Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Jama Vilenica / Lipica (Škibini) - Jama Vilenica

Lipica (Škibini) - Jama Vilenica

Natisni
Izhodišče: Lipica (Škibini) (410 m)
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 10 m
Višinska razlika po poti: 55 m
Zemljevid: Primorje in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bruny
Ogledov: 3.281
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 10
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
Avtocesto Ljubljana - Koper zapustimo na izvozu Divača in cesti v nadaljevanju sledimo v smeri naselij Lokev in Lipica. Cesta, ki je nekje ravninska nas hitro pripelje v naselje Lokev. Nadaljujemo v smeri Lipica in kmalu dosežemo križišče, kjer se v desno nadaljuje cesta v smeri naselja Lipica. Kmalu za križiščem parkiramo, nekje do mesta kjer so planinske table.
Opis poti:
Pri planinskih tablah nadaljujemo desno v smeri jame Vilenica. Kraški svet, pot razgibana. Ob poti je tudi kraško brezno, na kar opozori napis na kamnu. Kmalu na območju imenovanem Žlebi se z leve priključi pot iz Lipice. Nadaljujemo po nekoliko širši poti delno kolovozo in kmalu dosežemo asfaltno povezavo Lokev - Sežana. Cesto prečkamo in nadaljujemo v smeri cilja. Cestna signalizacija v obliki smerne table in markacije v pomoč ob itak sledljivi poti/cesti in v nekaj naslednjih metrih dosežemo cilj oziroma točko jamo Vilenica.
Skupna dolžina poti z izhodišča je okoli 3300 metrov, 55 pozitivnih višinskih metrov in 50 negativnih višinskih metrov.
zemljevid poti - Jama Vilenica
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Lipica (Škibini)  - Jama Vilenica1
Lipica (Škibini)  - Jama Vilenica2
Lipica (Škibini)  - Jama Vilenica3
Lipica (Škibini)  - Jama Vilenica4
Lipica (Škibini)  - Jama Vilenica5
Lipica (Škibini)  - Jama Vilenica6
Lipica (Škibini)  - Jama Vilenica7
Lipica (Škibini)  - Jama Vilenica8
Lipica (Škibini)  - Jama Vilenica9
Lipica (Škibini)  - Jama Vilenica10
Diskusija o izletu Lipica (Škibini) - Jama Vilenica
B26. 08. 2014
Avtocesto zapustimo na izvozu Divača. Po magistralki se usmerimo v smeri Ljubljana in na prvem križišču zavijemo levo, ter nadaljujemo v smeri naselja Lokev ter (bivšega) mejnega prehoda Lipica. Približno dva kilometra za naseljem Lokev pridemo v naselje Škibini, tu se pri igralnici v desno odcepi cesta v Lipico. Nadaljujemo do vhoda v posestvo Lipica in tu parkiramo. Na desni strani vidimo planinske usmerjevalne tablice. Nadaljujemo po kolovozu čez travnik in dalje v gozd. Po približno 500 metrih zavijemo po kolovozu desno (ne naravnost) in nadaljujemo skozi gozd in mimo (bivših)rudnikov črnega premoga (ob poti je jašek, kjer na kamnu piše brezno)do druge (konjske) ceste. Prečkamo (konjsko) cesto in po slabše uhojeni stezici nadaljujemo čez poraščen kraški teren do slabšega kolovoza (če bi šli po njem desno pridemo v Lokev, levo pa bi prišli v lipiški kamnolom)), ga prečkamo (usmerjevalne tablice na desni) in po uhojeni stezi nadaljujemo do slabše gozdne poti in po njej desno. Po kakšnih 500 metrih pridemo do asfaltirane ceste Lokev - Sežana, jo prečkamo in smo po dvesto metrih asfalta pred rampo in s tem vhodom v krog jame Vilenica. Uporabimo odlično planinsko karto "Slovenska Istra, Čičarija, Brkini, Kras" PZS 2011 v merilu 1:50 000 Opisana planinska pot je odlično markirana in je del trase poti VIA ALPINA!
bruny9. 08. 2014
Se zahvaljujem v bistvu za bolj obširen in poglobljen opis omenjene sicer res enostavne poti. Spisal pot po dveh letih in nekaj zadev nepoznanih, recimo o rudniku, konjski stezi...
Sicer pa, če sem bil že dopolnjen bi se lahko pisec B2 ,,vrnil,, tudi na do danes edino svojo dodano pot v uradnih opisih...Lokev - Kokoš(mimo izvira Vroček) in jo nekoliko bolj ,,konkretiziral,,. Pravi pregovor, da moraš pomesti pred svojim pragom, preden ,,smetiš,, pred drugim...Lp
B29. 08. 2014
Hvala za opozorilo! Moje mnenje je, da, je pot iz Lokve mimo izvira Vroček pravilno in dovolj dobro opisana. Tudi ne bo držalo, da je to edina, ki sem jo opisal. In niti to ne drži, da so bile fotografije posnete pred dvemi leti. Res čas hitro teče, samo v enem letu ali še manj, pa se tudi spomin ne izgubi... Res je,toda za to, ker sem popravil tvoj (slab) opis, res ni treba biti užaljen in stresati gneva nad menoj. Nikjer nisem napisal nič žaljivega, kar pa ne bi mogel trditi zate... Žal!
Pa dosti užitkov na lepo urejenih planinskih poteh PD Sežana, ki so tudi vse vrisane v odlično planinsko karto "Slovenska Istra, Čičarija, Brkini, Kras"1:50 000 PZS 2011 - ne v karto Primorje in Kras! ti želim! In brez zamere!
bruny9. 08. 2014
Kaj ti B2 opravljaš funkcijo ,,supervizorja,, ob urednikih na forumu, da javno ocenjuješ opise poti...mojemu si dodelil oceno slabega. Verjetno je enostaven kot je tudi ta pot in ostale v tej kraški krajini. Nivo opisa sem nekako priredil že opisanim potem v tem delu slovenskega prostora med Krvavim Potokom in Povirjem. Če je tvoja pot iz ,,Lokve mimo izvira Vroček pravilno in dovoj dobro opisana,, ne dvomim!? je pa tvoj opis kot sem že zapisal tudi enostaven in pomanjkljiv. Glede planinske karte je tako, da sem se skliceval na karto ki jo je zapisal opisovalec poti Lipica/Škibini - Kokoš. Kart ne uporabljam in tudi razlike med omenjenima kartama ne poznam. Je tudi vprašanje, če za to pot in ostale na tem delu potrebuješ karto. So pa poti res odlično označene, opremljene s smernimi tablami in zahvala markacistom.
Pot sem opisal itak nekje po dveh letih in še nekaj, verjetno bi bilo bolje mežikanje, da je ne bi!? Hodila s kolegom 27.04.2012, nabralo se je nekaj fotomateriala in je bil ,,prelit,, na forum z zakasnitvijo. Lp




Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki