Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Veliko Kladivo (2094 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Marutnik / Ledinsko Razpotje - Marutnik (vzhodna pot)

Ledinsko Razpotje - Marutnik (vzhodna pot)

Natisni
Izhodišče: Ledinsko Razpotje (702 m)
Širina/Dolžina: 46,0281°N 14,0477°E
Ime poti: vzhodna pot
Čas hoje: 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 190 m
Višinska razlika po poti: 210 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 977
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko Razpotje, kjer na prvem križišču zavijemo desno in parkiramo na na nekoliko večjem parkirišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na cesto v smeri Idršek - Gore, Zagodov vrh in Idrije ter pot nadaljujemo po Idrijsko - Cerkljanski planinski poti (ICPP). Pot nas sprva vodi mimo Kmečkega hrama Fortuna, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Idriji, mi pa po asfaltni cesti hodimo do bližnjega križišča, kjer nadaljujemo po rahlo levi cesti v smeri raztresenega naselja Idršek (rahlo desno - zahodna pot).
Nadaljujemo po cesti, ki se kratek čas nadaljuje brez večjih sprememb višine, nato pa se prične zmerno vzpenjati po vse bolj razglednem pobočju, s katerega se nam odpre lep pogled na Gradišče in Sivko. Višje nas cesta vodi mimo nekaj hiš, nato pa se nekoliko položi. Sledi nekaj minut hoje izmenično skozi gozd in deloma čez razgledna pobočja, nato pa se prične rahlo spuščati, kjer po desni strani obidemo bližnjo hišo. Ko se spust konča, se nam z leve priključi ožja cesta, ki vodi do bližnjih hiš, mi pa le malo naprej, na levem ovinku, zapustimo cesto in ob mestu, kjer se običajno nahaja skladovnica drv, nadaljujemo desno na kolovoz, ki nekaj 10 m višje preide ob rob gozda. Nekaj minut se vzpenjamo ob robu gozda, nato pa se jasa na desni konča in dobro markirana pot preide v gozd, skozi katerega se nadaljuje po kolovozu. Višje prečimo razgledno senožet, za njo pa prispemo do samotne hiše, za katero stopimo na asfaltno cesto in kjer se nam priključi zahodna pot.
Takoj za tem, ko stopimo na cesto gremo desno proti bližnji hiši, nato pa še pred hišo levo v gozd na lepo sledljivo, a nemarkirano pot. Po omenjeni poti se pričnemo vzpenjati skozi gozd, višje pa prečimo razgledno senožet, s katere se nam odpre lep razgled na Škofjeloško hribovje. Ko se pot vrne v gozd, se mimo obeležja NOB sprehodimo do bližnjega vrha.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (januar).
zemljevid poti - Marutnik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ledinsko Razpotje - Marutnik1
Ledinsko Razpotje - Marutnik2
Ledinsko Razpotje - Marutnik3
Ledinsko Razpotje - Marutnik4
Ledinsko Razpotje - Marutnik5
Ledinsko Razpotje - Marutnik6
Ledinsko Razpotje - Marutnik7
Ledinsko Razpotje - Marutnik8
Ledinsko Razpotje - Marutnik9
Ledinsko Razpotje - Marutnik10
Ledinsko Razpotje - Marutnik11
Ledinsko Razpotje - Marutnik12
Ledinsko Razpotje - Marutnik13
Ledinsko Razpotje - Marutnik14
Ledinsko Razpotje - Marutnik15
Ledinsko Razpotje - Marutnik16
Ledinsko Razpotje - Marutnik17
Ledinsko Razpotje - Marutnik18
Ledinsko Razpotje - Marutnik19
Ledinsko Razpotje - Marutnik20
Ledinsko Razpotje - Marutnik21
Ledinsko Razpotje - Marutnik22
Ledinsko Razpotje - Marutnik23
Ledinsko Razpotje - Marutnik24
Ledinsko Razpotje - Marutnik25
Ledinsko Razpotje - Marutnik26
Ledinsko Razpotje - Marutnik27
Ledinsko Razpotje - Marutnik28
Ledinsko Razpotje - Marutnik29
Ledinsko Razpotje - Marutnik30
Diskusija o izletu Ledinsko Razpotje - Marutnik (vzhodna pot)
dkavcic2.8.2020
Včeraj sva s hčerjo bile na Marutnem vrhu in sva kar malo iskali oz, zašli.
Predlagam varianto, da se po cesti ki gre za Idršek odpeljete do konca asfalta (v opisu nekje tam kot je skladovnica drv). Tam je sedaj tudi voda z napisom VODA GRAPARCA. In pred to vodo desno po kolovozu vse do hiše. Tam pa več razpotij. greste naravnost ( ne levo, ne desno) in potem na prevalu, ko se na drugo stran vidi vas in cerkvica in nekaj 10m tudi asfaltirana cesta, na desni proti gozdu vidite leseno tablo Marutni vrh. Po tej stezici pridete do NOB spomenika in potem par metrov do vrha.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki