Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Sotinskem bregu, najvišjemu vrhu Prekmurja?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Roblekov dom na Begunjščici / Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici (čez Zelenico)

Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici (čez Zelenico)

Natisni
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Širina/Dolžina: 46,4324°N 14,2602°E
Ime poti: čez Zelenico
Čas hoje: 3 h 20 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 599 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 62.404
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 41
Število komentarjev: 30
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom pa nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na peš pot v smeri Zelenice, Vrtače in Stola. Kolovozna pot, ki poteka po levi strani smučarske proge, nas po približno 15 minutah zmernega vzpona skozi gozd pripelje do prej omenjene proge ob kateri se nato vzpenjamo. Pot, ki nam nudi lepe poglede na obsežna melišča Begunjščice na levi in greben Ljubeljščice na desni nas nato v rahlem vzponu pripelje do koče na Vrtači. Od koče nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se počasi obrne rahlo v levo in nas po krajšem prečnem vzponu pripelje v pas rušja. Naprej se pot za krajši čas strmeje vzpne in nas nato pripelje na kolovoz (transportno reševalna cesta), kateremu nato v zmernem vzponu sledimo do planinskega doma na Zelenici.
V času obratovanja smučarske proge je hoja po smučišču prepovedana. Takrat uporabimo zimsko pot, ki poteka po transportno reševalni cesti.
Od doma nadaljujemo levo v smeri Begunjščice in Roblekovega doma po poti, ki nas skozi pas gozda in rušja pripelje pod melišča Begunjščice. Na drugi strani melišča, čez katerega vodi lepo speljana pot, pridemo v pas rušja. Tu se začnemo strmeje vzpenjati po poti, ki nam nudi lepe razglede na okoliške vrhove. Na vrhu vzpona, ki traja približno 20 minut, stopimo na izrazit stranski greben Begunjščice. Pot naprej preči razmeroma strma pobočja, za katerimi po krajšem spustu stopimo na obsežno melišče Smokuškega plazu. Sledi prečenje omenjenega melišča, pot pa nato ponovno preide na strma pobočja. Sledi prečni vzpon po pobočjih, ki so deloma porasla z rušjem. Na tem delu naletimo na kratek, rahlo težji prehod, čez katerega nam pomaga jeklenica, ki pa pride do izraza, ko je pot vlažna in mokra. Občasno nekoliko bolj strma pot, nas nato ob vse lepših razgledih pripelje na glavni greben Begunjščice, kjer naletimo na še eno v suhem komaj potrebno jeklenico. Sledi nekaj korakov dolg spust in pot nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno navzdol v smeri Roblekovega doma. Po krajšem spustu pot hitro preide v pas rušja, katerega nižje zamenja redek gozd. Ko stopimo iz gozda že pred seboj zagledamo Roblekov dom, katerega nato dosežemo v nekaj korakih.
Ljubelj - Zelenica 1:20, Zelenica - Roblekov dom 2:00.
zemljevid poti - Roblekov dom na Begunjščici
Ob poti: Koča Vrtača (1288m), Dom na Zelenici (1536m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Begunjščica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici1
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici2
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici3
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici4
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici5
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici6
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici7
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici8
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici9
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici10
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici11
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici12
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici13
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici14
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici15
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici16
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici17
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici18
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici19
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici20
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici21
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici22
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici23
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici24
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici25
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici26
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici27
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici28
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici29
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici30
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici31
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici32
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici33
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici34
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici35
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici36
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici37
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici38
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici39
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici40
Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici41
Diskusija o izletu Ljubelj - Roblekov dom na Begunjščici (čez Zelenico)
bobek12330. 03. 2007
Plaz, ki je omenjen, je najdaljše melišče v Sloveniji. Tura čez Begunjščico in nato nazaj do Roblekovega doma je zelo lepa.Možna je tudi direktna pot iz Begunjščice čez Kalvarijo ( direktna pot do planine Prevala), ki pa je zelo strma peš pot.
Gost31. 03. 2007
Najdaljši plaz,dezinformacija.zmeden
jerry24. 06. 2008
V nedeljo je bil razgled iz Robleka naravnost pravljicen. Sicer pa zelo razgibana pot, ki se jo da skrajsati s sedeznico do Zelenice (poleti vozi do 10.30) saj je edino ta del precej dolgocasen. Cas Zelenica-Roblek 1,15 pa je precej nerealen, saj na obeh straneh pri kocah pise da pot traja 2 uri!!
Tadej20. 08. 2008
Pot je kljub temu, da poteka po severnih ostenjih Begunjščice razmeroma lahka, je pa na nekaterih mestih izpostavljena padajočemu kamenju, zato uporaba čelade na določenih mestih ni odveč.
zane16. 08. 2010
Zelo lepa in razgibana pot, le v mokrem je potrebna večja previdnost na nekaterih izpostavljenih mestih. Ampak to kar sem prejšnjo nedeljo doživel na Robleku je pa pokvarilo dober vtis. Ogromno ljudi, narodnozabavna muzika, srečelov,... ne vem, če to res spada v planine, kjer naj bi hodili uživat v naravo in iskat mir...
Kriška16. 08. 2010
Če me spomin ne vara, takale vaška veselica tam ni bila organizirana prvičmrk pogled.
K nekaterim planinskim kočam se je žal bolje odpraviti čez teden, takrat so še podobne svojemu poimenovanju.
majrck17. 08. 2010
Ta veselica ni vaška in se prireja že nekaj let prvo nedeljo v avgustu.Prireditev je tudi javno oglaševana,zato se lahko vsi tisti ki jih to moti temu izognejo in Roblek obiščejo ostalih 364 dni v letu.Po obisku veselice sodeč pa nas je kar nekaj ,ki z veseljem pridemo ravno ta dan.
Kriška17. 08. 2010
A ne bi bilo bolj enostavno, ko bi si tole veselico organizirali v kakšni gostilni v dolini? Pa še povratek z nje na evenutelno majavih nogah bi bil varnejši.
turbo17. 08. 2010
V nedeljo 8.8.2010 smo na Stolu in na Celovški špici morali poslušati "nažiganje narodnozabavne" iz Robleka. Bolano !jezen
Gorazd G17. 08. 2010
Prvič sem nad takšnim veseljačenjem v gorah protestiral tukaj, drugič tukaj in še kdaj vmes in tudi kasneje. Enemu od glavnih organizatorjev, ki ima od volitev naprej v PZS še pomembnejši položaj, sem lani (glede na to da je ob voščilu za novo leto v PV med drugim zapisal: "... in predvsem pozitiven in spoštljiv odnos do narave.") pisal zasebno in ga lepo prosil, če seveda z voščilom misli resno, da naj poskrbi, da veselice na Robleku ne bo več. Obljubil je, da se bo potrudil zmanjšati moteče vplive v naravi.

Kako je bilo letos, vidite. Ni pomoči. Planincem - "ljubiteljem narave" namreč; s komislijo za varstvo narave vred!

P.S. Da pa ne bom samo šimfal ... Od lani se je zgodil pomemben napredek: glasbeno opremo so na Roblek znosili na hrbtih in ne prepeljali s helikopterjem. Morda pa jih bo vendarle srečala pamet in bodo v bodoče s takšnimi veselicami nehali sramotiti lastno organizacijo.
klm17. 08. 2010
Bravo. se povsem strinjam z zgoraj napisanim. V krovni organizaciji, torej PZS je veliko težav. Odšel je del stare garniture, prišel pa je njihov podmladek, ki ni do danes naredil niti koraka naprej! Naučeni stari vzorci se prenašajo naprej, obnašajo se, kot da čakajo Godota...PD pa so zgolj odslikava že tako perečega stanja. Seveda je stvari najlažje pometati pod preprogo, tudi z leti nastale probleme kot so zmanjšanje števila članov posameznih PD itd. Potem pa poskušajo pridobiti člane in si polniti blagajne z različnimi cenenimi veselicami, kjer imajo veljaki posameznega PD bistroumne govore, glavne zvezde popoldneva poleg številnih Kakcov in Mojc pa so razne skupine kot so Atomik harmonik, pa Gamsi, pa Kozorogi ter -Zlatorogi: saj poznate slogan " osvojite 10 koč ali deset vršacov, pa dobite piva za žur za 185 ljudi"!?! - Planinske koče pa plačujejo samo 8,5% davek!!!
Bojan_A17. 08. 2010
Hja, kaj naj porečem. Dejstvo je da to onesnaževanjem s hrupom izvaja moje matično PD (sam pri tej prireditvi nisem nikoli sodeloval). Imate prav da zadeva ni ekološko neoprečna in da tja gor pridejo kvazi planinci na pijančevanje.

Sam pa dejasnko vidim še večji problem v onesnaževanju gora poleti v vsakoletni prireditvi na nek cerkveni praznik (ne vem kateri) na Kredarici. Tam se je naenkrat zbralo že tudi na tisoče ljudi in ta dogodek bi bilo po mojem mnenju treba prepovedati. Kapelice, križi in podobna nesnaga pa itak ne sodi v gorski prostor!

Upam da bo PZS končno prišla k pameti in se križev ne bo postavljalo več oz. se jih začelo umikati z gora. Če namreč kdo namreč rad moli naj to počne v dolini. V hribih je zato (žal pogosto) že prepozno!

LP, Bojan

Kriška17. 08. 2010
Strinjam se s teboj, da je onesnaževanje narave (gora) lahko različnih vrst, kot enega večjih jaz vidim spominsko ploščo Stepincu (menda vsi vemo, kaj je bil ta osebek?) na Kredarici.
skalar5017. 08. 2010
Bere vse to kdo od nove garniture PZS ? Bi bilo namreč sila poučno... se močno strinjam s predhodniki, da bi bilo potrebno znotraj te organizacije marsikaj spremeniti, posodobiti... in, ja naj "Roblek muzika" odmeva v dolini, če je komu to ljubo in naj gore prepustijo tišini...
mgrego2231. 03. 2012
Morda kdo ve kakšna je pot od Zelenice na Begunjščico. Je veliko snega, so potrebne dereze, ali je pot kopna? mežikanje
Salem31. 03. 2012
Gor sem sicer šel z južne strani, planina Preval, dol pa na severni po Šentanskem plazu. Zgoraj in spodaj je kopno, kakih 300vm pa je snežišče. Popoldan ob 1h je bilo mehko, včasih se je ugreznilo tudi čez koleno. Kljub temu v roki cepin, dereze so ostale v nahrbtniku. Zna pa bit zjutraj kar trdo.
mgrego221. 04. 2012
Hvala za informacije. Malo pa bova vseeno počakala na kak sonček.
marezt12. 06. 2013
Je po poti še kaj snega?
stanko113. 06. 2013
Snega ni več. Vse poti v okolici Zelenice so kopne.
marezt13. 06. 2013
Hvala!
Sem šel včeraj krožno turo iz Ljubelja po Bornovi poti in čez rožo na Roblek in nato do koče na Zelenici in nazaj do Ljubelja. Zelo lepa tura.
Naslednjič pa v obratni smeri!
mgrego2214. 06. 2013
Tudi midva z možem sva šla čez Zelenico (koča zaprta, čeprav so zagotavljali da bo odprta vsak dan) na vrh Begunjščice, pa pol do Roblekovega doma, ki je bil zaprt.Od tam pa na Prevalo, kjer se vedno kaj najde za prazne želodčke, potem pa čez Bornov tunel pa domov.mežikanjenasmeh
stanko114. 06. 2013
Planinski dom na Zelenici je odprt od danes pa do 15. septembra vsak dan.
miran196715. 11. 2013
Ali mi lahko kdo pove ali je ta pot primerna za zimski čas?
Hvala
ljubitelj gora16. 11. 2013
Vrjetno pride v upoštev tale pot do Roblekovega doma kadar je sneg: http://www.hribi.net/izlet/dom_v_dragi_roblekov_dom_na_begunjscici_/11/195/3982 ne pa tud do vrha.
marezt16. 11. 2013
Tudi tale pot je primerna za zimski čas...res pa je potrebna večja previdnost na nekaterih mestih!
miran196717. 11. 2013
Hvala za nasvet. Sem jo ravno danes prehodil. Po pameti raje nisem izzival nevarnosti z Zelenice proti Roblekovemu domu v zimskih razmerah. Je bilo pa zjutraj krasno sončno vreme , žal pa se je ob povratku zaprlo in sonce ni več posijalo skozi oblake! Še bomo šli tja gor!:-)
fackoo29. 12. 2015
V soboto smo imeli izlet iz Ljubela mimo doma na zelenici na begunjščico in do Roblekovega doma.... Žal smo bili razočarani nad planinci če temu lahko tako rečem, glasni, opiti in nekontrola nad kužki jezen...Taki naj ostanejo v dolini!!!eek
bipasava10. 09. 2023 09:28:25
A na Zelenici sedežnica obratuje,ali je vse propadlo?
Lp
Janez Seliškar10. 09. 2023 11:57:34
Že dolgo let je tega, kar so odmontirali vse stebre in jih pospavili v staro železo.
Macesna10. 09. 2023 11:58:23
Že okrog 15 let ni ničesar več.
lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki, Doniraj