Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Loke - Javor

Natisni
Izhodišče: Loke (380 m)
Širina/Dolžina: 46,2139°N 15,0077°E
Čas hoje: 2 h 25 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 752 m
Višinska razlika po poti: 830 m
Zemljevid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.214
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 54
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Vransko in z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Celju. Nekaj kilometrov se vozimo po glavni cesti, nato pa nas oznake za Tabor in Ojstriško vas usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Ojstriško vas do kraja Tabor, od tam pa nadaljujemo v smeri vasi Loke. V Lokah pridemo na križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Zajčeve koče (naravnost Krvavica) po cesti, ki nas že kmalu pripelje do naslednjega križišča. Tu nadaljujemo desno v smeri "Zajčeva koča - peš pot" (naravnost Zajčeva koča po cesti) po cesti, ki preči most in nas nato na drugi strani travnika pripelje do manjšega parkirišča ob cesti.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Šentrupert, nato pa z vožnjo nadaljujemo po vzporedni stari cesti proti Trojanam. Nekaj kilometrov se vozimo po glavni cesti, nato pa nas oznake za Tabor in Ojstriško vas usmerijo levo. Naprej se peljemo skozi Ojstriško vas do kraja Tabor, od tam pa nadaljujemo v smeri vasi Loke. V Lokah pridemo na križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Zajčeve koče (naravnost Krvavica) po cesti, ki nas že kmalu pripelje do naslednjega križišča. Tu nadaljujemo desno v smeri "Zajčeva koča - peš pot" (naravnost Zajčeva koča po cesti) po cesti, ki preči most in nas nato na drugi strani travnika pripelje do manjšega parkirišča ob cesti.
Opis poti:
V bližini parkirišča zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki se s ceste odcepi v levo. Kolovoz se po nekaj metrih hoje spusti do potočka, ga preči in se na drugi strani spremeni v strmo peš pot, ki se višje vzpenja vzporedno z drugim kolovozom. Pot, ki poteka skozi gozd nas višje pripelje na deloma zaraščeno jaso, za katero zavije rahlo desno in nas pripelje do propadajoče hiše.
Tu nadaljujemo po desni strani hiše po kolovozu, ki se prečno vzpenja (ta del poti je slabo označen) in nekoliko višje naredi levi ovinek. Zmerno strm kolovoz se nato počasi obrača desno in nas višje pripelje na travnate senožeti nad katerimi prečimo slabšo gozdno cesto.
Nadaljujemo po slabo označenem kolovozu, ki se čez čas začne spuščati in se nato priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno do naslednjega križišča. V križišču, ki se nahaja sredi ovinka nadaljujemo in cesta nas po približno 100 m nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer se desno navzdol odcepa slabša gozdna cesta proti Zajčevi koči.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri "Vrhe" ter vzpon še naprej nadaljujemo po cesti. Malo višje nas pot pripelje do kapelice, kjer nadaljujemo naravnost, mi pa pot nadaljujemo po cesti, ki nas v nadaljevanju vodi mimo kmetije Krvavičnik. Malo nad kmetijo prispemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo ostro levo. Pot naprej nas vodi čez razgledno travnato pobočje, nato pa nas cesta pripelje do naslednjega križišča, kjer stopimo na asfaltno cesto. Cesti sledimo v desno, le ta pa postopoma preide na drugo stran vrha Kisovec. Naprej se kratek čas prečno vzpenjamo skozi gozd, nato pa se mimo nekaj hiš in ob pogledu na bližnji Javor sprehodimo do Planinskega doma Vrhe.
Od planinskega doma se najprej sprehodimo do bližnje cerkve sv. Lenarta in še nekoliko naprej do križišča ob spomeniku NOB. Tu nadaljujemo po desni cesti v smeri Svete planine oz. Partizanskega vrha, mi pa po cesti hodimo le še nekaj 10 korakov, nato pa na levi strani opazimo nemarkiran kolovoz, ki se najprej vzpenja vzporedno s cesto, nato pa zavije v levo ter nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje iz gozda. Kolovoz se nato prečno vzpne čez nekdanjo smučarsko progo, mi pa ga takoj zapustimo in vzpon nadaljujemo desno ob robu gozda razmeroma strmo navzgor. Višje dosežemo drug kolovoz, kateremu sledimo desno v gozd. Kolovoz kmalu zavije v levo ter se hitro vrne do območja, kjer je bila včasih smučarska proga. Skozi grmičevje se vzpnemo na vrh stare vlečnice, od koder se nam odpre še zadnji razgled, pot pa nato preide v gozd, skozi katerega se po strmi stezici vzpnemo do vrha.
zemljevid poti - Javor
Ob poti: Planinski dom Vrhe (887m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Loke - Javor1
Loke - Javor2
Loke - Javor3
Loke - Javor4
Loke - Javor5
Loke - Javor6
Loke - Javor7
Loke - Javor8
Loke - Javor9
Loke - Javor10
Loke - Javor11
Loke - Javor12
Loke - Javor13
Loke - Javor14
Loke - Javor15
Loke - Javor16
Loke - Javor17
Loke - Javor18
Loke - Javor19
Loke - Javor20
Loke - Javor21
Loke - Javor22
Loke - Javor23
Loke - Javor24
Loke - Javor25
Loke - Javor26
Loke - Javor27
Loke - Javor28
Loke - Javor29
Loke - Javor30
Loke - Javor31
Loke - Javor32
Loke - Javor33
Loke - Javor34
Loke - Javor35
Loke - Javor36
Loke - Javor37
Loke - Javor38
Loke - Javor39
Loke - Javor40
Loke - Javor41
Loke - Javor42
Loke - Javor43
Loke - Javor44
Loke - Javor45
Loke - Javor46
Loke - Javor47
Loke - Javor48
Loke - Javor49
Loke - Javor50
Loke - Javor51
Loke - Javor52
Loke - Javor53
Loke - Javor54
Diskusija o izletu Loke - Javor
Klemen Zorenč22. 03. 2012
"Pot, ki poteka skozi gozd nas višje pripelje na deloma zaraščeno jaso, za katero zavije rahlo desno in nas pripelje do propadajoče hiše.
Tu nadaljujemo po desni strani hiše po kolovozu, ki se prečno vzpenja (ta del poti je slabo označen) in nekoliko višje naredi levi ovinek" Ta del opisa ni več čisto pravilen saj je bila pot na željo lastnika parcele malce prestavljena. Pot poteka po travniku pod novo zgrajeno hišo in g. poslopjem pod le tem zavije ponovno v gozd po "novi" gozdni cesti
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki