Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVeliki Lemež / Lepena - Veliki Lemež
  

Lepena - Veliki Lemež (čez planino Zagreben)

 
Izhodišče: Lepena (490 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3037°N / 13,6814°E
Cilj: Veliki Lemež (2042 m)
Ime poti: čez planino Zagreben
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1552 m
Višinska razlika po poti: 1710 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 380
Ocena: 2 glasov
Število slik: 134
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Med Trento in Bovcem se pri vasi Soča odcepi cesta v Lepeno. Tej cesti, ki je v celoti asfaltirana sledimo slabe tri kilometre, nato pa pridemo do križišča kjer se desno čez most odcepi cesta proti apartmajem Pretner in Hosner. Usmerimo se desno in parkiramo ob cesti pred mostom. Tu je prostora zgolj za eno ali dve vozili. Nekoliko večje parkirišče pa je če nadaljujemo po glavni cesti še približno 100 metrov.

Opis poti:

Od izhodišča nadaljujemo preko mostu in sledimo cesti, ki za mostom zavije v levo. Cesti sledimo vse do zadnje hiše. Ko se vmes desno odcepi kolovoz mi nadaljujemo levo in se malenkost tudi spustimo. Ko pridemo do zadnje hiše se cesta konča. Zadaj za hišo na desni pa bomo opazili ozko stezico.
Usmerimo se na omenjeno stezico in po približno desetih metrih bomo ob poti opazili smerokaz, ki označuje pot proti planini Zagreben. Nadaljujemo po poti skozi gozd in hitro smo ponovno na razpotju. Desno vodi steza proti še eni hiši, mi pa nadaljujemo levo kamor nas usmeri napis na tabli »Zagreben, Šumnik«.
V nadaljevanju je pot nekaj časa slabo uhojena, zato moramo biti pozorni na črno rdeče markacije s katerimi je označena Pot miru. Ko se nam z desne priključijo še dve poti od že omenjene hiše postane steza ponovno nekoliko bolje uhojena. Pot nato kar nekaj časa poteka skozi gozd ob potoku Šumnik. Občasno se nam tudi odpre pogled na manjše slapove in tolmune. Višje se pot nekoliko oddalji od potoka vendar nekaj časa še vedno poteka vzporedno s potokom. Pot tu ves čas poteka skozi gozd, tako da ne ponuja veliko razgleda. Kasneje pa pot zavije v desno in nas pripelje do razpotja ob nekaj ruševinah.
Tu se levo odcepi pot, ki poteka po dolini proti sedlu Čez Potoče. Mi nadaljujemo desno in pot nas preko kratke jase hitro pripelje do spomenika prve svetovne vojne. Do spomenika je od izhodišča približno 1:30 hoje.
Od spomenika še naprej sledimo Poti miru, ki je označena z rdečo črnimi markacijami. Pot v nadaljevanju preči pobočja proti zahodu in obide greben, ki poteka od vrha Konj (1279m) proti vrhu Brdo (1520m). Pobočje, ki ga prečimo postane precej strmo in na krajšem delu nam je v pomoč tudi jeklenica. S poti se nam tu odpirajo tudi lepi razgledi na vrhove severno od nas. Nekoliko kasneje so na poti dve serpentini in v desnem ovinku bomo prišli do nekoliko slabše vidnega razpotja.
Tu zapustimo Pot miru, ki je označena z rdeče črnimi markacijami in se usmerimo levo na slabše uhojeno stezo. Na začetku te steze je na drevesu na desni strani vrezana puščica. V nadaljevanju se pot prične nekoliko strmeje vzpenjati in večino časa poteka rahlo v levo. Tu je potrebno nekaj več pozornosti saj je pot slabo vidna. Pot se še naprej vzpenja in nas pripelje na zapuščeno in precej zaraščeno planino Zagreben. Pot nas vodi mimo ruševin na planini in nato zavije desno navzgor. Sledi še zadnji vzpon do lovske koče, ki jo že vidimo pred seboj.
Od lovske koče se vrnemo nekaj deset metrov nazaj do prvega ovinka in se usmerimo desno na v začetku zelo slabo vidno stezico. Nekoliko zaraščena pot, ki nas vodi ob grmičevju in nekaj drevesih poteka po desni strani doline navzgor. Grmičevje in drevesa se nato končajo in sledi vzpon po nekoliko bolj razgledni poti navzgor. Pot še naprej ves čas poteka po desni strani doline in se nekaj časa vzpenja po melišču. Proti koncu doline postane teren ponovno bolj travnat in steza ponovno slabše vidna.
Tu zapustimo slabo vidno stezo in se usmerimo levo na brezpotje proti sedlu na južni strani vrha Brdo. Pobočje proti sedlu je precej zaraščeno z visoko travo in koprivami, zato je priporočljivo da se levo usmerimo nekoliko višje kjer je teren nekoliko manj zaraščen.
Ko dosežemo sedlo se nekoliko spustimo na drugo stran in prečimo pobočja proti sedlu Čez Potoče. Sedlo je sicer še razmeroma daleč, vendar ga lahko že vidimo. Še naprej prečimo pobočje proti jugovzhodu in kmalu pridemo pred krajši pas gozda. Z gozdom poraščeno pobočje, ki je nekoliko strmejše je bolje obiti po desni strani, kjer je teren nekoliko manj zaraščen. Na drugi strani gozda pridemo na teren posut s številnimi skalami in balvani, ki so pogosto prekrita s snegom.
V nadaljevanju se nato pričnemo ponovno strmeje vzpenjati po meliščih proti sedlu Čez Potoče. Ob vzpenjanju po meliščih lahko opazimo tudi kar nekaj ostankov iz prve svetovne vojne. Višje teren postane nekoliko bolj poraščen s travo in tudi steza je ponovno nekoliko bolje vidna. Sledi še krajši vzpon in nato kmalu dosežemo sedlo Čez Potoče.
Na sedlu kjer razmeroma dobro uhojena steza vodi naravnost navzdol proti Planini na Polju se usmerimo levo na brezpotje. V začetnem delu se vzpenjamo takoj ob grebenu na desni strani. Pobočje je tukaj poraščeno s travo in je občasno tudi precej strmo zato je potrebno tudi nekaj previdnosti. Še posebej v mokrem so pobočja lahko nevarna za zdrs. Za kratek čas se grebenu umaknemo nekoliko bolj v desno stran, nato pa sledi vzpon nazaj proti grebenu. Kmalu dosežemo predvrh na katerem je tudi nekaj ostankov iz prve svetovne vojne. Na vzhodni strani predvrha je tudi nekaj vojaških rovov.
S predvrha se rahlo spustimo po še vedno večinoma travnatem pobočju, ki je na tem delu za odtenek manj strmo. Sledi ponovno vzpon po desni strani grebena do vrha Vogel s katerega se nam odpre pogled proti vrhu Veliki Lemež, ki se nahaja naprej v grebenu. S poti pa imamo sicer že nekaj časa lep razgled proti Krnu in dolini reke Soče.
Z vrha Vogel nadaljujemo po grebenu in ponovno nekoliko spustimo. Sledi nekaj hoje po nekoliko širšem in položnejšem grebenu, ki nas pripelje pod strmejša pobočja naslednjega predvrha. Travnat greben tu postane zelo ozek in je mestoma tudi nekoliko izpostavljen zato je pri vzponu potrebno kar nekaj previdnosti. Še naprej nadaljujemo po grebenu in kmalu dosežemo naslednji predvrh.
S predvrha se spustimo po strmem pobočju ob grebenu kjer poteka tudi sicer nekoliko slabše uhojena stezica. Po kratkem spustu nas steza pripelje v škrbino kjer bomo na desni strani opazili večji podor, ki se je zgodil ob potresu leta 1998.
Iz škrbine postane greben ponovno ozek in steza nas za kratek čas usmeri na levo severno stran grebena. Sledi kratek vzpon po strmem in precej izpostavljenem travnatem pobočju, ki je posebno v mokrem precej nevarno za zdrs. Hitro ponovno dosežemo greben, ki v nadaljevanju postane ponovno manj zahteven. Sledi še vzpon po širokem travnatem pobočju do razglednega vrha.
Sestopimo nazaj po grebenu do sedla Čez Potoče kjer sestopimo levo navzdol mimo Planine na Polju in Krnskega jezera do Doma v Lepeni. Sledi še približno 45min hoje po cesti nazaj do izhodišča.
Iz škrbine pod vrhom je možno sestopiti tudi ob omenjenem podoru direktno proti jezeru, vendar je ravno zaradi podora sestop nekoliko otežen.

Ob poti: Spomenik prve svetovne vojne (990m), Planina Zagreben (1240m), Čez Potoče (1850m), Vogel (nad Lepeno) (1980m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Lepena - veliki_lemez1 Lepena - veliki_lemez2 Lepena - veliki_lemez3 Lepena - veliki_lemez4 Lepena - veliki_lemez5 Lepena - veliki_lemez6 Lepena - veliki_lemez7 Lepena - veliki_lemez8 Lepena - veliki_lemez9 Lepena - veliki_lemez10 Lepena - veliki_lemez11 Lepena - veliki_lemez12 Lepena - veliki_lemez13 Lepena - veliki_lemez14 Lepena - veliki_lemez15 Lepena - veliki_lemez16 Lepena - veliki_lemez17 Lepena - veliki_lemez18 Lepena - veliki_lemez19 Lepena - veliki_lemez20 Lepena - veliki_lemez21 Lepena - veliki_lemez22 Lepena - veliki_lemez23 Lepena - veliki_lemez24 Lepena - veliki_lemez25 Lepena - veliki_lemez26 Lepena - veliki_lemez27 Lepena - veliki_lemez28 Lepena - veliki_lemez29 Lepena - veliki_lemez30 Lepena - veliki_lemez31 Lepena - veliki_lemez32 Lepena - veliki_lemez33 Lepena - veliki_lemez34 Lepena - veliki_lemez35 Lepena - veliki_lemez36 Lepena - veliki_lemez37 Lepena - veliki_lemez38 Lepena - veliki_lemez39 Lepena - veliki_lemez40 Lepena - veliki_lemez41 Lepena - veliki_lemez42 Lepena - veliki_lemez43 Lepena - veliki_lemez44 Lepena - veliki_lemez45 Lepena - veliki_lemez46 Lepena - veliki_lemez47 Lepena - veliki_lemez48 Lepena - veliki_lemez49 Lepena - veliki_lemez50 Lepena - veliki_lemez51 Lepena - veliki_lemez52 Lepena - veliki_lemez53 Lepena - veliki_lemez54 Lepena - veliki_lemez55 Lepena - veliki_lemez56 Lepena - veliki_lemez57 Lepena - veliki_lemez58 Lepena - veliki_lemez59 Lepena - veliki_lemez60 Lepena - veliki_lemez61 Lepena - veliki_lemez62 Lepena - veliki_lemez63 Lepena - veliki_lemez64 Lepena - veliki_lemez65 Lepena - veliki_lemez66 Lepena - veliki_lemez67 Lepena - veliki_lemez68 Lepena - veliki_lemez69 Lepena - veliki_lemez70 Lepena - veliki_lemez71 Lepena - veliki_lemez72 Lepena - veliki_lemez73 Lepena - veliki_lemez74 Lepena - veliki_lemez75 Lepena - veliki_lemez76 Lepena - veliki_lemez77 Lepena - veliki_lemez78 Lepena - veliki_lemez79 Lepena - veliki_lemez80 Lepena - veliki_lemez81 Lepena - veliki_lemez82 Lepena - veliki_lemez83 Lepena - veliki_lemez84 Lepena - veliki_lemez85 Lepena - veliki_lemez86 Lepena - veliki_lemez87 Lepena - veliki_lemez88 Lepena - veliki_lemez89 Lepena - veliki_lemez90 Lepena - veliki_lemez91 Lepena - veliki_lemez92 Lepena - veliki_lemez93 Lepena - veliki_lemez94 Lepena - veliki_lemez95 Lepena - veliki_lemez96 Lepena - veliki_lemez97 Lepena - veliki_lemez98 Lepena - veliki_lemez99 Lepena - veliki_lemez100 Lepena - veliki_lemez101 Lepena - veliki_lemez102 Lepena - veliki_lemez103 Lepena - veliki_lemez104 Lepena - veliki_lemez105 Lepena - veliki_lemez106 Lepena - veliki_lemez107 Lepena - veliki_lemez108 Lepena - veliki_lemez109 Lepena - veliki_lemez110 Lepena - veliki_lemez111 Lepena - veliki_lemez112 Lepena - veliki_lemez113 Lepena - veliki_lemez114 Lepena - veliki_lemez115 Lepena - veliki_lemez116 Lepena - veliki_lemez117 Lepena - veliki_lemez118 Lepena - veliki_lemez119 Lepena - veliki_lemez120 Lepena - veliki_lemez121 Lepena - veliki_lemez122 Lepena - veliki_lemez123 Lepena - veliki_lemez124 Lepena - veliki_lemez125 Lepena - veliki_lemez126 Lepena - veliki_lemez127 Lepena - veliki_lemez128 Lepena - veliki_lemez129 Lepena - veliki_lemez130 Lepena - veliki_lemez131 Lepena - veliki_lemez132 Lepena - veliki_lemez133 Lepena - veliki_lemez134
Diskusija o izletu Lepena - Veliki Lemež (čez planino Zagreben)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki