Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Medvedje Brdo / Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo (zahodna pot)

Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo (zahodna pot)

Natisni
Izhodišče: Ledinsko Razpotje (702 m)
Širina/Dolžina: 46,0281°N 14,0477°E
Ime poti: zahodna pot
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 112 m
Višinska razlika po poti: 355 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 451
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 57
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko Razpotje, kjer na prvem križišču zavijemo desno in parkiramo na na nekoliko večjem parkirišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na cesto v smeri Idršek - Gore, Zagodov vrh in Idrije ter pot nadaljujemo po Idrijsko - Cerkljanski planinski poti (ICPP). Pot nas sprva vodi mimo Kmečkega hrama Fortuna, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Idriji, mi pa po asfaltni cesti hodimo do bližnjega križišča, kjer nadaljujemo po rahlo desni cesti (rahlo levo Idršek in vzhodna pot). Cesta malo višje preide v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Višje se asfalt prehodno konča, cesta pa nas iz gozda pripelje na občasno razgledna pobočja Cajnega vrha, od koder se nam odpre lep pogled na Idrijsko hribovje. Sledi prečenje omenjenega vrha, nato pa cesta ponovno postane asfaltna, postopoma pa preide na pobočja Marutnika. Sledi rahel spust, nato pa prispemo do mesta, kjer se nam priključi vzhodna pot (poti se združita jugovzhodno od Marutnika).
Nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se najprej rahlo spusti, nato pa se ob lepih razglednih rahlo vzpne do naselja Gore. Ko dosežemo omenjeno naselje hodimo skozi vas, kjer se na manjšem križišču v desno odcepi cesta, po kateri se lahko v 2 do 3 minutah povzpnemo do cerkve sv. Marije Magdalene.
Z omenjenega križišča nadaljujemo naravnost ter hitro zapustimo osrednji del naselja. Ko se hiše ob cesti končajo se pot razcepi na dva dela.
Leva markirana pot nas vodi ob robu travnikov, nato pa nas pripelje do zaselka Tabor, za katerim se vrnemo na glavno cesto, nato pa ji sledimo v levo.
Če pa nadaljujemo po desni vozni cesti, pa na križišču v zaselku Rebro nadaljujemo naravnost v smeri naselja Dole.
Po približno 20 minutah se obe poti združita, mi pa pot nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. V nadaljevanju nas pot vodi skozi daljše, a redko naseljeno naselje Dole, za njim pa na manjšem križišču naravnost (rahlo levo Zavratec). Po daljši hoji po bolj planotastem svetu, nato pa po krajšem vzponu stopimo na neizrazit in razgleden greben Medvedjega Brda. Pri zaselku Trate nadaljujemo rahlo levo (desno Godovič), nato pa se pričnemo večinoma rahlo spuščati, spust pa se konča na mestu, kjer se nam z leve priključi markirana pot iz Rovt.
V nadaljevanju hodimo po asfaltni cesti, ki poteka po razglednem slemenu, nato pa nas mimo gasilskega doma na Medvedjem Brdu pripelje do križišča ob kapelici. Tu nadaljujemo desno, na naslednjem križišču pa levo v smeri kmetije odprtih vrat Šinkovc. Sledi še kratek vzpon in že stopimo na vrh Medvedjega Brda, kjer na levi opazimo vojaške objekte nekdanje JLA, na desni strani pa razgledno ploščo na Medvedjem Brdu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (januar).
zemljevid poti - Medvedje Brdo
Ob poti: Gore (830m), Dole (790m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti Urh (Zavratec)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo1
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo2
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo3
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo4
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo5
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo6
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo7
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo8
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo9
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo10
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo11
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo12
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo13
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo14
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo15
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo16
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo17
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo18
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo19
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo20
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo21
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo22
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo23
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo24
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo25
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo26
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo27
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo28
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo29
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo30
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo31
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo32
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo33
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo34
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo35
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo36
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo37
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo38
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo39
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo40
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo41
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo42
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo43
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo44
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo45
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo46
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo47
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo48
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo49
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo50
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo51
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo52
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo53
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo54
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo55
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo56
Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo57
Diskusija o izletu Ledinsko Razpotje - Medvedje Brdo (zahodna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki