarnost zdrsa). Nad izpostavljeno prečnico prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno v smeri "Strmec" (levo navzdol Podnanos, naravnost lovska koča Vojkovo).
Pot naprej postane precej strma in bistveno manj uhojena, a orientacijsko ne posebej zahtevna. Višje nas pot pripelje iz gozda ter se za prelomnico povsem položi. Tu nadaljujemo naravnost po komaj opazni stezici, po kateri se v 2 minutah nadaljnje hoje priključimo dobro uhojeni in markirani poti lovska koča Vojkovo - Vojkova koča na Nanosu.
Ko dosežemo omenjeno pot ji sledimo v desno (levo lovska koča 10 minut), le ta pa nas naprej vodi čez travnata pobočja, ki so občasno porasla z grmičevjem in posameznimi bori. Lahkotna in komajda kaj vzpenjajoča pot, se nato za kratek čas priključi cesti, a jo že po nekaj korakih zapusti. Pot se nato cesti umakne nekoliko bolj v desno in se prične zmerno vzpenjati čez vse bolj razgledna pobočja Nanosa. Tu se nam z desne priključi nemarkirana pot, ki se je nekoliko nižje odcepila v desno. Pot naprej postane še malenkost bolj strma in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do že od daleč vidne cerkvice sv. Hieronima.
Od cerkvice nadaljujemo rahlo desno po poti, kateri se le malo višje z desne priključi položna pot iz Razdrtega. Nadaljujemo v smeri Vojkove koče po poti, ki nas le nekaj korakov naprej pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi nemarkirana pot na Grmado. Nadaljujemo rahlo desno po markirani poti, ki se naprej kar nekaj časa vzpenja vzporedno s cesto. Pot naprej se od ceste oddalji še malenkost bolj v desno in preide na razgleden severozahodni rob Nanosa. Tu se nam z desne skoraj neopazno priključi t.i. Janezova pot, mi pa nadaljujemo naravnost po široki stezici, ki nas vodi proti oddajnikom na Nanosu. Le malo pred oddajniki pot zavije v levo, se spusti v pas gozda in nas nato mimo spomenika Janka Premrla Vojka, pripelje do Vojkove koče na Nanosu.
Od koče nadaljujemo po markirani poti v smeri Suhega vrha. Pot najprej preči travnik za kočo, nato pa se za krajši čas vzpne. Sledi nekaj hoje s krajšimi spusti in vzponi do razglednega travnatega pobočja. Pot se nato vrne v gozd in se začne strmeje spuščati. Po nekaj minutah spusta pa pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Suhega vrha (naravnost navzdol Strane). Po nekaj minutah nadaljnje hoje stopimo na gozdno cesto, le ta pa nas kmalu pripelje do lovske koče.
Vzpon še nekaj časa nadaljujemo po gozdni cesti, nato pa nas oznake za Suhi vrha - strma pot usmerijo desno navzdol (naravnost po cesti položna pot). Pot naprej se sprva strmo spusti na dno kotanje, nato pa se začne strmo vzpenjati skozi gozd. Po nekaj minutah strmega vzpona nas pot pripelje do zasilnega bivaka (star vojaški rov) za katerim se pot malenkost položi. Sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje na razgleden Suhi vrh.
zemljevid poti - Suhi vrh (Nanos)
Ob poti: Sveti Hieronim (1020m), Vojkova koča na Nanosu (1240m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Lozice - Suhi vrh (Nanos)1
Lozice - Suhi vrh (Nanos)2
Lozice - Suhi vrh (Nanos)3
Lozice - Suhi vrh (Nanos)4
Lozice - Suhi vrh (Nanos)5
Lozice - Suhi vrh (Nanos)6
Lozice - Suhi vrh (Nanos)7
Lozice - Suhi vrh (Nanos)8
Lozice - Suhi vrh (Nanos)9
Lozice - Suhi vrh (Nanos)10
Lozice - Suhi vrh (Nanos)11
Lozice - Suhi vrh (Nanos)12
Lozice - Suhi vrh (Nanos)13
Lozice - Suhi vrh (Nanos)14
Lozice - Suhi vrh (Nanos)15
Lozice - Suhi vrh (Nanos)16
Lozice - Suhi vrh (Nanos)17
Lozice - Suhi vrh (Nanos)18
Lozice - Suhi vrh (Nanos)19
Lozice - Suhi vrh (Nanos)20
Lozice - Suhi vrh (Nanos)21
Lozice - Suhi vrh (Nanos)22
Lozice - Suhi vrh (Nanos)23
Lozice - Suhi vrh (Nanos)24
Lozice - Suhi vrh (Nanos)25
Lozice - Suhi vrh (Nanos)26
Lozice - Suhi vrh (Nanos)27
Lozice - Suhi vrh (Nanos)28
Lozice - Suhi vrh (Nanos)29
Lozice - Suhi vrh (Nanos)30
Lozice - Suhi vrh (Nanos)31
Lozice - Suhi vrh (Nanos)32
Lozice - Suhi vrh (Nanos)33
Lozice - Suhi vrh (Nanos)34
Lozice - Suhi vrh (Nanos)35
Lozice - Suhi vrh (Nanos)36
Lozice - Suhi vrh (Nanos)37
Lozice - Suhi vrh (Nanos)38
Lozice - Suhi vrh (Nanos)39
Lozice - Suhi vrh (Nanos)40
Lozice - Suhi vrh (Nanos)41
Lozice - Suhi vrh (Nanos)42
Lozice - Suhi vrh (Nanos)43
Lozice - Suhi vrh (Nanos)44
Lozice - Suhi vrh (Nanos)45
Lozice - Suhi vrh (Nanos)46
Lozice - Suhi vrh (Nanos)47
Lozice - Suhi vrh (Nanos)48
Lozice - Suhi vrh (Nanos)49
Lozice - Suhi vrh (Nanos)50
Lozice - Suhi vrh (Nanos)51
Lozice - Suhi vrh (Nanos)52
Lozice - Suhi vrh (Nanos)53
Lozice - Suhi vrh (Nanos)54
Lozice - Suhi vrh (Nanos)55
Lozice - Suhi vrh (Nanos)56
Lozice - Suhi vrh (Nanos)57
Lozice - Suhi vrh (Nanos)58
Lozice - Suhi vrh (Nanos)59
Lozice - Suhi vrh (Nanos)60
Lozice - Suhi vrh (Nanos)61
Lozice - Suhi vrh (Nanos)62
Lozice - Suhi vrh (Nanos)63
Lozice - Suhi vrh (Nanos)64
Lozice - Suhi vrh (Nanos)65
Lozice - Suhi vrh (Nanos)66
Lozice - Suhi vrh (Nanos)67
Lozice - Suhi vrh (Nanos)68
Lozice - Suhi vrh (Nanos)69
Lozice - Suhi vrh (Nanos)70
Lozice - Suhi vrh (Nanos)71
Lozice - Suhi vrh (Nanos)72
Lozice - Suhi vrh (Nanos)73
Lozice - Suhi vrh (Nanos)74
Lozice - Suhi vrh (Nanos)75
Lozice - Suhi vrh (Nanos)76
Lozice - Suhi vrh (Nanos)77
Lozice - Suhi vrh (Nanos)78
Lozice - Suhi vrh (Nanos)79
Lozice - Suhi vrh (Nanos)80
Diskusija o izletu Lozice - Suhi vrh (Nanos) (strma pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki