Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Prednjega Robičja (1941 m), vidi Mala Mojstrovka (2332 m)?
Glasuj

Liboje - Gozdnik

Natisni
Izhodišče: Liboje (350 m)
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 740 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 5.526
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 55
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Žalec in se naprej peljemo proti Arji vasi. V križišču na koncu vasi, nadaljujemo naravnost v smeri Liboj. Kmalu za tablo, konec vasi Liboje pa bomo ob cesti opazili planinsko tablo za Liboje. Naprej se peljemo še dobrih 100m, do manjšega parkirišča ob cesti, kjer se začne peš pot na Šmohor in Malič. Začetek peš poti ni označen (če smo se pripeljali do vodnega vira Ramšak, smo že predaleč).
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo levo, na peš pot, ki se zmerno vzpne čez travnik. Po nekaj minutah vzpona pot preči makadamsko cesto, pri kateri prvič opazimo planinsko tablo za Šmohor. Pot se nato vzpne do vrha travnika, za katerim gre v gozd in nas po nadaljnjih nekaj minutah hoje pripelje do gozdne ceste, kjer nadaljujemo naravnost navzgor v smeri Šmohorja. Pot, ki še naprej poteka skozi gozd, pa postaja vse bolj strma. Po dobre pol ure hoje pa strmina popusti in pot nas pripelje na kolovoz. S kolovoza pa nas kmalu oznake za Šmohor usmerijo levo na pot, ki nas po naslednjem kratkem vzponu pripelje na gozdno cesto, kjer nadaljujemo desno proti Šmohorju. Po nekaj metrih rahlega spusta pa se levo odcepi markirana peš pot na Malič. Tudi tu nadaljujemo desno, sprva po cesti, nato pa po peš poti, ki nas hitro pripelje do Doma na Šmohorju.
Od Doma na Šmohorju nadaljujemo v smeri Kala, Mrzlice in Gozdnika. Pot naprej sprva preči večji travnik, nato pa preide v pas gozda, skozi katerega se spusti do bližnje ceste. Ko stopimo na cesto, nadaljujemo v isti smeri, mi pa po njej hodimo do mesta, kjer se ta razcepi na dva dela. Tokrat nadaljujemo po levi cesti, po kateri v nekaj 10 korakih prispemo do cerkvice sv. Mohorja.
Od cerkvice, ob kateri rastejo številne stare lipe, se spustimo po markirani planinski poti, le ta pa se kmalu vrne na makadamsko cesto. Pot nadaljujemo po cesti, ki po desni strani obide vrh Pernice, nato pa se ta prične zmerno spuščati in nas pripelje na označeno križišče. Od križišča nadaljujemo v smeri Kala in Mrzlice ter pot nadaljujemo po za spoznanje ožji makadamski cesti, ki nas mimo znamenja in studenčka pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost. Cesta se nato položi in nas po nekaj 10 m pripelje do mesta, kjer nas oznake za Kal, Mrzlico in Gozdnik usmerijo desno na vzpenjajoč kolovoz. Pot naprej nas vodi mimo spominskega obeležja NOB, za katerim kmalu prispemo na naslednje razpotje. Tokrat nadaljujemo desno v smeri Gozdnika (rahlo levo navzdol Mrzlica), mi pa po kolovozu nadaljujemo do mesta, kjer se gozd nekoliko razredči. Tu se v desno odcepi ožji kolovoz, ob katerem že kmalu opazimo markacije, le ta pa se postopoma spremeni v pešpot. Pot naprej se za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in nas postopoma pripelje na greben Malega Gozdnika. Sledi hoja po sprva zložnem grebenu, nato pa se pot strmeje vzpne in nas hitro pripelje na neizrazit vrh Malega Gozdnika.
Sledi kratek spust in pot nas pripelje na sedelce med obema vrhovoma Gozdnika. Pot naprej se postopoma prične vse strmeje vzpenjati, le ta pa nas vodi po razmeroma strmem in predvsem v mokrem za zdrs nevarnem grebenu. Pot se višje položi ter nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh, sredi katerega se nahaja lesen bivak.
zemljevid poti - Gozdnik
Ob poti: Dom na Šmohorju (784m), Mali Gozdnik (981m)
Priporočamo: podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Liboje - Gozdnik1
Liboje - Gozdnik2
Liboje - Gozdnik3
Liboje - Gozdnik4
Liboje - Gozdnik5
Liboje - Gozdnik6
Liboje - Gozdnik7
Liboje - Gozdnik8
Liboje - Gozdnik9
Liboje - Gozdnik10
Liboje - Gozdnik11
Liboje - Gozdnik12
Liboje - Gozdnik13
Liboje - Gozdnik14
Liboje - Gozdnik15
Liboje - Gozdnik16
Liboje - Gozdnik17
Liboje - Gozdnik18
Liboje - Gozdnik19
Liboje - Gozdnik20
Liboje - Gozdnik21
Liboje - Gozdnik22
Liboje - Gozdnik23
Liboje - Gozdnik24
Liboje - Gozdnik25
Liboje - Gozdnik26
Liboje - Gozdnik27
Liboje - Gozdnik28
Liboje - Gozdnik29
Liboje - Gozdnik30
Liboje - Gozdnik31
Liboje - Gozdnik32
Liboje - Gozdnik33
Liboje - Gozdnik34
Liboje - Gozdnik35
Liboje - Gozdnik36
Liboje - Gozdnik37
Liboje - Gozdnik38
Liboje - Gozdnik39
Liboje - Gozdnik40
Liboje - Gozdnik41
Liboje - Gozdnik42
Liboje - Gozdnik43
Liboje - Gozdnik44
Liboje - Gozdnik45
Liboje - Gozdnik46
Liboje - Gozdnik47
Liboje - Gozdnik48
Liboje - Gozdnik49
Liboje - Gozdnik50
Liboje - Gozdnik51
Liboje - Gozdnik52
Liboje - Gozdnik53
Liboje - Gozdnik54
Liboje - Gozdnik55
Diskusija o izletu Liboje - Gozdnik
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki