Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Planinska koča Mrzl'k / Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k

Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k

Natisni
Izhodišče: Ledinsko Razpotje (702 m)
Širina/Dolžina: 46,0281°N 14,0477°E
Čas hoje: 1 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 269 m
Višinska razlika po poti: 335 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 944
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 54
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko razpotje, kjer na prvem križišču zavijemo desno in parkiramo na na nekoliko večjem parkirišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po glavni cesti proti Žirem, mi pa po njej hodimo dobrih 50 m, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Ledinam. Z omenjenega križišča nadaljujemo levo in nato takoj desno v smeri markirane poti proti Sivki. Za bližnjo hišo cesta prehodno izgubi asfaltno prevleko, nato pa se v zmernem vzponu priključi nekoliko širši cesti, kateri sledimo desno v smeri Sivke (naravnost Jazne, levo navzdol pa se lahko vrnemo na Ledinsko Razpotje). Sledi še kratek vzpon, nato pa se cesta položi in nas vodi po dokaj razglednem terenu. Za kapelico, ki se nahaja med dvema lipama, se cesta nekoliko spusti in nas pripelje na planoto. Nekoliko naprej se nam z desne priključi še markirana pot iz Žirov preko Vrsnika in Govejka.
Nadaljujemo v smeri Sivke, po zložni cesti, katera nas postopoma pripelje v vas Ledine, kjer na desni opazimo Jurečevo šupo (muzejska zbirka), na levi pa na hiški avtobusnega postajališča pritrjeno vpisno skrinjico, v kateri je žig in vpisna knjiga.
Pot naprej nas vodi skozi vas, za tablo konec naselja Ledine, pa nadaljujemo desno, kamor nas usmerjajo tudi markacije. Pot se nato hitro vzpne nad vas, od koder je lep pogled po delu planote, na levi, ob poti, pa opazimo še manjši park. oz obeležje NOB.
Asfaltna cesta se v nadaljevanju zmerno vzpenja čez sprva še dokaj razgledna pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled, ki seže vse do Trnovskega gozda. Višje cesta preide v gozd, kjer nas vodi mimo manjšega znamenja, katerega opazimo nekoliko desno s poti. Sledi prečenje travnika, nato pa se še nekaj minut vzpenjamo skozi gozd. Glavna cesta, nas višje pripelje iz gozda, kjer v nekaj korakih prispemo do označenega razpotja ob kapelici.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo desno v smeri Ermanovca (levo vrh Sivke 10 minut) ter se po asfaltni cesti pričnemo zmerno spuščati. Ko se spust konča, na prvem križišču (ob križišču se nahaja hlev) nadaljujemo naravnost v smeri Bevkovega vrha (ostro desno Ledinica, Breznica in Žiri).
Pot naprej se lahkotno spušča, med drugim tudi mimo kmetije Vodičar, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se rahlo v levo odcepi markirana pot na Bevkov vrh.
Nadaljujemo po cesti, kateri se z leve priključi še pot s Sovodnja, nato pa za informativno tablo poti ob rapalski meji, prispemo do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi razmeroma strma makadamska cesta, po kateri se v minuti nadaljnje hoje povzpnemo do Planinske koče Mrzl'k.
Ob poti: Ledine (790m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k1
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k2
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k3
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k4
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k5
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k6
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k7
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k8
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k9
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k10
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k11
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k12
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k13
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k14
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k15
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k16
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k17
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k18
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k19
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k20
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k21
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k22
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k23
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k24
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k25
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k26
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k27
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k28
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k29
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k30
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k31
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k32
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k33
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k34
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k35
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k36
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k37
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k38
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k39
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k40
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k41
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k42
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k43
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k44
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k45
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k46
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k47
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k48
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k49
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k50
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k51
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k52
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k53
Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k54
Diskusija o izletu Ledinsko Razpotje - Planinska koča Mrzl'k
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki