Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovjeSveta Marija Magdalena (Gore) / Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore)
  

Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore) (vzhodna pot)

 
Izhodišče: Ledinsko Razpotje (702 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0281°N / 14,0477°E
Cilj: Sveta Marija Magdalena (Gore) (851 m)
Ime poti: vzhodna pot
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 149 m
Višinska razlika po poti: 195 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 730
Ocena: 2 glasov
Število slik: 35
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:

a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko Razpotje, kjer na prvem križišču zavijemo desno in parkiramo na na nekoliko večjem parkirišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.

Opis poti:

Z izhodišča se usmerimo na cesto v smeri Idršek - Gore, Zagodov vrh in Idrije ter pot nadaljujemo po Idrijsko - Cerkljanski planinski poti (ICPP). Pot nas sprva vodi mimo Kmečkega hrama Fortuna, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Idriji, mi pa po asfaltni cesti hodimo do bližnjega križišča, kjer nadaljujemo po rahlo levi cesti v smeri raztresenega naselja Idršek (rahlo desno - zahodna pot).
Nadaljujemo po cesti, ki se kratek čas nadaljuje brez večjih sprememb višine, nato pa se prične zmerno vzpenjati po vse bolj razglednem pobočju, s katerega se nam odpre lep pogled na Gradišče in Sivko. Višje nas cesta vodi mimo nekaj hiš, nato pa se nekoliko položi. Sledi nekaj minut hoje izmenično skozi gozd in deloma čez razgledna pobočja, nato pa se prične rahlo spuščati, kjer po desni strani obidemo bližnjo hišo. Ko se spust konča, se nam z leve priključi ožja cesta, ki vodi do bližnjih hiš, mi pa le malo naprej, na levem ovinku, zapustimo cesto in ob mestu, kjer se običajno nahaja skladovnica drv, nadaljujemo desno na kolovoz, ki nekaj 10 m višje preide ob rob gozda. Nekaj minut se vzpenjamo ob robu gozda, nato pa se jasa na desni konča in dobro markirana pot preide v gozd, skozi katerega se nadaljuje po kolovozu. Višje prečimo razgledno senožet, za njo pa prispemo do samotne hiše, za katero stopimo na asfaltno cesto in kjer se nam priključi zahodna pot.
Nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se najprej rahlo spusti, nato pa se ob lepih razglednih rahlo vzpne do naselja Gore. Ko dosežemo omenjeno naselje hodimo skozi vas, nato pa na manjšem križišču desno na cesto, po kateri se v 2 do 3 minutah povzpnemo do cerkve sv. Marije Magdalene.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (januar).

zemljevid poti
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore1
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore2
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore3
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore4
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore5
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore6
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore7
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore8
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore9
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore10
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore11
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore12
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore13
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore14
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore15
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore16
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore17
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore18
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore19
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore20
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore21
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore22
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore23
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore24
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore25
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore26
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore27
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore28
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore29
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore30
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore31
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore32
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore33
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore34
Ledinsko Razpotje - sveta_marija_magdalena_gore35
Diskusija o izletu Ledinsko Razpotje - Sveta Marija Magdalena (Gore) (vzhodna pot)
valerija112     
17.1.2016
Samo majhno,pa vendar pomembno dopolnilo.
Na Gorah je cerkev Svete Marije Magdalene.
Hvala za opise poti,ki nam mnogokrat polepšajo dan. Srečno!
šnidrnca     
17.1.2016
Hvala za opisano pot, pride se na Gore
tud iz Idrije, men osebno lepša pot.
Lepa vasica, z prelepo cerkvico Sveto Marijo Magdaleno. Žal ni v bližini nobene gostilne, da bi
si lahko privoščil kakšen čaj. L.p.
miri     
17.1.2016
V hiši,sl.4,je zadnja (ali prva,kakor vzameš)priložnost za "tankanje".
šnidrnca     
17.1.2016
Ja Miri,res je, pr Felku ni več dobre stare
gostilne, dobrih domačih klobas, kuhančka, pa še kaj se je našlo. L.p.
Tadej     
18.1.2016
Hvala za opozorilo. Sem popravil na sv. Marija Magdalena.
Lp, Tadej
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki