Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Domu pri izviru Završnice?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Lučki Dedec / Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec (lovska pot)

Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec (lovska pot)

Natisni
Izhodišče: Lovska koča na Brežičih (1490 m)
Širina/Dolžina: 46,3287°N 14,6662°E
Ime poti: lovska pot
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 533 m
Višinska razlika po poti: 700 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 11.067
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v dolino Podvolovjek (smer Kamnik in Kranjski Rak). Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 km, bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Usmerimo se na to sprva še asfaltirano cesto, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Podvežak. Po razmeroma dolgi in v zgornjem delu tudi slabši makadamski cesti bomo prišli do parkirišča pod planino Podvežak (ob parkirišču so rampa in številne planinske table), mi pa z vožnjo nadaljujemo še dobrih 500 m, oz. do mesta, kjer se cesta konča. Parkiramo na primernem prostoru ob koncu ceste (ob koncu ceste se nahaja manjša lovska koča).
Iz Kamnika se peljemo proti prelazu Črnivec, a le do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta proti Kranjskemu Raku (odcep je označen in se nahaja le 500 m pred omenjenim prelazom). V križišču pri Kranjskem Raku nadaljujemo naravnost po glavni cesti, ki se začne spuščati v dolino Podvolovjek. V omenjeni dolini bomo le 100 m za barom Gams prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti kmetu Planinšku ter planinam Podvežak, Ravne in Vodole (odcep je označen). Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
Od konca ceste se sprehodimo do lovske koče, nato pa nadaljujemo rahlo levo v gozd, kjer hitro stopimo na lepo lovsko pot. Pot nas po nekaj korakih vzpona pripelje na neizrazit greben, kjer se pot obrne v desno. Vzpon nadaljujemo skozi gozd, po stezici, ki se nadaljuje po in ob grebenu s katerega se nam občasno odpre lep pogled na Veliko planino, Konja in Rzenik. Pot naprej preide v pas rušja, kjer kmalu pridemo na manj opazno razpotje.
Nadaljujemo nekoliko proti levi (rahlo desno Lastovec) po poti, ki preči staro pašno pregrado. Naprej se pot postopoma začne spuščati in nas hitro pripelje na zahodna pobočja Lastovca, katera je pred leti zaznamoval velik požar. Zahodna pobočja, po katerih nadaljujemo pot postajajo vse bolj strma in izpostavljena padajočemu kamenju. Da pot naprej ni lahka opazimo že kmalu, ko moramo prečiti izpostavljeno kamnito polico. Pot naprej se za kratek čas strmo vzpne ob samo vznožje strmih sten, nato pa se spusti po strmi in izpostavljeni polički. Sledi še nekaj minut prečnega vzpona ob vznožju sten, nato pa pot zavije precej v levo, kjer z melišč preide v pas rušja. Sledi le še kratek spust in priključimo se markirani poti iz Podvolovjeka.
Markirani poti sledimo v desno, le ta pa nas po kratkem spustu pripelje do presihajočega jezera Stare Stale. Omenjeno travnato ravnico pot obide po desni strani, nato pa se nadaljuje ob prijetnem studenčku. Višje pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Korošice (desno jezero Vodotočnik). Pot naprej se nadaljuje v zmerni strmini čez razgledna in deloma z rušjem porasla pobočja. Naprej se nam z leve strani priključi pot s sedla Presedljaj, mi pa nadaljujemo naravnost po razgibani poti, ob kateri kmalu opazimo oznake za Lučkega Dedca (odcep je le nekaj minut pred prevalom Prag).
Na mestu, kjer opazimo oznake za Lučkega Dedca zapustimo markirano pot in vzpon nadaljujemo po sprva lepo vidni stezi. Pot naprej se nadaljuje po manjši dolinici, nato pa zavije desno in se strmo vzpne. Naprej se stezica, ob kateri so številni možici začne izgubljati, a ob lepem vremenu nam to ne povzroča orientacijskih težav. Sledi vzpon čez manjši škrapljasti svet, nato pa pot preide na travnata pobočja obdana z rušjem. Tu bomo na desni že opazili enega od treh vrhov Lučkega Dedca, mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki nas pripelje na glavni greben. Na grebenu nadaljujemo rahlo levo in pot nas mimo drugega predvrha hitro pripelje na velik travnik, po katerem se v nekaj korakih povzpnemo na prepaden vrh.
zemljevid poti - Lučki Dedec
Ob poti: Stare Stale (1640m), Prag (1910m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec1
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec2
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec3
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec4
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec5
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec6
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec7
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec8
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec9
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec10
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec11
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec12
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec13
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec14
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec15
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec16
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec17
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec18
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec19
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec20
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec21
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec22
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec23
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec24
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec25
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec26
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec27
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec28
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec29
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec30
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec31
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec32
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec33
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec34
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec35
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec36
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec37
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec38
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec39
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec40
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec41
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec42
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec43
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec44
Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec45
Diskusija o izletu Lovska koča na Brežičih - Lučki Dedec (lovska pot)
aleš4321. 08. 2011
Včeraj sem po potepanju po Dleskovški planoti, tod vračal iz Lučkega dedca. Moram povdariti, da je ta pot zelo panoramska, sicer ne markirana, vendar shojena. Izbral sem pot, ki gre mimo Vodotočnika in je do pečin speljana malo višje. Vendar, kjer je najtežje, se poti združita. Opozoril bi, da je teh 5-6m v pečini zelo nevarnih, nezavarovanih in dobesedno navpičnih v steni. V mokrem je tod hoditi čisti samomor in predlagam, da to nekdo na začetku poti pove oz. napiše, ker za ljudi z vrtoglavico in brez izkušen tod ni varno. Sam se štejem med izkušene, pa sem imel ogromno težav (pa tud streslo me je), ko sem prečkal to polico, pa psa sem imel zraven, ki je vajen hribov in sem ga moral dobesedno prenesti čez polico! Z varovali, jeklenico bi ta pot bila mnogo bolj varna! Je pa ta konec Dleske izredo lep, miren, ....
garmont4. 11. 2015
Ker gre za neoznačeno pot seveda ne bo nikjer napisa , za kakšno vrsto poti gre. Zahtevnega dela je za cca 50 metrov , ni pa to nikakršno samomorilsko dejanje.zavijanje z očmi
Pot zahteva zanesljiv korak (katera ga pa ne) in to je vse.
Se pa strinjam ,da bi jeklenica prehod po polici omilila,ampak gre pa vendarle za lovsko pot.mežikanje
lino4. 11. 2015
Garmont, se popolnoma strinjam s teboj. Čudovita in prijetna lahka pot. Samo približno 50 metrov pa je res bolj zahtevnih in zahteva popolno koncentracijo. Morebitni zdrs se ne bi dobro končal.
mjk4. 07. 2021 11:41:07
Če se še kdo sprašuje. Sedaj so posledice vetroloma, ki so pot naredile neprehodno, malo pred odcepom med to in potjo čez lastovc odpravljene. Odcep se najde malo po očiščenem delu (treba se je držati bolj levo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki