Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Leskovec - Obolno

Natisni
Izhodišče: Leskovec (650 m)
Širina/Dolžina: 45,9973°N 14,7502°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 126 m
Višinska razlika po poti: 200 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 11.139
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 11
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z ljubljanske vzhodne obvoznice se usmerimo na izvoz Ljubljana Bizovik oz. Sostro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Sostrem. Na koncu Sostrega se cesta prične vzpenjati, nato pa nas po nekaj kilometrih pripelje do manjšega prelaza, kjer se v desno odcepi strma cesta, ki vodi na Javor. Tu nadaljujemo naravnost ter se spustimo v dolino Besniškega potoka. Ko se spustimo v omenjeno dolino se nam z leve priključi še cesta iz Zaloga, mi pa nadaljujemo desno ter se ponovno pričnemo vzpenjati. Po glavni cesti se peljemo do Velikega Trebeljevega, kjer v križišču nadaljujemo desno proti središču vasi (levo po glavni cesti Šmartno pri Litiji). Skozi vas se peljemo mimo priznane slaščičarne in mimo cerkve sv. Križa. Nad vasjo se cesta strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Višnje Gore (desno Mali Vrh). Od tu se po cesti peljemo še slaba 2 km, oz. do mesta, kjer se v levo odcepi cesta proti Obolnem. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Najprej se zapeljemo v Litijo od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Šmartnemu pri Litiji. Iz Šmartnega pri Litiji gremo desno ter z vožnjo nadaljujemo proti Štangarskih Poljanah in Malemu in Velikemu Trebeljevemu. Na začetku kraja Veliko Trebeljevo pridemo do križišča, kjer glavna cesta proti Zalogu zavije nekoliko v desno, mi pa nadaljujemo naravnost proti središču Velikega Trebeljevega. Skozi vas se peljemo mimo priznane slaščičarne in mimo cerkve sv. Križa. Nad vasjo se cesta strmeje vzpne, nato pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Višnje Gore (desno Mali Vrh). Od tu se po cesti peljemo še slaba 2 km, oz. do mesta, kjer se v levo odcepi cesta proti Obolnem. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Z avtoceste Ljubljana - Novo Mesto se usmerimo na izvoz Višnja Gora, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Leskovec in dalje proti Trebeljevem. Ko pridemo do križišča, kjer se desno navzdol odcepi cesta proti vasi Obolno parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti v smeri naselja Obolno. Sprva hodimo po cesti, ki se spušča ter nas po približno 15 minutah hoje pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Obolnega, do kamor je še 3 km (levo Gozd - Reka 1 km). Cesta, ki večinoma poteka skozi strnjen gozd, pa se nato prične strmeje vzpenjati in nas po 45 minutah hoje od izhodišča pripelje iz gozda. Ravno na mestu, kjer stopimo iz gozda, pa bomo na desni strani ceste opazili markiran kolovoz, po katerem se v dobrih 10 minutah hoje povzpnemo na razgleden vrh (naravnost Kmečki turizem Obolno in vrh mimo kmečkega turizma).
zemljevid poti - Obolno
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kmečki turizem Obolno
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Leskovec - Obolno1
Leskovec - Obolno2
Leskovec - Obolno3
Leskovec - Obolno4
Leskovec - Obolno5
Leskovec - Obolno6
Leskovec - Obolno7
Leskovec - Obolno8
Leskovec - Obolno9
Leskovec - Obolno10
Leskovec - Obolno11
Diskusija o izletu Leskovec - Obolno
grega_p12. 11. 2020
Lep izlet, večinoma po borovem gozdu z nekaj pogledi predvsem na severno stran. Najlepši pa je zgornji del Obolna in prostrani razgledni travniki.

Priporočam krožno pot s sestopom proti jugu do Poljan in potem nazaj nad Izirkom, kjer imamo dve možnosti priklopa nazaj na začetno cesto. Je pa v tem primeru nekaj več višinske razlike po poti.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki