Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Javor / Loke - Javor (čez Krvavico)

Loke - Javor (čez Krvavico)

Natisni
Izhodišče: Loke (400 m)
Širina/Dolžina: 46,2072°N 14,9913°E
Ime poti: čez Krvavico
Čas hoje: 3 h 5 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 732 m
Višinska razlika po poti: 860 m
Zemljevid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 3.718
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 73
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Vransko in z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Celju. Nekaj kilometrov se vozimo po glavni cesti, nato pa nas oznake za Tabor in Ojstriško vas usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Ojstriško vas do kraja Tabor, od tam pa nadaljujemo v smeri vasi Loke. V Lokah pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Zajčeva koča) in cesti sedimo do naslednjega križišča, ki se nahaja za vasjo Loke. Tu nadaljujemo naravnost (rahlo levo) v smeri "Presedle" in cesti sledimo do parkirišča na desni strani ceste, ob katerem opazimo planinske oznake za Krvavico.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Šentrupert, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Trojanam. Nekaj kilometrov se vozimo po glavni cesti, nato pa nas oznake za Tabor in Ojstriško vas usmerijo levo. Naprej se peljemo skozi Ojstriško vas do kraja Tabor, od tam pa nadaljujemo v smeri vasi Loke. V Lokah pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Zajčeva koča) in cesti sedimo do naslednjega križišča, ki se nahaja za vasjo Loke. Tu nadaljujemo naravnost (rahlo levo) v smeri "Presedle" in cesti sledimo do parkirišča na desni strani ceste, ob katerem opazimo planinske oznake za Krvavico.
Opis poti:
S parkirišča prečimo cesto in se usmerimo na markirano pot v smeri Krvavice. Pot gre že na samem začetku v gozd in se začne razmeroma strmo vzpenjati. Višje strmina nekoliko popusti in pot pri obvestilni tabli (hodi po poti zaradi gnezdenja redkih vrst ptic) zavije ostro levo. Pot se naprej ponovno začne strmo vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na neizraziti stranski greben, kjer zavije v desno. Še naprej se vzpenjamo skozi gozd po poti, ki nas višje pripelje do zelo strmega pobočja. Strmina za krajši čas popusti, saj nas pot vodi po izpostavljeni in pogosto blatni polički. Sledi strm vzpon po travnatem pobočju, ki ga prerašča redek gozd. Na vrhu tega strmega dela, ki je v mokrem nevaren za zdrs pa nas pot pripelje do naravnega okna, skozi katerega je speljana zavarovana planinska pot. S pomočjo skob in jeklenice se vzpnemo na vrh okna, za katerim sledi še nekaj 10 korakov hoje po strmem travnatem pobočju. Strmina nato popusti in pot, ki še naprej poteka skozi gozd nas kmalu pripelje na vrh Krvavice.
Z vrha Krvavice se pričnemo strmo spuščati po rahlo izpostavljenem pobočju, nato pa nas pot pripelje pod pečine, od katerih se nam odpre lep razgled. Pot nato preide v gozd ter se spusti do bližnje gozdne ceste, katero pa le prečimo (levo Zajčeva koča, desno preval Presedlje in vas Loke). Vzpon nadaljujemo po sprva širokem kolovozu, mi pa v nadaljevanju po nekoliko bolj strmi poti prispemo do ceste, kateri sledimo v desno. Naprej se prečno vzpenjamo čez razgledno pobočje, nas pa cesta po nekaj minutah pripelje do manjšega križišča, kjer se priključimo poti s Čemšeniške planine.
Tu nadaljujemo levo v smeri Svete planine in nato po nekaj metrih ponovno levo na dvorišče domačije Gunet. Tu takoj za hišo zavijemo levo ter se skozi kratek pas gozda povzpnemo do razglednega travnatega pobočja. S poti, ki se prečno vzpne proti desni se nam odpre lep pogled na Čemšeniško planino, Krvavico in Savinjsko dolino. Na vrhu vzpona pot zavije desno ter preide v gozd, skozi katerega se nadaljuje brez večjih sprememb višine. Po nekaj minutah pa se priključimo širšemu kolovozu, le ta pa se prične strmeje spuščati. Še nekoliko nižje se kolovoz razširi v slabšo cesto, mi pa po njej nadaljujemo do bližnjega Planinskega doma Vrhe.
Od planinskega doma se najprej sprehodimo do bližnje cerkve sv. Lenarta in še nekoliko naprej do križišča ob spomeniku NOB. Tu nadaljujemo po desni cesti v smeri Svete planine oz. Partizanskega vrha, mi pa po cesti hodimo le še nekaj 10 korakov, nato pa na levi strani opazimo nemarkiran kolovoz, ki se najprej vzpenja vzporedno s cesto, nato pa zavije v levo ter nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje iz gozda. Kolovoz se nato prečno vzpne čez nekdanjo smučarsko progo, mi pa ga takoj zapustimo in vzpon nadaljujemo desno ob robu gozda razmeroma strmo navzgor. Višje dosežemo drug kolovoz, kateremu sledimo desno v gozd. Kolovoz kmalu zavije v levo ter se hitro vrne do območja, kjer je bila včasih smučarska proga. Skozi grmičevje se vzpnemo na vrh stare vlečnice, od koder se nam odpre še zadnji razgled, pot pa nato preide v gozd, skozi katerega se po strmi stezici vzpnemo do vrha.
zemljevid poti - Javor
Ob poti: Krvavica (909m), Planinski dom Vrhe (887m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Loke - Javor1
Loke - Javor2
Loke - Javor3
Loke - Javor4
Loke - Javor5
Loke - Javor6
Loke - Javor7
Loke - Javor8
Loke - Javor9
Loke - Javor10
Loke - Javor11
Loke - Javor12
Loke - Javor13
Loke - Javor14
Loke - Javor15
Loke - Javor16
Loke - Javor17
Loke - Javor18
Loke - Javor19
Loke - Javor20
Loke - Javor21
Loke - Javor22
Loke - Javor23
Loke - Javor24
Loke - Javor25
Loke - Javor26
Loke - Javor27
Loke - Javor28
Loke - Javor29
Loke - Javor30
Loke - Javor31
Loke - Javor32
Loke - Javor33
Loke - Javor34
Loke - Javor35
Loke - Javor36
Loke - Javor37
Loke - Javor38
Loke - Javor39
Loke - Javor40
Loke - Javor41
Loke - Javor42
Loke - Javor43
Loke - Javor44
Loke - Javor45
Loke - Javor46
Loke - Javor47
Loke - Javor48
Loke - Javor49
Loke - Javor50
Loke - Javor51
Loke - Javor52
Loke - Javor53
Loke - Javor54
Loke - Javor55
Loke - Javor56
Loke - Javor57
Loke - Javor58
Loke - Javor59
Loke - Javor60
Loke - Javor61
Loke - Javor62
Loke - Javor63
Loke - Javor64
Loke - Javor65
Loke - Javor66
Loke - Javor67
Loke - Javor68
Loke - Javor69
Loke - Javor70
Loke - Javor71
Loke - Javor72
Loke - Javor73
Diskusija o izletu Loke - Javor (čez Krvavico)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki