Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Kalške gore (2047 m), vidi slap Rinka?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Vrhe / Letuš - Vrhe

Letuš - Vrhe

Natisni
Izhodišče: Letuš (337 m)
Širina/Dolžina: 46,315°N 15,0209°E
Čas hoje: 2 h 55 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 628 m
Višinska razlika po poti: 780 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 2.341
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 80
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Šentrupert, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Mozirja in Logarske doline. Po glavni cesti se peljemo do kraja Letuš, tu pa tik preden glavna cesta preči reko Savinjo zavijemo levo in nato takoj še enkrat levo. Parkiramo nekaj 10 m višje na parkirišču pod cerkvijo oz. ob domu pevskega društva Letuš.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, ki se že kmalu konča, mi pa nadaljujemo po markiranem kolovozu, ki preide v gozd. Pot nadaljujemo skozi gozd pri tem pa zaradi številnih razpotij pazljivo sledimo markacijam, da ne zaidemo s prave poti. Sprva dokaj zložna pot, se nato zmerneje vzpne in nas pripelje do kmetije Ujčnik. Tu nadaljujemo desno in nato takoj za hišo levo na pot, ki se vzpne ob pašni ograji. Pot naprej nas vodi skozi gozd, le ta pa se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah zmernega vzpona, pa nas pot pripelje na asfaltno cesto, kjer se priključimo poti od Braslovškega jezera.
Cesto le prečimo in vzpon nadaljujemo po lestvi, ki nam pomaga pri strmem vzponu, nato pa vzpon nadaljujemo skozi gozd. Pot naprej nas vodi mimo klopce, za katero smo kmalu ponovno na cesti. Cesti sledimo v levo, mi pa po njej hodimo le nekaj metrov, nato pa nadaljujemo desno na pešpot, katera pa že kmalu ponovno preči cesto. Pot Naprej nas vodi preko krajše, deloma zaraščene jase, s katere se nam odpre pogled na Bezovec. Višje nekaj minut nadaljujemo po cesti, nato pa se po markirani bližnjici vzpnemo do Covnikovega križa.
Tu nadaljujemo desno (naravnost Bezovec 15 minut) ter na manjšem križišču ponovno desno. Pot nadaljujemo po razgledni asfaltni cesti, po kateri v nekaj minutah rahlega spusta prispemo do Doma na Dobrovljah.
Pri domu zapustimo asfaltno cesto ter pot nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Črete. Cesta nas hitro pripelje do manjšega zaselka, kjer nadaljujemo desno, nato pa za hišami nadaljujemo po kolovozu v smeri Črete. Dobro označen kolovoz se prične spuščati čez sprva še razgledno pobočje, nato pa preide v pas gozda, kjer tudi preči makadamsko cesto. Sledi rahel vzpon do bližnje kmetije Kokovnik, nato pa se sprehodimo do bližnje kapelice. Pri kapelici gre pot v gozd, nato pa se po kratkem spustu priključi asfaltni cesti. Po cesti se nekaj časa zmerno vzpenjamo, nato pa se nam priključi še pot iz Nazarij in Mozirja. Tu nadaljujemo naravnost ter se po cesti vzpnemo do označenega križišča.
Na križišču nadaljujemo ostro levo v smeri pešpoti na Čreto (naravnost Čreta dostop z avtom). Pot nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas ob robu travnika pripelje do naslednjega križišča.
Tokrat nadaljujemo desno (levo sv. Janez in Pavel ter Grmada) ter se mimo kmetije Križnik vrnemo na glavno cesto, le to pa dosežemo v bližini križišča.
Nadaljujemo po desni cesti (naravnost Žovneško jezero), kateri pa sledimo le nekaj 10 korakov, saj nas nato oznake za Čreto usmerijo levo na markiran kolovoz. Pot naprej se nekaj časa zložno do zmerno vzpenja, nato pa nas pripelje do naslednjega spomenika NOB, za katerim pa se pot postopoma prične spuščati. Po krajšem spustu pridemo do manjšega zaselka, katerega markirana pot obide po levi strani, nato pa se v zmernem vzponu čez vse bolj razgledno pobočje, povzpnemo do cerkve sv. Matere Božje.
Od cerkve nadaljujemo levo, prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje v gozd. V gozdu se pot razcepi na dva dela, mi izberemo desno in v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje stopimo na neizrazit vrh.
zemljevid poti - Vrhe
Ob poti: Dom na Dobrovljah (745m), Sveta Mati Božja na Čreti (944m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Letuš - Vrhe1
Letuš - Vrhe2
Letuš - Vrhe3
Letuš - Vrhe4
Letuš - Vrhe5
Letuš - Vrhe6
Letuš - Vrhe7
Letuš - Vrhe8
Letuš - Vrhe9
Letuš - Vrhe10
Letuš - Vrhe11
Letuš - Vrhe12
Letuš - Vrhe13
Letuš - Vrhe14
Letuš - Vrhe15
Letuš - Vrhe16
Letuš - Vrhe17
Letuš - Vrhe18
Letuš - Vrhe19
Letuš - Vrhe20
Letuš - Vrhe21
Letuš - Vrhe22
Letuš - Vrhe23
Letuš - Vrhe24
Letuš - Vrhe25
Letuš - Vrhe26
Letuš - Vrhe27
Letuš - Vrhe28
Letuš - Vrhe29
Letuš - Vrhe30
Letuš - Vrhe31
Letuš - Vrhe32
Letuš - Vrhe33
Letuš - Vrhe34
Letuš - Vrhe35
Letuš - Vrhe36
Letuš - Vrhe37
Letuš - Vrhe38
Letuš - Vrhe39
Letuš - Vrhe40
Letuš - Vrhe41
Letuš - Vrhe42
Letuš - Vrhe43
Letuš - Vrhe44
Letuš - Vrhe45
Letuš - Vrhe46
Letuš - Vrhe47
Letuš - Vrhe48
Letuš - Vrhe49
Letuš - Vrhe50
Letuš - Vrhe51
Letuš - Vrhe52
Letuš - Vrhe53
Letuš - Vrhe54
Letuš - Vrhe55
Letuš - Vrhe56
Letuš - Vrhe57
Letuš - Vrhe58
Letuš - Vrhe59
Letuš - Vrhe60
Letuš - Vrhe61
Letuš - Vrhe62
Letuš - Vrhe63
Letuš - Vrhe64
Letuš - Vrhe65
Letuš - Vrhe66
Letuš - Vrhe67
Letuš - Vrhe68
Letuš - Vrhe69
Letuš - Vrhe70
Letuš - Vrhe71
Letuš - Vrhe72
Letuš - Vrhe73
Letuš - Vrhe74
Letuš - Vrhe75
Letuš - Vrhe76
Letuš - Vrhe77
Letuš - Vrhe78
Letuš - Vrhe79
Letuš - Vrhe80
Diskusija o izletu Letuš - Vrhe
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki