Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Veliki Lemež / Lepena - Veliki Lemež (čez planino Zagreben)

Lepena - Veliki Lemež (čez planino Zagreben)

Natisni
Izhodišče: Lepena (490 m)
Širina/Dolžina: 46,3037°N 13,6814°E
Ime poti: čez planino Zagreben
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1552 m
Višinska razlika po poti: 1710 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.160
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 134
Število komentarjev: 9
Dostop do izhodišča:
Med Trento in Bovcem se pri vasi Soča odcepi cesta v Lepeno. Tej cesti, ki je v celoti asfaltirana sledimo slabe tri kilometre, nato pa pridemo do križišča kjer se desno čez most odcepi cesta proti apartmajem Pretner in Hosner. Usmerimo se desno in parkiramo ob cesti pred mostom. Tu je prostora zgolj za eno ali dve vozili. Nekoliko večje parkirišče pa je če nadaljujemo po glavni cesti še približno 100 metrov.
Opis poti:
Od izhodišča nadaljujemo preko mostu in sledimo cesti, ki za mostom zavije v levo. Cesti sledimo vse do zadnje hiše. Ko se vmes desno odcepi kolovoz mi nadaljujemo levo in se malenkost tudi spustimo. Ko pridemo do zadnje hiše se cesta konča. Zadaj za hišo na desni pa bomo opazili ozko stezico.
Usmerimo se na omenjeno stezico in po približno desetih metrih bomo ob poti opazili smerokaz, ki označuje pot proti planini Zagreben. Nadaljujemo po poti skozi gozd in hitro smo ponovno na razpotju. Desno vodi steza proti še eni hiši, mi pa nadaljujemo levo kamor nas usmeri napis na tabli »Zagreben, Šumnik«.
V nadaljevanju je pot nekaj časa slabo uhojena, zato moramo biti pozorni na črno rdeče markacije s katerimi je označena Pot miru. Ko se nam z desne priključijo še dve poti od že omenjene hiše postane steza ponovno nekoliko bolje uhojena. Pot nato kar nekaj časa poteka skozi gozd ob potoku Šumnik. Občasno se nam tudi odpre pogled na manjše slapove in tolmune. Višje se pot nekoliko oddalji od potoka vendar nekaj časa še vedno poteka vzporedno s potokom. Pot tu ves čas poteka skozi gozd, tako da ne ponuja veliko razgleda. Kasneje pa pot zavije v desno in nas pripelje do razpotja ob nekaj ruševinah.
Tu se levo odcepi pot, ki poteka po dolini proti sedlu Čez Potoče. Mi nadaljujemo desno in pot nas preko kratke jase hitro pripelje do spomenika prve svetovne vojne. Do spomenika je od izhodišča približno 1:30 hoje.
Od spomenika še naprej sledimo Poti miru, ki je označena z rdečo črnimi markacijami. Pot v nadaljevanju preči pobočja proti zahodu in obide greben, ki poteka od vrha Konj (1279m) proti vrhu Brdo (1520m). Pobočje, ki ga prečimo postane precej strmo in na krajšem delu nam je v pomoč tudi jeklenica. S poti se nam tu odpirajo tudi lepi razgledi na vrhove severno od nas. Nekoliko kasneje so na poti dve serpentini in v desnem ovinku bomo prišli do nekoliko slabše vidnega razpotja.
Tu zapustimo Pot miru, ki je označena z rdeče črnimi markacijami in se usmerimo levo na slabše uhojeno stezo. Na začetku te steze je na drevesu na desni strani vrezana puščica. V nadaljevanju se pot prične nekoliko strmeje vzpenjati in večino časa poteka rahlo v levo. Tu je potrebno nekaj več pozornosti saj je pot slabo vidna. Pot se še naprej vzpenja in nas pripelje na zapuščeno in precej zaraščeno planino Zagreben. Pot nas vodi mimo ruševin na planini in nato zavije desno navzgor. Sledi še zadnji vzpon do lovske koče, ki jo že vidimo pred seboj.
Od lovske koče se vrnemo nekaj deset metrov nazaj do prvega ovinka in se usmerimo desno na v začetku zelo slabo vidno stezico. Nekoliko zaraščena pot, ki nas vodi ob grmičevju in nekaj drevesih poteka po desni strani doline navzgor. Grmičevje in drevesa se nato končajo in sledi vzpon po nekoliko bolj razgledni poti navzgor. Pot še naprej ves čas poteka po desni strani doline in se nekaj časa vzpenja po melišču. Proti koncu doline postane teren ponovno bolj travnat in steza ponovno slabše vidna.
Tu zapustimo slabo vidno stezo in se usmerimo levo na brezpotje proti sedlu na južni strani vrha Brdo. Pobočje proti sedlu je precej zaraščeno z visoko travo in koprivami, zato je priporočljivo da se levo usmerimo nekoliko višje kjer je teren nekoliko manj zaraščen.
Ko dosežemo sedlo se nekoliko spustimo na drugo stran in prečimo pobočja proti sedlu Čez Potoče. Sedlo je sicer še razmeroma daleč, vendar ga lahko že vidimo. Še naprej prečimo pobočje proti jugovzhodu in kmalu pridemo pred krajši pas gozda. Z gozdom poraščeno pobočje, ki je nekoliko strmejše je bolje obiti po desni strani, kjer je teren nekoliko manj zaraščen. Na drugi strani gozda pridemo na teren posut s številnimi skalami in balvani, ki so pogosto prekrita s snegom.
V nadaljevanju se nato pričnemo ponovno strmeje vzpenjati po meliščih proti sedlu Čez Potoče. Ob vzpenjanju po meliščih lahko opazimo tudi kar nekaj ostankov iz prve svetovne vojne. Višje teren postane nekoliko bolj poraščen s travo in tudi steza je ponovno nekoliko bolje vidna. Sledi še krajši vzpon in nato kmalu dosežemo sedlo Čez Potoče.
Na sedlu kjer razmeroma dobro uhojena steza vodi naravnost navzdol proti Planini na Polju se usmerimo levo na brezpotje. V začetnem delu se vzpenjamo takoj ob grebenu na desni strani. Pobočje je tukaj poraščeno s travo in je občasno tudi precej strmo zato je potrebno tudi nekaj previdnosti. Še posebej v mokrem so pobočja lahko nevarna za zdrs. Za kratek čas se grebenu umaknemo nekoliko bolj v desno stran, nato pa sledi vzpon nazaj proti grebenu. Kmalu dosežemo predvrh na katerem je tudi nekaj ostankov iz prve svetovne vojne. Na vzhodni strani predvrha je tudi nekaj vojaških rovov.
S predvrha se rahlo spustimo po še vedno večinoma travnatem pobočju, ki je na tem delu za odtenek manj strmo. Sledi ponovno vzpon po desni strani grebena do vrha Vogel s katerega se nam odpre pogled proti vrhu Veliki Lemež, ki se nahaja naprej v grebenu. S poti pa imamo sicer že nekaj časa lep razgled proti Krnu in dolini reke Soče.
Z vrha Vogel nadaljujemo po grebenu in ponovno nekoliko spustimo. Sledi nekaj hoje po nekoliko širšem in položnejšem grebenu, ki nas pripelje pod strmejša pobočja naslednjega predvrha. Travnat greben tu postane zelo ozek in je mestoma tudi nekoliko izpostavljen zato je pri vzponu potrebno kar nekaj previdnosti. Še naprej nadaljujemo po grebenu in kmalu dosežemo naslednji predvrh.
S predvrha se spustimo po strmem pobočju ob grebenu kjer poteka tudi sicer nekoliko slabše uhojena stezica. Po kratkem spustu nas steza pripelje v škrbino kjer bomo na desni strani opazili večji podor, ki se je zgodil ob potresu leta 1998.
Iz škrbine postane greben ponovno ozek in steza nas za kratek čas usmeri na levo severno stran grebena. Sledi kratek vzpon po strmem in precej izpostavljenem travnatem pobočju, ki je posebno v mokrem precej nevarno za zdrs. Hitro ponovno dosežemo greben, ki v nadaljevanju postane ponovno manj zahteven. Sledi še vzpon po širokem travnatem pobočju do razglednega vrha.
Sestopimo nazaj po grebenu do sedla Čez Potoče kjer sestopimo levo navzdol mimo Planine na Polju in Krnskega jezera do Doma v Lepeni. Sledi še približno 45min hoje po cesti nazaj do izhodišča.
Iz škrbine pod vrhom je možno sestopiti tudi ob omenjenem podoru direktno proti jezeru, vendar je ravno zaradi podora sestop nekoliko otežen.
zemljevid poti - Veliki Lemež
Ob poti: Spomenik prve svetovne vojne (990m), Planina Zagreben (1240m), Čez Potoče (1850m), Vogel (nad Lepeno) (1980m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Lepena - Veliki Lemež1
Lepena - Veliki Lemež2
Lepena - Veliki Lemež3
Lepena - Veliki Lemež4
Lepena - Veliki Lemež5
Lepena - Veliki Lemež6
Lepena - Veliki Lemež7
Lepena - Veliki Lemež8
Lepena - Veliki Lemež9
Lepena - Veliki Lemež10
Lepena - Veliki Lemež11
Lepena - Veliki Lemež12
Lepena - Veliki Lemež13
Lepena - Veliki Lemež14
Lepena - Veliki Lemež15
Lepena - Veliki Lemež16
Lepena - Veliki Lemež17
Lepena - Veliki Lemež18
Lepena - Veliki Lemež19
Lepena - Veliki Lemež20
Lepena - Veliki Lemež21
Lepena - Veliki Lemež22
Lepena - Veliki Lemež23
Lepena - Veliki Lemež24
Lepena - Veliki Lemež25
Lepena - Veliki Lemež26
Lepena - Veliki Lemež27
Lepena - Veliki Lemež28
Lepena - Veliki Lemež29
Lepena - Veliki Lemež30
Lepena - Veliki Lemež31
Lepena - Veliki Lemež32
Lepena - Veliki Lemež33
Lepena - Veliki Lemež34
Lepena - Veliki Lemež35
Lepena - Veliki Lemež36
Lepena - Veliki Lemež37
Lepena - Veliki Lemež38
Lepena - Veliki Lemež39
Lepena - Veliki Lemež40
Lepena - Veliki Lemež41
Lepena - Veliki Lemež42
Lepena - Veliki Lemež43
Lepena - Veliki Lemež44
Lepena - Veliki Lemež45
Lepena - Veliki Lemež46
Lepena - Veliki Lemež47
Lepena - Veliki Lemež48
Lepena - Veliki Lemež49
Lepena - Veliki Lemež50
Lepena - Veliki Lemež51
Lepena - Veliki Lemež52
Lepena - Veliki Lemež53
Lepena - Veliki Lemež54
Lepena - Veliki Lemež55
Lepena - Veliki Lemež56
Lepena - Veliki Lemež57
Lepena - Veliki Lemež58
Lepena - Veliki Lemež59
Lepena - Veliki Lemež60
Lepena - Veliki Lemež61
Lepena - Veliki Lemež62
Lepena - Veliki Lemež63
Lepena - Veliki Lemež64
Lepena - Veliki Lemež65
Lepena - Veliki Lemež66
Lepena - Veliki Lemež67
Lepena - Veliki Lemež68
Lepena - Veliki Lemež69
Lepena - Veliki Lemež70
Lepena - Veliki Lemež71
Lepena - Veliki Lemež72
Lepena - Veliki Lemež73
Lepena - Veliki Lemež74
Lepena - Veliki Lemež75
Lepena - Veliki Lemež76
Lepena - Veliki Lemež77
Lepena - Veliki Lemež78
Lepena - Veliki Lemež79
Lepena - Veliki Lemež80
Lepena - Veliki Lemež81
Lepena - Veliki Lemež82
Lepena - Veliki Lemež83
Lepena - Veliki Lemež84
Lepena - Veliki Lemež85
Lepena - Veliki Lemež86
Lepena - Veliki Lemež87
Lepena - Veliki Lemež88
Lepena - Veliki Lemež89
Lepena - Veliki Lemež90
Lepena - Veliki Lemež91
Lepena - Veliki Lemež92
Lepena - Veliki Lemež93
Lepena - Veliki Lemež94
Lepena - Veliki Lemež95
Lepena - Veliki Lemež96
Lepena - Veliki Lemež97
Lepena - Veliki Lemež98
Lepena - Veliki Lemež99
Lepena - Veliki Lemež100
Lepena - Veliki Lemež101
Lepena - Veliki Lemež102
Lepena - Veliki Lemež103
Lepena - Veliki Lemež104
Lepena - Veliki Lemež105
Lepena - Veliki Lemež106
Lepena - Veliki Lemež107
Lepena - Veliki Lemež108
Lepena - Veliki Lemež109
Lepena - Veliki Lemež110
Lepena - Veliki Lemež111
Lepena - Veliki Lemež112
Lepena - Veliki Lemež113
Lepena - Veliki Lemež114
Lepena - Veliki Lemež115
Lepena - Veliki Lemež116
Lepena - Veliki Lemež117
Lepena - Veliki Lemež118
Lepena - Veliki Lemež119
Lepena - Veliki Lemež120
Lepena - Veliki Lemež121
Lepena - Veliki Lemež122
Lepena - Veliki Lemež123
Lepena - Veliki Lemež124
Lepena - Veliki Lemež125
Lepena - Veliki Lemež126
Lepena - Veliki Lemež127
Lepena - Veliki Lemež128
Lepena - Veliki Lemež129
Lepena - Veliki Lemež130
Lepena - Veliki Lemež131
Lepena - Veliki Lemež132
Lepena - Veliki Lemež133
Lepena - Veliki Lemež134
Diskusija o izletu Lepena - Veliki Lemež (čez planino Zagreben)
KarmenT27. 10. 2021 11:46:44
Na sliki 134 se z vrha vidi na levi strani Krnsko pogorje in verjetno je tam Krnčica, desno nad dolino pa ne znam poimenovati zaobljenega, poraščenega vrha. Morda kakšna ideja kateri vrh bi to bil?
KarmenT27. 10. 2021 14:58:17
Hvala za poslano. nasmeh
Sem mislila, da je pogled z vrha Velikega Lemeža proti zahodu, v poslanem zemljevidu pa je obkrožen Črni vrh, ki je bolj vzhodno. Tole mi ne gre.
mirank27. 10. 2021 15:47:46
Prvi vršič je Debeljak, desno nad Lepeno je Č vrh, levo pa greben Kal-Vršič. Še bolj levo bi bil potem Polovnik pa šele nato greben Krnčice v jz smeri.
KarmenT27. 10. 2021 16:34:29
Hvala! nasmeh
darinka423. 08. 2022 21:38:23
Koliko ur hoje je od bosanskega spomenika do vrha Lemeža?
ppegan24. 08. 2022 07:15:09
Darinka, piše, da je od izhodišča do spomenika ura in pol, to pomeni, da je potem od spomenika do vrha še 4 ure in pol. Ko boste šli na Lemež, pazite, da bodo trave suhe, saj je drugače nevarno za zdrs. No, gleženj si lahko zviješ tudi na suhih travah, kot je to uspelo meni zadrega
darinka425. 08. 2022 06:57:47
Polona . Smo uspeli prehodit celotno pot. Bili smo presenečeni nad dolžino poti. Ure so pokazale 19km in 1800 višincev. Vedno pravim, dokler nisi tam ne veš. Sestopili smo tam ob podoru h Krnskim in potem še kar dosti hoje do Šunika. Itak zadnji del v temi. Poti od Zagrebena do sedla Potoče ni. Zahteven teren. Pod sedlom je ostalo veliko snežišče. Tudi zadnji del od Voglov do Lemeža je kar dolg. Dva gada smo videli v travah. Sicer res tura za tiste z dobro kondicijo.
darinka45. 12. 2022 12:36:20
Morbet drugo leto s Krnskih na Debeljak in če se bo dalo na Lemež.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki