Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Rdečega roba (1913 m), vidi morje?
Glasuj

Legastja - Rog

Natisni
Izhodišče: Legastja (438 m)
Širina/Dolžina: 46,1072°N 14,3498°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 360 m
Višinska razlika po poti: 375 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 1.884
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. V križišču na začetku Sore, takoj za mostičkom zavijemo levo v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do gostilne Legastja, v bližini katere parkiramo na primernem mestu ob cesti (urejeno parkirišče ob gostilni je namenjeno gostom).
b) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Na koncu Sore zavijemo desno v smeri Katarine in vasi Trnovec. V nadaljevanju se peljemo po dolini Ločnice proti Katarini (Topol), mi pa se po njej peljemo do gostilne Legastja, v bližini katere parkiramo na primernem mestu ob cesti (urejeno parkirišče ob gostilni je namenjeno gostom).
Opis poti:
Z izhodišča pri gostilni Legastja najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na pešpot v smeri Sv. Jakoba. Pot se najprej vzpenja po travnatem kolovozu, ki nas vodi med senožetmi in pašniki, nato pa se položi in nas pripelje do manjšega zaselka, kjer stopimo na asfaltno cesto. Pot nadaljujemo med nekaj hišami, za katerimi se asfaltna cesta spremeni v kolovoz, po katerem se vzpnemo do bližnjih kozolcev. Pri kozolcih nas markacije usmerijo rahlo levo, na pot, ki se v nadaljevanju vzpenja po travniku. Lepo sledljiva, a v času visoke trave kar malce zaraščena pot, nas po nekaj minutah pripelje do druge asfaltne ceste, katero pa dosežemo na manjšem križišču, ob katerem se nahaja križ. Nadaljujemo po levi strani križa, po vzpenjajoči se cesti, po kateri hitro prispemo do zaselka nekaj hiš in označenega razpotja pri njih.
Z razpotja nadaljujemo naravnost ter pot še nekaj minut nadaljujemo po cesti (levo 10 minut krajša pot). Ko v gozdu cesta naredi desni ovinek, le to zapustimo in nadaljujemo naravnost na nekoliko bolj strmo markirano pot, ki se vzpne skozi gozd ter nas malo višje vodi mimo vodohrana. Od tu sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa prispemo ob rob travnika, kjer pot zavije desno. Kolovoz po katerem nadaljujemo pot zapustimo v rahlem levem ovinku, saj nas markacije usmerijo desno na stezo, ki preči pobočja proti desni. Po krajšem prečenju stopimo na makadamsko cesto in ji sledimo v desno. Omenjena makadamska cesta nas hitro pripelje do križišča, s katerega nadaljujemo po zgornji levi cesti v smeri Sv. Jakoba in Brezovice. Z asfaltne ceste se nam kaj kmalu odpre pogled proti Sv. Jakobu, katerega vidimo že levo za nami, mi pa po cesti hodimo do naselja Brezovica.
Ob zgornjem delu naselja se nahaja označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Katarine (levo Sv. Jakob) ter pot nadaljujemo po ožji makadamski cesti, po kateri pa hodimo le kratek čas, saj bomo že hitro prišli do neoznačenega odcepa poti, ki vodi proti Rogu. Pešpot se s ceste odcepi rahlo v levo in se sprva nadaljuje vzporedno z njo, nato pa se strmeje vzpne in nas pripelje na prostrano in razgledno senožet. Preko senožeti nadaljujemo rahlo levo, nato pa na drugi strani še enkrat rahlo levo (desno cerkev sv. Katarine). Pot se nadaljuje skozi pas gozda in grmičevja, nato pa nas pripelje na travnat greben Roga, po katerem hitro prispemo do vrha, ob robu katerega se nahaja velik križ.
zemljevid poti - Rog
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Jeterbenk ( 25 min), Sveti Jakob
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Legastja - Rog1
Legastja - Rog2
Legastja - Rog3
Legastja - Rog4
Legastja - Rog5
Legastja - Rog6
Legastja - Rog7
Legastja - Rog8
Legastja - Rog9
Legastja - Rog10
Legastja - Rog11
Legastja - Rog12
Legastja - Rog13
Legastja - Rog14
Legastja - Rog15
Legastja - Rog16
Legastja - Rog17
Legastja - Rog18
Legastja - Rog19
Legastja - Rog20
Legastja - Rog21
Legastja - Rog22
Legastja - Rog23
Legastja - Rog24
Legastja - Rog25
Legastja - Rog26
Legastja - Rog27
Legastja - Rog28
Legastja - Rog29
Legastja - Rog30
Legastja - Rog31
Legastja - Rog32
Legastja - Rog33
Legastja - Rog34
Legastja - Rog35
Legastja - Rog36
Legastja - Rog37
Legastja - Rog38
Legastja - Rog39
Legastja - Rog40
Legastja - Rog41
Legastja - Rog42
Legastja - Rog43
Legastja - Rog44
Diskusija o izletu Legastja - Rog
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki