Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Skuti (2532 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Begunjščica / Ljubelj - Begunjščica (skozi Frelihov žleb)

Ljubelj - Begunjščica (skozi Frelihov žleb)

Natisni
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Širina/Dolžina: 46,4324°N 14,2602°E
Ime poti: skozi Frelihov žleb
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: alpinistični vzpon
Višinska razlika: 1002 m
Višinska razlika po poti: 1002 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.00
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 13.298
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 8
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom pa nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na peš pot v smeri Zelenice, Vrtače in Stola. Kolovozna pot, ki poteka po levi strani smučarske proge, nas po približno 15 minutah zmernega vzpona skozi gozd pripelje do prej omenjene proge ob kateri se nato vzpenjamo. Pot, ki nam nudi lepe poglede na obsežna melišča Begunjščice na levi in greben Ljubeljščice na desni nas nato v rahlem vzponu pripelje do koče na Vrtači.
Od koče nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se počasi obrne rahlo v levo in nas po krajšem prečnem vzponu pripelje v pas rušja. Naprej se pot za krajši čas strmeje vzpne in nas nato pripelje na kolovoz (transportno reševalna cesta), kateremu nato v zmernem vzponu sledimo do planinskega doma na Zelenici. V času obratovanja smučarske proge je hoja po smučišču prepovedana. Takrat uporabimo zimsko pot, ki poteka po transportno reševalni cesti.
Od koče na Zelenici se usmerimo na južno stran proti severni steni Begunjščice. Najbolje je slediti krožni poti, ki z Zelenice pelje na Roblekov dom pod Begunjščico. Na prikladnem mestu, približno 20 minut od Doma na Zelenici pa zavijemo strmo navzgor proti severni steni Begunjščice. Vstop v smer je v nekakšnem kotu med izrazito grapo na desni strani in zaobljenim razom na levi. Vstop v smer označuje previsen kamin.
Če je snega veliko je plezanje prijetno in nenaporno, naklon se giblje od 40-65°. Smer sledi edini logični razčlembi v tem delu stene. Smer izstopi v grapo na SZ greben. Če so snežne razmere ugodne brez večjih težav dosežemo vrh po SZ grebenu. Če pa imamo zadosti pa smer zapustimo in se po sistemu gredin in polic spustimo do doma na Zelenici.
V primeru slabih razmer (malo snega, nepredelan sneg in kopna skala) pa pred vstopnim kaminom vstopimo v smer po izpostavljeni polici v levo, ki nas povede točno pod zaobljen raz po katerem priplezamo v glavno grapo. Grapa je prekinjena s tremi skoki. Prvi je najtežji. Po nekakšni zajedi-kotu se je potrebno prebiti do zagozdenega balvana in POD balvanom izplezamo v nadaljevanje grape. Nad sabo imamo drugi skok, ki pa ga premagamo brez večjih težav. Nad tem skokom se težave unesejo in smer se nadaljuje po lepi grapi do rampe. Tik preden smer zavije v rušje nas pričaka še en skok, a ta skoraj da ni omembe vreden.
Smer Frelihov žleb spada med alpinistične smeri, verjetno ni potrebe posebej poudarjati, da je plezanje lažje če je veliko snega, vendar previdno, v smer se ne odpravljajte ob veliki količini novozapadlega snega saj je smer ena velika plaznica.
Prijetno plezanje v lepi smeri vam želim.
zemljevid poti - Begunjščica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ljubelj - Begunjščica1
Ljubelj - Begunjščica2
Ljubelj - Begunjščica3
Ljubelj - Begunjščica4
Ljubelj - Begunjščica5
Ljubelj - Begunjščica6
Ljubelj - Begunjščica7
Ljubelj - Begunjščica8
Diskusija o izletu Ljubelj - Begunjščica (skozi Frelihov žleb)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki