Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kako se imenuje 1313 metrov visok vrh na Nanosu?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Palec / Ljubelj - Palec

Ljubelj - Palec

Natisni
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Širina/Dolžina: 46,4324°N 14,2602°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 968 m
Višinska razlika po poti: 975 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 52.655
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 72
Število komentarjev: 51
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom pa nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.
Opis poti:
Na začetku parkirišča nas planinske oznake za Stol, Vrtačo in Dom na Zelenici usmerijo na širok kolovoz, ki se prične vzpenjati ob hudourniku. Ko malo višje kolovoz zavije levo, mi nadaljujemo naravnost po planinski poti, ki se nadaljuje skozi gozd ter se kmalu vrne na kolovoz. Kolovoz nekoliko višje zavije desno in nas pripelje iz gozda na smučarsko progo nekdanjega smučišča Zelenica. Sledi kratek bolj strm vzpon po smučišču, nato pa se pot položi in nas vodi ob vznožju melišč pod Begunjščico.
Z markirane pot se kmalu v desno odcepi pot, ki poteka po servisni cesti, mi pa po "cesti" nadaljujemo do bližnje Koče Vrtača.
Pri koči cesta zavije desno, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri planinske poti na Zelenico. Kratek čas nadaljujemo pod nekdanjo enosedežnico Zelenica II, nato pa se pot prične strmeje vzpenjati po pobočju, ki ga deloma prerašča ruševje. Po nekaj serpentinah se vrnemo na servisno cesto, po kateri nadaljujemo ob pogledu na Šentanski plaz.
Pot naprej nas vodi po pobočjih Spodnjega plota (vrha, na katerega so pred leti nadelali športno plezalno pot), nato pa s ceste zavijemo desno na pešpot, ki seka daljši ovinek. Ko se vrnemo na cesto smo že pri zgornji postaji nekdanje enosedežnice Zelenica II, nas pa do Doma na Zelenici loči le še nekaj korakov spusta.
Za planinskim domom nadaljujemo levo ter se vzpnemo do polovice otroške vlečnice, nato pa na desni opazimo oznake za Vrtačo in Stol, ki nas usmerijo desno v pas gozda. Malo naprej prečimo povezovalni pas med otroško vlečnico in sidrom, nato pa prečimo še drugo smučarsko progo.
Nadaljevanje poti poiščemo pri manjšem balvanu, nato pa prečimo pobočja pod grebenom Na Možeh. Ko se prečenje konča prispemo v neizrazito dolinico, kjer se v desno odcepi pot v Suho ruševje (ob odcepu se običajno nahaja možic).
Pot v Suho ruševje se najprej vzpne skozi gozd (ostro desno pot po melišču, možnost sestopa), nato pa preide med ruševje, kjer je dobro uhojena, ruševje pa požagano. Sledi kratek bolj strm vzpon, kjer se nam ob pogledu nazaj odpre lep pogled na Begunjščico, pred nami pa levo vidimo Vrtačo, naravnost Zelenjak, desno pa Palec in greben Na možeh. Višje se steza nekoliko položi in preide v visokogorsko dolinico, ki se postopoma oži. Še nekoliko naprej steza zavije desno ter se nato priključi poti, ki vodi po meliščih pod grebenom Na možeh (omenjena pot je bolj primerna za sestop kot vzpon). Nadaljujemo levo ter se po melišču pričnemo prečno vzpenjati, taki poti pa sledimo vse do Žleba, ki se nahaja med Zelenjakom in Palcem.
Z Žleba, od koder se nam odpre lep pogled v Avstrijo nadaljujemo desno (levo Zelenjak), kjer še hodimo po sledljivi poti. Pot naprej se prečno vzpne proti desni, kjer hitro prispemo do širše, deloma krušljive, a ne pretirano strme grape, katero prečimo. Na drugi strani grape se pričnemo strmo vzpenjati, nas pa pot malo naprej pripelje na greben Palca, od koder se nam odpre lep pogled na greben Na Možeh, pogled pa seže daleč proti vzhodu. Sledi kratek strm skalnat skok, kjer si moramo za napredovanje pomagati z rokami. Nad skokom se pot nekoliko položi, a se še naprej strmo vzpenja proti vrhu Palca, katerega v nekaj minutah nadaljnjega vzpona, ob lepih razgledih tudi dosežemo.
Ljubelj - Zelenica 1:20, Zelenica - Palec 1:40.
zemljevid poti - Palec
Ob poti: Koča na Vrtači (1288m), Dom na Zelenici (1536m), Žleb (Suho ruševje) (1916m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrtača
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Ljubelj - Palec1
Ljubelj - Palec2
Ljubelj - Palec3
Ljubelj - Palec4
Ljubelj - Palec5
Ljubelj - Palec6
Ljubelj - Palec7
Ljubelj - Palec8
Ljubelj - Palec9
Ljubelj - Palec10
Ljubelj - Palec11
Ljubelj - Palec12
Ljubelj - Palec13
Ljubelj - Palec14
Ljubelj - Palec15
Ljubelj - Palec16
Ljubelj - Palec17
Ljubelj - Palec18
Ljubelj - Palec19
Ljubelj - Palec20
Ljubelj - Palec21
Ljubelj - Palec22
Ljubelj - Palec23
Ljubelj - Palec24
Ljubelj - Palec25
Ljubelj - Palec26
Ljubelj - Palec27
Ljubelj - Palec28
Ljubelj - Palec29
Ljubelj - Palec30
Ljubelj - Palec31
Ljubelj - Palec32
Ljubelj - Palec33
Ljubelj - Palec34
Ljubelj - Palec35
Ljubelj - Palec36
Ljubelj - Palec37
Ljubelj - Palec38
Ljubelj - Palec39
Ljubelj - Palec40
Ljubelj - Palec41
Ljubelj - Palec42
Ljubelj - Palec43
Ljubelj - Palec44
Ljubelj - Palec45
Ljubelj - Palec46
Ljubelj - Palec47
Ljubelj - Palec48
Ljubelj - Palec49
Ljubelj - Palec50
Ljubelj - Palec51
Ljubelj - Palec52
Ljubelj - Palec53
Ljubelj - Palec54
Ljubelj - Palec55
Ljubelj - Palec56
Ljubelj - Palec57
Ljubelj - Palec58
Ljubelj - Palec59
Ljubelj - Palec60
Ljubelj - Palec61
Ljubelj - Palec62
Ljubelj - Palec63
Ljubelj - Palec64
Ljubelj - Palec65
Ljubelj - Palec66
Ljubelj - Palec67
Ljubelj - Palec68
Ljubelj - Palec69
Ljubelj - Palec70
Ljubelj - Palec71
Ljubelj - Palec72
Diskusija o izletu Ljubelj - Palec
Prikaži starejša sporočila
Gost15. 09. 2006
Se povsem strinjam z gostom pred mano.Lepota,mir, možici in res leta tura.Planike na melišču.Da o zimski turni smuki sploh ne govorim.Poskusite!
kolesar19. 02. 2007
Ali so za zimski pristop cepin in 10-12 zobe dereze nujne ali se da brez?
Gost2. 09. 2007
Danes sem šel na Palec.Na samem vrhu zelo lepo.Tudi pot v redu. Na Zelenici prijazni ljudje.Pridite in poglejte. Marjan
Gost3. 09. 2007
Na Palec je res lepa tura,o domu na Zelenici pa ni vredno izgubljati besed.
Gost4. 09. 2007
Imejmo razumevanje za dom na Zelenici. Kolikor vem, je v gradnji. Počakajmo, da bo dokončan, mogoče se bodo potem razmere uredile. Če ne, bomo pa kritizirali.
Gost4. 09. 2007
Vsak vidi da je ogromna koča v gradnji,to pa nima veze z zdajšnim najemnikom.zmedenzmedenzmeden
andrej jerina9. 09. 2008
Tudi sam sem se danes odpravil v oazo miru, kjer sta me na "graničarski poti" proti Zelenici pozdravila gams, nato pa še ruševec. Proti Palcu sem se vzpel po "zgornji" poti Suhega ruševja čez melišča, opravil vzpon v prekrasnem vremenu (v dolini je bila megla), sestopil in se zatem vzpel še na oba vrhova Zelenjaka, od koder je bil lep pogled na bližnje vrhove, Julijske alpe in Veliki Klek. Za sestop sem izbral "spodnjo pot" skozi Suho Ruševje, kar se je izkazalo za dobro potezo, saj hodiš med borovci in travni preprogi. Macesni že dobivajo jesensko podobo, prav tako se počasi poslavljajo planike, katerih je kar veliko. Priporočam čelado. LP Andrej
grahlck6. 06. 2009
Ali je tu še kej snega?
anda15. 06. 2009
V soboto smo bili na Zelenjaku in Palcu, snega ni več, tura je res lepa, priporočam.
heinz22. 07. 2009
Pri sestopu je potrebno nekaj pazljivosti zaradi grušča na poti in orientacije v področju skalnatega skoka.
Na vrhu čudovito.
veseljak762. 08. 2009
Včeraj sem s prijatelji obiskal Palec in Zelenjak. Oba vrhova imata vpisno knjigo, žig in pa lep razgled. Pot je neoznačena, zahtevna pa le malo pod vrhovoma, kjer je potrebno malo plezanja. Lahko pa bi bil začetek poti označen vsaj na poti Zelenica-Stol, kakor je navedeno v zgornjem opisu. Tega namreč ni.
nata2412. 08. 2009
Če grem najprej na Palec in nato na Zelenjak ali obstaja še kaka druga pot za sestop do Zelenice oz. Ljubelja, da ne bi hodila dvakrat po isti poti.Lp, Nataša
jusuf18. 08. 2009
Na poti od Zelenice proti stolu po kakih 15 min. hoje zavijemo na desno. Na to nas opozori možic ob stezi (9.8.09 je še stal). Takoj imamo dve izbiri: levo skozi ruševje (letos precej zaraščeno) in desno preko melišča. Poti se malo pod sedlom Žleb združita. Od žleba je do vrha le kakih 20 min.
Varianta je tudi, da pred Suhim ruševjem zlezemo desno po svoje na mejni greben, vendar to storimo za roglji Na možeh. Nato grebenu sledimo do vrha Palca.
upornica24. 08. 2009
Možic ob poti še stoji. Upam da bo ostal ker se pot sicer le s težavo opazi.
nata2424. 08. 2009
Včeraj sem bila na Palcu in Zelenjaku. Možic ob poti je res komaj opazen in če nisi dovolj pozoren greš hitro mimo. Naprej pa je pot dobro vidna in precej zaraščena, kot je napisal že Jusuf. Je pa precej pihalo in tudi megla je bila še zjutraj tako da z razgledom ni bilo nič.
JusAvgustin6. 12. 2009
danes smo poskušali osvojiti palec, a se je zaradi slabih snežnih razmer(nepredelan sneg, pršič, strmina, nobene opore za noge)poskus izjalovil.mrk pogled vseeno pa so bile vremenske razmere ugodne, niti ni bilo tako zelo mraz, dobra družba in zimska idila. moral bo počakati do naslednjič. med tem pa bom skočil kam drugam. kljub primerni opremi(popolna zimska oprema)ni bil sneg pravi za it gor. nazaj grede ko smo se vračali smo videli svež plaz na šentanskem plazu pod begunjščico. kaj lahko rečem... krasen dan, čeprav nismo osvojili želenega cilja veliko zadovoljstvo. pameten gornik, pohodnik, alpinist ve kdaj se obrnit.
lep pozdrav forumovcem, pa veseuga miklavža brez šib. nasmeh
nata2411. 06. 2010
Je bil kdo zadnje dni na Palcu ali Zelenjaku. Zanima me, če je še kaj snega. Lp
miham11. 06. 2010
Z Vrtače in Suhega rušja ga včeraj ni bilo videti.

LP
Edina11. 06. 2010
Na Palcu in Zelenjaku sem bila včeraj. Bilo je zelo vetrovno, dereze in cepin sta otežila nahrbtnik, uporabiti pa ju ni bilo potrebno, ker snega ni več.

Srečno in LP
grega_p27. 05. 2011
Danes sem imel namen iti na Palec, a sem prehitro zavil na en manjši odcep desno, ki me je pripeljal na greben Na možeh (roglji). Ni bila ravno pot, prej hoja po ruševju. Tudi dol do Zelenice sem šel kar po svoje in si nabral nekaj prask in izkusil krušljivo plezanje. Torej, pozor planinci (omenjen odcep je malo po veliki skali - pri melišču).
Mogoče kdo ve, če ta pot iz grebena kam pelje - vidni so ostanki zaraščene stezice?
JusAvgustin27. 05. 2011
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=11&id=3298 to je vezni greben med Ljubeljem in Stolom. Midva sva ga šla "samo" od Na Možeh pa do Palca... In tam ni uradne poti, ampak zelo zahtevno brezpotje, zametki steze so, vendar se kaj hitro izgubijo... Ti pa si prišel gor še kakšne tri ure od Palca(po grebenu), na sedlo med zadnjim Možem in zečetkom grebena Palca...
grega_p27. 05. 2011
Hvala ti za pojasnilo in opis super ture, verjetno je pozimi stvar lažje izvedljiva (v dobrih razmerah), trenutno je greben borba z rušjem...
velkavrh14. 06. 2011
Danes nehote osvojil ta Karavankin dvatisočak, ker sem po koči na Zelenici prehitro zavil na desno. Ker sem začel zelo zgodaj me je rušje mokro božalo celo pot skozi rušje. Res bi ga bi bilo potrebno obsekati kot je že navedel Grega p pred mano. Drugače pa je to nezahtevna pot, dolga dve ure od koče. Previden je treba biti le pri vstopu v skalovje Palca in paziti, da se ne zaide, ker je kakšen prehod manj opazen.
JusAvgustin14. 06. 2011
Izrecno sem proti izsekavanju rušja, ali kakršnega koli posega v "borovce"jezen. Sicer pa so skoz možici, ki te pripeljejo popolnoma brez ruševja do zatrepa Suhega ruševja, tako je namreč ime krnici med Vrtačo, in nadaljnim grebenom do Mož... Palec ni markiran je brezpotje, za nekoka lahko tudi resen zalogaj, zato pridevnik nezahtevna pot tukaj odpade, veliko lažji je pristop pozimi, saj ni nadležnega drobljivega žleba in podrtije pred vrhom. Palec ima vse prehode "markirane" z možici.
robter14. 06. 2011
Če pred vstopom v ruševje zaviješ bolj desno, in se dvigneš preko melišča, kjer se vidi "potka", se ruševju popolnoma izogneš in prideš do sedla med Palcem in Zelenjakom brez problema.
turbo14. 06. 2011
Tako je, iz markirane desno in ne rahlo v levo po bolj šodrasti in razvidni ampak rahlo desno navzgor, po gozdu brez rušja in prideš do velikega balvana. Od balvana po grušču navzgor, prideš na od spodaj vidno stezico, nato pa levo stalno rahlo navzgor in prideš do mejne table vrh Žleba. Sploh ko je rušje mokro boljša izbira.
velkavrh14. 06. 2011
JusAvgustin dam ti prav. Samo markirane poti je treba res čistiti in vzdrževati. Torej odpade sekanje ruševja po namarkiranih potkah. Hotel sem povedati , da pot do Palca ni zahtevna. Za Palec pa ne morem reči, da gre za brezpotje, ker je potka dobro vidna in te varno pripelje do vrha. Torej gre za nemarkirano pot, ki pa res ni za vsakogar. Res pa ga vodnik Stankota Klinarja opredeli kot brezpotje. Kot mi je znano pa je pravkar izšel popolnoma nov planinski vodnik Karavanke pri PZS popolnoma novega mladega avtorja, ki naj bi vse poti tudi sam prehodil in veliko poti je na novo opisal. Moram si ga nabaviti. Sicer sem pa vesel vsakega dobronamernega nasveta in ga z veseljem upoštevam. L. P.
heinz15. 06. 2011
Od Žleba na Palec je možno zaiti.., npr v kolikor ne bi bilo možicev, oz bi katerega spregledali. Za brezpotje gre vsekakor, saj se v omenjenem primeru sled izgublja. Kar zadeva težavnost orientacije gre sicer za lažje brezpotje, glede tehnične zahtevnosti pa za zahtevno >pot<, ker ponekod terja uporabo rok. Za moj osebni pogled ocena zahtevno velja v glavnem ob sestopu.
velkavrh15. 06. 2011
Heinz, z ocenjevanjem nimam izkušen, samo podajam moje videnje poti, ki jo prehodim. Ne vem kje je Žleb. V glavnem ko se začnemo vzenjati na samo goro je potka dobro vidna in se ne zgublja. Palice sem pa že kmalu na začetku zložil, ker je res potrebno delo rok. Za sestop imaš pa prav. Sem pa res Palec in Zelenjak prvič prehodil.Bilo je zanimivo, predusem za mene iziv plezarije na Zelenjak. L. P.
klm15. 06. 2011
Nečesa preprosto ne razumem: vedno ko grem na Vrtačo, tečem po tej zložno vzpenjajoči se stezici, ampak nikoli, prav nikoli ne zgrešim oziroma spregledam odcepa v krnico. Če pa hodiš, je hitrost gibanja 2/3x počasnejša, tako da je odcep še toliko bolj viden. Ruševje je pa enkako živo bitje kot npr. medved, gad, gams ali močerad. Mi smo prišli na njegov teritorij in če je komu v napoto, se mu bo odmaknil ali pa se prebil preko njegamežikanje tako da se pridružujem Jušovi misli, da se ruševja na tovrstnih poteh ne sme sekati.
velkavrh15. 06. 2011
No, klm, brez panike, če bi se hotel vrniti, ko se ugotovil , da ni oznak, bi se vrnil,ker pa je v meni malo pustolovske in raziskovalne žilice sem nadaljeval in tako prišel do Zelenjaka in nato na Palec, čeprav tura ni bila načrtovana. Verjamem, da še enkrat mlajši od mene bolje presojajo katera pot je prava oziroma novo turo bolje naštudirajo. L. P.
turbo15. 06. 2011
Brez zamere, ampak Palec skozi Suho rušje je ena taka luštna tura, da je povsem primerna za tiste, ki šele začenjajo z brezpotništvom. Spodaj se moraš "znajti", da trofneš odcep (možic, steza, razvidno), povsem zgoraj pa moraš na "skrotastem" terenu popaziti na trden korak. Če ima kdo na tej turi orientacijske in/ali tehnične težave, potem naj se podobnih tur raje izogiba ali pa naj se jih loti v spremstvu bolje podkovanih.
heinz15. 06. 2011
No, pa je šel komentar nekam..
Pravim, da glede besede >težave< ni tako hudo.
Na PAlec so orientacijske t. ocenjene z 2 (lestvica 1 - 5). Tudi tehnične težavice pač obstojajo. drugo pa je, če jih znaš reševati.
Za začetnika je solo spoprijemanje s takimi težavami zagotovo najdragocenejše.
Potohodnik13. 04. 2014
Za ta letni čas: kaj je tehnično bolj zahteven cilj, Palec ali Zelenjak?
Že za v naprej hvala.
Grenaleva19. 10. 2015
Odcep iz poti na Vrtačo, ni več označen z možicem, ga je treba kar poiskati, kakih 20 minut od koče na Zelenici
tinky19. 10. 2015
Možic je konec avgusta še bil.
lino19. 10. 2015
Če sem zloben, mogoče so ga ukradli.
tinky19. 10. 2015
Lino, niso ga ukradli, jih pa podirajo, taki kateri v gorah nimajo kaj iskati. Prav tu se je tu že zgodilo. Tak možic je tu že prej bil.
lino19. 10. 2015
Tinky, komentar sem že napisal pod Forum - Razmere, da se tu ne ponavljam.
Grenaleva19. 10. 2015
Ko se najde odcep, je pot naravnost skozi ruševje lepo sledljiva, od žleba dalje pa snežena in spolzka.
Fulcrum2. 07. 2016
Danes na Zelenjaku in Palcu z Ljubelja. Možic ki označuje odcep na neoznačeno stezo, ki vodi proti vrhovoma spet stoji. Odcep se nahaja približno 15-20 minut hoda od koče na Zelenici.
tango9. 11. 2018
Odlična tura za tale jesenski čas. Edini nasvet. dobro je, če je nuja, pomalicati pod vrhom, saj so planinske kavke neverjetne! Če je potrebno pristanejo tudi na glavi( ne svoji) tako, da imajo do grižljaja čim bliže nasmeh
ločanka9. 11. 2018
Le kdo jih je tako razvadilnasmeh?
Kanjanez16. 10. 2021 23:24:13
Lahko brezpotje - vsaj v zimskih razmerah, ko jo popikaš mal po svoje nasmeh
Bili danes - razmere super. Navdušeni nad žigi (ki jih na brezpotnih 2000akih ne pričakujemo).
J.P.24. 10. 2021 21:44:46
Lahko brezpotje kajti pot je ves cas lepo sledljiva in uhojena. (suhe razmere, nekaj zaplat snega sledljivosti niso zmanjsale.)Mozic se stoji pri odcepu mežikanje
Mona6. 08. 2023 10:04:08
Mene pa zanima glede na trenutne razmere glede poplav,... je možno iz izhodišča Ljubelj prit do Palca ali je slučajno pot uničena oziroma nevarna.
Hvala za pomočnasmeh
_sandra_6. 08. 2023 11:01:47
Pocakaj raje s hribi nekaj casa…

G2-101, Tržič - Ljubelj, izmenično enosmerni promet, zemeljski plaz, na več odskeih.
Vir:
Direkcija RS za infrastrukturo
jax7. 08. 2023 14:19:48
Po moje bi moralo it. Do Zelenice po smučišču že prideš, tam se pa za razmere tudi vpraša. Sam bi si mislil, da je v resnici višje boljše kot nižje. V vsakem primeru pa se ocenjuje stanje na terenu in po potrebi tudi obrne.
nteam7. 08. 2023 15:29:10
Izjemno neprimeren čas je za izvajanje avantur po hribih, za katere dvomite, če ste jih sposobni sami izvesti.
orchigu27. 09. 2023 20:13:39
Prehojeno danes. Lustna tura, je pa kar dosti hoje po takem ali drugacnem sodru (ze do Zelenice nisem ful fenica, priznamvelik nasmeh). Mozici stojijo, pot lepo vidna, edino od razcepa na sedelcu (desno Palec, levo Zelenjak) je pri zadnjem vzponu potrebno malo vec pozornosti, en kratek del je mal bolj sodrast in zdrsljiv in enkrat vmes se potka malo zgubi - poplezas po skalci ali dveh in si nazaj na konju. nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki