Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVeliki Lemež / Lepena - Veliki Lemež
  

Lepena - Veliki Lemež (čez planino Zagreben)

 
Izhodišče: Lepena (490 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3037°N / 13,6814°E
Cilj: Veliki Lemež (2042 m)
Ime poti: čez planino Zagreben
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1552 m
Višinska razlika po poti: 1710 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 920
Ocena: 2 glasov
Število slik: 134
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Med Trento in Bovcem se pri vasi Soča odcepi cesta v Lepeno. Tej cesti, ki je v celoti asfaltirana sledimo slabe tri kilometre, nato pa pridemo do križišča kjer se desno čez most odcepi cesta proti apartmajem Pretner in Hosner. Usmerimo se desno in parkiramo ob cesti pred mostom. Tu je prostora zgolj za eno ali dve vozili. Nekoliko večje parkirišče pa je če nadaljujemo po glavni cesti še približno 100 metrov.

Opis poti:

Od izhodišča nadaljujemo preko mostu in sledimo cesti, ki za mostom zavije v levo. Cesti sledimo vse do zadnje hiše. Ko se vmes desno odcepi kolovoz mi nadaljujemo levo in se malenkost tudi spustimo. Ko pridemo do zadnje hiše se cesta konča. Zadaj za hišo na desni pa bomo opazili ozko stezico.
Usmerimo se na omenjeno stezico in po približno desetih metrih bomo ob poti opazili smerokaz, ki označuje pot proti planini Zagreben. Nadaljujemo po poti skozi gozd in hitro smo ponovno na razpotju. Desno vodi steza proti še eni hiši, mi pa nadaljujemo levo kamor nas usmeri napis na tabli »Zagreben, Šumnik«.
V nadaljevanju je pot nekaj časa slabo uhojena, zato moramo biti pozorni na črno rdeče markacije s katerimi je označena Pot miru. Ko se nam z desne priključijo še dve poti od že omenjene hiše postane steza ponovno nekoliko bolje uhojena. Pot nato kar nekaj časa poteka skozi gozd ob potoku Šumnik. Občasno se nam tudi odpre pogled na manjše slapove in tolmune. Višje se pot nekoliko oddalji od potoka vendar nekaj časa še vedno poteka vzporedno s potokom. Pot tu ves čas poteka skozi gozd, tako da ne ponuja veliko razgleda. Kasneje pa pot zavije v desno in nas pripelje do razpotja ob nekaj ruševinah.
Tu se levo odcepi pot, ki poteka po dolini proti sedlu Čez Potoče. Mi nadaljujemo desno in pot nas preko kratke jase hitro pripelje do spomenika prve svetovne vojne. Do spomenika je od izhodišča približno 1:30 hoje.
Od spomenika še naprej sledimo Poti miru, ki je označena z rdečo črnimi markacijami. Pot v nadaljevanju preči pobočja proti zahodu in obide greben, ki poteka od vrha Konj (1279m) proti vrhu Brdo (1520m). Pobočje, ki ga prečimo postane precej strmo in na krajšem delu nam je v pomoč tudi jeklenica. S poti se nam tu odpirajo tudi lepi razgledi na vrhove severno od nas. Nekoliko kasneje so na poti dve serpentini in v desnem ovinku bomo prišli do nekoliko slabše vidnega razpotja.
Tu zapustimo Pot miru, ki je označena z rdeče črnimi markacijami in se usmerimo levo na slabše uhojeno stezo. Na začetku te steze je na drevesu na desni strani vrezana puščica. V nadaljevanju se pot prične nekoliko strmeje vzpenjati in večino časa poteka rahlo v levo. Tu je potrebno nekaj več pozornosti saj je pot slabo vidna. Pot se še naprej vzpenja in nas pripelje na zapuščeno in precej zaraščeno planino Zagreben. Pot nas vodi mimo ruševin na planini in nato zavije desno navzgor. Sledi še zadnji vzpon do lovske koče, ki jo že vidimo pred seboj.
Od lovske koče se vrnemo nekaj deset metrov nazaj do prvega ovinka in se usmerimo desno na v začetku zelo slabo vidno stezico. Nekoliko zaraščena pot, ki nas vodi ob grmičevju in nekaj drevesih poteka po desni strani doline navzgor. Grmičevje in drevesa se nato končajo in sledi vzpon po nekoliko bolj razgledni poti navzgor. Pot še naprej ves čas poteka po desni strani doline in se nekaj časa vzpenja po melišču. Proti koncu doline postane teren ponovno bolj travnat in steza ponovno slabše vidna.
Tu zapustimo slabo vidno stezo in se usmerimo levo na brezpotje proti sedlu na južni strani vrha Brdo. Pobočje proti sedlu je precej zaraščeno z visoko travo in koprivami, zato je priporočljivo da se levo usmerimo nekoliko višje kjer je teren nekoliko manj zaraščen.
Ko dosežemo sedlo se nekoliko spustimo na drugo stran in prečimo pobočja proti sedlu Čez Potoče. Sedlo je sicer še razmeroma daleč, vendar ga lahko že vidimo. Še naprej prečimo pobočje proti jugovzhodu in kmalu pridemo pred krajši pas gozda. Z gozdom poraščeno pobočje, ki je nekoliko strmejše je bolje obiti po desni strani, kjer je teren nekoliko manj zaraščen. Na drugi strani gozda pridemo na teren posut s številnimi skalami in balvani, ki so pogosto prekrita s snegom.
V nadaljevanju se nato pričnemo ponovno strmeje vzpenjati po meliščih proti sedlu Čez Potoče. Ob vzpenjanju po meliščih lahko opazimo tudi kar nekaj ostankov iz prve svetovne vojne. Višje teren postane nekoliko bolj poraščen s travo in tudi steza je ponovno nekoliko bolje vidna. Sledi še krajši vzpon in nato kmalu dosežemo sedlo Čez Potoče.
Na sedlu kjer razmeroma dobro uhojena steza vodi naravnost navzdol proti Planini na Polju se usmerimo levo na brezpotje. V začetnem delu se vzpenjamo takoj ob grebenu na desni strani. Pobočje je tukaj poraščeno s travo in je občasno tudi precej strmo zato je potrebno tudi nekaj previdnosti. Še posebej v mokrem so pobočja lahko nevarna za zdrs. Za kratek čas se grebenu umaknemo nekoliko bolj v desno stran, nato pa sledi vzpon nazaj proti grebenu. Kmalu dosežemo predvrh na katerem je tudi nekaj ostankov iz prve svetovne vojne. Na vzhodni strani predvrha je tudi nekaj vojaških rovov.
S predvrha se rahlo spustimo po še vedno večinoma travnatem pobočju, ki je na tem delu za odtenek manj strmo. Sledi ponovno vzpon po desni strani grebena do vrha Vogel s katerega se nam odpre pogled proti vrhu Veliki Lemež, ki se nahaja naprej v grebenu. S poti pa imamo sicer že nekaj časa lep razgled proti Krnu in dolini reke Soče.
Z vrha Vogel nadaljujemo po grebenu in ponovno nekoliko spustimo. Sledi nekaj hoje po nekoliko širšem in položnejšem grebenu, ki nas pripelje pod strmejša pobočja naslednjega predvrha. Travnat greben tu postane zelo ozek in je mestoma tudi nekoliko izpostavljen zato je pri vzponu potrebno kar nekaj previdnosti. Še naprej nadaljujemo po grebenu in kmalu dosežemo naslednji predvrh.
S predvrha se spustimo po strmem pobočju ob grebenu kjer poteka tudi sicer nekoliko slabše uhojena stezica. Po kratkem spustu nas steza pripelje v škrbino kjer bomo na desni strani opazili večji podor, ki se je zgodil ob potresu leta 1998.
Iz škrbine postane greben ponovno ozek in steza nas za kratek čas usmeri na levo severno stran grebena. Sledi kratek vzpon po strmem in precej izpostavljenem travnatem pobočju, ki je posebno v mokrem precej nevarno za zdrs. Hitro ponovno dosežemo greben, ki v nadaljevanju postane ponovno manj zahteven. Sledi še vzpon po širokem travnatem pobočju do razglednega vrha.
Sestopimo nazaj po grebenu do sedla Čez Potoče kjer sestopimo levo navzdol mimo Planine na Polju in Krnskega jezera do Doma v Lepeni. Sledi še približno 45min hoje po cesti nazaj do izhodišča.
Iz škrbine pod vrhom je možno sestopiti tudi ob omenjenem podoru direktno proti jezeru, vendar je ravno zaradi podora sestop nekoliko otežen.

Ob poti: Spomenik prve svetovne vojne (990m), Planina Zagreben (1240m), Čez Potoče (1850m), Vogel (nad Lepeno) (1980m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Lepena - veliki_lemez1
Lepena - veliki_lemez2
Lepena - veliki_lemez3
Lepena - veliki_lemez4
Lepena - veliki_lemez5
Lepena - veliki_lemez6
Lepena - veliki_lemez7
Lepena - veliki_lemez8
Lepena - veliki_lemez9
Lepena - veliki_lemez10
Lepena - veliki_lemez11
Lepena - veliki_lemez12
Lepena - veliki_lemez13
Lepena - veliki_lemez14
Lepena - veliki_lemez15
Lepena - veliki_lemez16
Lepena - veliki_lemez17
Lepena - veliki_lemez18
Lepena - veliki_lemez19
Lepena - veliki_lemez20
Lepena - veliki_lemez21
Lepena - veliki_lemez22
Lepena - veliki_lemez23
Lepena - veliki_lemez24
Lepena - veliki_lemez25
Lepena - veliki_lemez26
Lepena - veliki_lemez27
Lepena - veliki_lemez28
Lepena - veliki_lemez29
Lepena - veliki_lemez30
Lepena - veliki_lemez31
Lepena - veliki_lemez32
Lepena - veliki_lemez33
Lepena - veliki_lemez34
Lepena - veliki_lemez35
Lepena - veliki_lemez36
Lepena - veliki_lemez37
Lepena - veliki_lemez38
Lepena - veliki_lemez39
Lepena - veliki_lemez40
Lepena - veliki_lemez41
Lepena - veliki_lemez42
Lepena - veliki_lemez43
Lepena - veliki_lemez44
Lepena - veliki_lemez45
Lepena - veliki_lemez46
Lepena - veliki_lemez47
Lepena - veliki_lemez48
Lepena - veliki_lemez49
Lepena - veliki_lemez50
Lepena - veliki_lemez51
Lepena - veliki_lemez52
Lepena - veliki_lemez53
Lepena - veliki_lemez54
Lepena - veliki_lemez55
Lepena - veliki_lemez56
Lepena - veliki_lemez57
Lepena - veliki_lemez58
Lepena - veliki_lemez59
Lepena - veliki_lemez60
Lepena - veliki_lemez61
Lepena - veliki_lemez62
Lepena - veliki_lemez63
Lepena - veliki_lemez64
Lepena - veliki_lemez65
Lepena - veliki_lemez66
Lepena - veliki_lemez67
Lepena - veliki_lemez68
Lepena - veliki_lemez69
Lepena - veliki_lemez70
Lepena - veliki_lemez71
Lepena - veliki_lemez72
Lepena - veliki_lemez73
Lepena - veliki_lemez74
Lepena - veliki_lemez75
Lepena - veliki_lemez76
Lepena - veliki_lemez77
Lepena - veliki_lemez78
Lepena - veliki_lemez79
Lepena - veliki_lemez80
Lepena - veliki_lemez81
Lepena - veliki_lemez82
Lepena - veliki_lemez83
Lepena - veliki_lemez84
Lepena - veliki_lemez85
Lepena - veliki_lemez86
Lepena - veliki_lemez87
Lepena - veliki_lemez88
Lepena - veliki_lemez89
Lepena - veliki_lemez90
Lepena - veliki_lemez91
Lepena - veliki_lemez92
Lepena - veliki_lemez93
Lepena - veliki_lemez94
Lepena - veliki_lemez95
Lepena - veliki_lemez96
Lepena - veliki_lemez97
Lepena - veliki_lemez98
Lepena - veliki_lemez99
Lepena - veliki_lemez100
Lepena - veliki_lemez101
Lepena - veliki_lemez102
Lepena - veliki_lemez103
Lepena - veliki_lemez104
Lepena - veliki_lemez105
Lepena - veliki_lemez106
Lepena - veliki_lemez107
Lepena - veliki_lemez108
Lepena - veliki_lemez109
Lepena - veliki_lemez110
Lepena - veliki_lemez111
Lepena - veliki_lemez112
Lepena - veliki_lemez113
Lepena - veliki_lemez114
Lepena - veliki_lemez115
Lepena - veliki_lemez116
Lepena - veliki_lemez117
Lepena - veliki_lemez118
Lepena - veliki_lemez119
Lepena - veliki_lemez120
Lepena - veliki_lemez121
Lepena - veliki_lemez122
Lepena - veliki_lemez123
Lepena - veliki_lemez124
Lepena - veliki_lemez125
Lepena - veliki_lemez126
Lepena - veliki_lemez127
Lepena - veliki_lemez128
Lepena - veliki_lemez129
Lepena - veliki_lemez130
Lepena - veliki_lemez131
Lepena - veliki_lemez132
Lepena - veliki_lemez133
Lepena - veliki_lemez134
Diskusija o izletu Lepena - Veliki Lemež (čez planino Zagreben)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki