Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Smokuškega vrha (1122 m), vidi Bohinjsko jezero?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Janče / Litija - Janče (čez Širmanski hrib)

Litija - Janče (čez Širmanski hrib)

Natisni
Izhodišče: Litija (238 m)
Širina/Dolžina: 46,0575°N 14,8242°E
Ime poti: čez Širmanski hrib
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 554 m
Višinska razlika po poti: 554 m
Zemljevid: Posavsko hribovje zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Žuža
Ogledov: 7.473
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 48
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Železniška postaja Litija - do Litije pripelje vlak v smeri Zidani most - Ljubljana ali Ljubljana - Zidani most, po cesti smer Ljubljana - Litija.
Opis poti:
Od ŽP Litija gremo čez most na desni breg Save, kjer takoj zavijemo desno, najprej mimo lekarne, nato zopet desno ob Savi mimo Plečnikovega spomenika padlim borcem in drugim žrtvam NOB oz. po lokalni cesti proti Kresnicam. Mimo zgradbe AMD Litija na naši desni pridemo po nekaj minutah do najstarejše hiše v Litiji (propadajoče), na kateri je informativna tabla za planinsko pot na Janče in TV pretvornik/Sitarjevec (Rudnik). Tik za hišo stopimo levo v gozd (do sem je od ŽP 10 minut). Sledimo markacijam po gozdni poti in po ca 15 minutah pridemo do odcepa za Rudnik, mi pa nadaljujemo naravnost. Iz gozda pridemo na makadamsko cesto in čez 100 m do križišča (406 m), kjer nas oznake usmerijo naravnost. Čez nekaj minut pridemo do lesenega križa ob kozolcu, pred nami pa je Arhova domačija z gospodarskimi poslopji. Smo na vzhodnem delu Širmanskega hriba. Do sem je iz Litije dobra ura.
Nadaljujemo po cesti mimo domačije in ob travniku zopet stopimo v gozd (na razcepu se držimo desne). Čez ca 15 minut smo pri naslednji domačiji, takoj za njo je odcep na levo proti Veliki Štangi, mi pa gremo naravnost po srednji poti (tukaj se naša pot združi s čebelarsko-gozdno učno potjo) in čez nekaj minut prispemo do naslednje hiše. Sledimo makadamski cesti mimo križa in v nekaj minutah smo pri naslednji kmetiji. Od tu se po cesti rahlo spustimo do druge kmetije in od tam v gozd. Kmalu pridemo do razcepa: na levo je učna pot, mi pa krenemo po desni, za Janče. Gozdna pot se rahlo vzpenja do nekaj hiš. Čez čas se pot zopet razširi in pridemo do razcepa, kjer gre naša pot levo in rahlo navzdol. Do Janč imamo še 1 h 30 min.
Spustimo se v Malo Štango (550−640 m) in sledimo asfaltirani cesti, ki pri odcepu za Veliko Štango preide v dobro utrjen makadam. Tu gremo naravnost in sledimo cesti kakšna 2 km vse do vasice Tuji Grm (710 m). Na odcepu zavijemo desno v klanec, na vrhu klanca pa levo. Nadaljujemo po cesti skozi Tuji Grm, pri kapelici pa s ceste zavijemo desno na travnik mimo kozolca (če zgrešimo odcep, ne bo nič hudega, poti se bomo pridružili spet čez nekaj 100 m). Ko pridemo čez smrekov drevored spet na cesto, jo prečimo in takoj na drugi strani poiščemo nadaljevanje poti (za rampo, kjer je znak za konec naselja). Kratka strma pot skozi gozd nas pripelje na travnik, ki ga prečimo po desni in že smo na Jančah. Pred nami se že vidi zvonik cerkve in ko prečkamo glavno cesto, se usmerimo naravnost, do planinskega doma na Jančah (794 m). Do sem iz Litije ca 3 h 30 min.
Vrnemo se lahko po isti poti, ali pa izberemo planinsko pot do Jevnice (1 h 30 min), kjer lahko zopet sedemo na vlak.
zemljevid poti - Janče
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Litija - Janče1
Litija - Janče2
Litija - Janče3
Litija - Janče4
Litija - Janče5
Litija - Janče6
Litija - Janče7
Litija - Janče8
Litija - Janče9
Litija - Janče10
Litija - Janče11
Litija - Janče12
Litija - Janče13
Litija - Janče14
Litija - Janče15
Litija - Janče16
Litija - Janče17
Litija - Janče18
Litija - Janče19
Litija - Janče20
Litija - Janče21
Litija - Janče22
Litija - Janče23
Litija - Janče24
Litija - Janče25
Litija - Janče26
Litija - Janče27
Litija - Janče28
Litija - Janče29
Litija - Janče30
Litija - Janče31
Litija - Janče32
Litija - Janče33
Litija - Janče34
Litija - Janče35
Litija - Janče36
Litija - Janče37
Litija - Janče38
Litija - Janče39
Litija - Janče40
Litija - Janče41
Litija - Janče42
Litija - Janče43
Litija - Janče44
Litija - Janče45
Litija - Janče46
Litija - Janče47
Litija - Janče48
Diskusija o izletu Litija - Janče (čez Širmanski hrib)
zdomec26.11.2013
Ta pot je zelo razgibana in po leti sencna,
To pot lahko uporabljajo samo tisti ki jo 100% poznajo.
Markacije so redke, Raspotja niso opremljena z smernimi tablami, vsaj ni vsa krizisca, tako da tisti kateri gre prvic po poti lahko ima velike tezava.
PD Litija, bilo bi zelo pohvalno da pot opremite z smernimi tablami.
bruny26.11.2013
,,To pot lahko uporabljajo samo tisti ki jo 100% poznajo.,,. Zelo zanimivo mežikanje. To pomeni po zapisanem, kdor te poti 100% ne pozna je ne sme uporabljati in naj bo recimo doma, kot je nekdo že zapisal, leži v postelji...tam pa mu lahko pade slika na glavo. Predvidevam, da je v vsakem povprečnem bralcu teh strani tudi nekaj orientacista, izvidnika, ,,stezosledništva,,..., da eno pot iz Litije na Janče bo pa ja zmogel, kolikor toliko korektno odhoditi, tudi s pomočjo odličnega opisa s strani Žuže in poln zadovoljstva v naravi prispeti na Janče.Lp
zdomec27.11.2013
Bruny, opravicujem se, res sem ga malo zalomil in zadevo nekoliko nerodno napisal. Zakaj se oglasam? Sredi oktobra smo na sirmanskem hribu nabirali kostanj in srecali en starejsi par iz Hrasnika kateri je sel nazaj v Litijo. Povedali so nam da na raspotju niso vedeli kam zaviti in nobenega ni bilo v blizini da bi vprasali.Toliko za pojasnilo. Seveda da vsak lahko uporablja to pot, saj je res lepa in razgledna.
LP.zadrega
bruny27.11.2013
Ja ni problema, bo res potrebno v ta konec Slovenije enkrat, da preverim(o) kot nekateri mežikanje pravijo...Janče ,,mali biser,, med Ljubljano in Litijo. Lp
Žuža29.11.2013
Res so Janče pravi mali biser. Pot je razgledna in ti v vseh letnih časih nudi obilo užitkov: takih za konzumirat (gozdne jagode, borvnice ...)in tistih za gledat (prelepi razgledi, zanimiva kmečka arhitektura ..). Jaz ponavadi najraje uberem dostop iz Litije in sestop v Jevnico. Res je tudi, da je pot v obratni smeri, tj. Janče-Litija, malenkost težje sledljiva, na nekaterih razpotjih bi bilo dobro dodat markacije oz. smerne table. Sicer so lani markacisti PD Litija pot obnavljali, vendar mislim, da ne v celoti, le začetni del iz Litije pa nekje do pol poti (lahko me kdo popravi, če pozna drugačne informacije). Uživajte na pot. Lpnasmeh
bruny30.11.2013
Za poti iz večjih naselij ni neke posebne panike glede označenosti...frekvenca hoje, teka, kolesarjenja...željnih je dovolj velika, da se pot nekako ohranja. Tudi iz manjših naselij ni problem, ker kakšen domač markacist poskrbi za ustrezno označenost. Problem so vezne povezave med posameznimi hribovji, kjer naletiš na ,,čuda,, in so slabo obiskane še predvsem v mejnih delih med posameznimi društvi oziroma hribovji. Ampak to te še bolj motivira, da nekje najdeš vsaj v največji meri optimalno in natančno pot. Opažam, da je celo preveč smernih tabel, ki so večji strošek manjka pa markacij, ki so zanemarljiv strošek. No glede te poti menim, da ne bi smelo biti večjih težav iz stališča, da uradno nima razpotij planinskih poti in samo kakšna markacija na razpotjih razmere poenostavi in ni nepotrebnih iskanj oziroma vračanj. Lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki