Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Na Možeh / Ljubelj - Na Možeh

Ljubelj - Na Možeh

Natisni
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Širina/Dolžina: 46,4324°N 14,2602°E
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 726 m
Višinska razlika po poti: 726 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 11.531
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 16
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom pa nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na peš pot v smeri Zelenice, Vrtače in Stola. Kolovozna pot, ki poteka po levi strani smučarske proge, nas po približno 15 minutah zmernega vzpona skozi gozd pripelje do prej omenjene proge ob kateri se nato vzpenjamo. Pot, ki nam nudi lepe poglede na obsežna melišča Begunjščice na levi in greben Ljubeljščice na desni nas nato v rahlem vzponu pripelje do koče na Vrtači. Od koče nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se počasi obrne rahlo v levo in nas po krajšem prečnem vzponu pripelje v pas rušja. Naprej se pot za krajši čas strmeje vzpne in nas nato pripelje na kolovoz (transportno reševalna cesta), kateremu nato v zmernem vzponu sledimo do planinskega doma na Zelenici.
Od doma na Zelenici nadaljujemo desno v smeri Stola in Vrtače (levo Begunjščica) po poti, ki takoj za domom zavije levo in se vzpne ob otroški vlečnico. Nekje na polovici žičnice pa pridemo na manj opazno razpotje, kjer nadaljujemo desno in se prečno vzpnemo čez smučarsko progo (naravnost koča pri izviru Završnice). Naprej prečimo kratek pas gozda in pot nas pripelje do naslednje vlečnice katero prečimo v rahlem spustu. Na drugi strani smučarske proge opazimo večjo skalo in na njej markacijo, le nekaj korakov v desno od te markacije pa opazimo začetek transportno reševalne ceste na katero se usmerimo. Tej cesti (kolovozu) nato sledimo do mesta, kjer nas pripelje do vlečnice Triangel (krogci). Tu zapustimo ta kolovoz in se usmerimo levo med kolovoz in vlečnico. Poti naprej ni več. Med drevesi in kasneje rušjem poiščemo najboljši prehod po neizraziti dolinici proti sedlu. Prehode iščemo nekoliko proti levi. Nekoliko višje so prehodi lažje sledljivi a še vedno moramo paziti, da se ne zaplezamo v rušje. Le nekaj metrov pred sedlom se usmerimo levo navzgor po zelo strmem pobočju. Sprva nam pri vzponu pomaga nekaj rušja, ki ga lahko uporabimo kot neke vrste varovala, a previdno veja se hitro lahko utrga. Nekaj metrov pod vrhom pa moramo kar dobro plezati a plezanje ne preseže prve težavnostne stopnje. Tudi plezalni odsek je kratek le dobrih 10m.
Pri sestopu je potrebna še večja previdnost.
Ljubelj - Zelenica 1:30, Zelenica - Na Možeh 45 minut.
zemljevid poti - Na Možeh
Ob poti: Koča na Vrtači (1288m), Dom na Zelenici (1536m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ljubelj - Na Možeh1
Ljubelj - Na Možeh2
Ljubelj - Na Možeh3
Ljubelj - Na Možeh4
Ljubelj - Na Možeh5
Ljubelj - Na Možeh6
Ljubelj - Na Možeh7
Ljubelj - Na Možeh8
Ljubelj - Na Možeh9
Ljubelj - Na Možeh10
Ljubelj - Na Možeh11
Ljubelj - Na Možeh12
Ljubelj - Na Možeh13
Ljubelj - Na Možeh14
Ljubelj - Na Možeh15
Ljubelj - Na Možeh16
Diskusija o izletu Ljubelj - Na Možeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki