Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaLoncmanova Sivka (Mrzli Vrh) / Ledinsko Razpotje - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh)
  

Ledinsko Razpotje - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh)

 
Izhodišče: Ledinsko Razpotje (702 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0281°N / 14,0477°E
Cilj: Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh) (987 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 285 m
Višinska razlika po poti: 340 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1824
Ocena: 2 glasov
Število slik: 61
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:

a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko razpotje, kjer na prvem križišču zavijemo desno in parkiramo na na nekoliko večjem parkirišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po glavni cesti proti Žirem, mi pa po njej hodimo dobrih 50 m, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Ledinam. Z omenjenega križišča nadaljujemo levo in nato takoj desno v smeri markirane poti proti Sivki. Za bližnjo hišo cesta prehodno izgubi asfaltno prevleko, nato pa se v zmernem vzponu priključi nekoliko širši cesti, kateri sledimo desno v smeri Sivke (naravnost Jazne, levo navzdol pa se lahko vrnemo na Ledinsko Razpotje). Sledi še kratek vzpon, nato pa se cesta položi in nas vodi po dokaj razglednem terenu. Za kapelico, ki se nahaja med dvema lipama, se cesta nekoliko spusti in nas pripelje na planoto. Nekoliko naprej se nam z desne priključi še markirana pot iz Žirov preko Vrsnika in Govejka.
Nadaljujemo v smeri Sivke, po zložni cesti, katera nas postopoma pripelje v vas Ledine, kjer na desni opazimo Jurečevo šupo (muzejska zbirka), na levi pa na hiški avtobusnega postajališča pritrjeno vpisno skrinjico, v kateri je žig in vpisna knjiga.
Pot naprej nas vodi skozi vas, za tablo konec naselja Ledine, pa nadaljujemo desno, kamor nas usmerjajo tudi markacije. Pot se nato hitro vzpne nad vas, od koder je lep pogled po delu planote, na levi, ob poti, pa opazimo še manjši park. oz obeležje NOB.
Asfaltna cesta se v nadaljevanju zmerno vzpenja čez sprva še dokaj razgledna pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled, ki seže vse do Trnovskega gozda. Višje cesta preide v gozd, kjer nas vodi mimo manjšega znamenja, katerega opazimo nekoliko desno s poti. Sledi prečenje travnika, nato pa se še nekaj minut vzpenjamo skozi gozd. Glavna cesta, nas višje pripelje iz gozda, kjer v nekaj korakih prispemo do označenega razpotja ob kapelici.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo desno v smeri Ermanovca (levo vrh Sivke 10 minut) ter se po asfaltni cesti pričnemo zmerno spuščati. Ko se spust konča, na prvem križišču, takoj za gospodarskim poslopjem nadaljujemo desno v smeri Ledinice, Breznice in Žirov. Pot kratek čas nadaljujemo po vse bolj razgledni cesti, nato pa ob desnem ovinku opazimo oznake za Mrzli vrh in informativno tablo Poti po rapalski meji. Pot nadaljujemo po razglednem kolovozu, ki nas vodi po travnatem pobočju Mrzlega vrha oz. Loncmanove Sivke. Višje prečimo pašno ograjo ter za njo nadaljujemo desno na nekaj 10 m oddaljen vrh, s katerega se nam odpre lep pogled na vse strani.
Opis in sike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).

zemljevid poti
Ob poti: Ledine (790m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Krog (Ledinski grič), Sivka
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh1
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh2
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh3
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh4
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh5
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh6
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh7
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh8
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh9
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh10
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh11
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh12
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh13
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh14
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh15
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh16
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh17
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh18
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh19
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh20
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh21
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh22
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh23
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh24
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh25
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh26
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh27
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh28
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh29
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh30
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh31
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh32
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh33
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh34
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh35
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh36
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh37
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh38
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh39
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh40
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh41
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh42
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh43
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh44
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh45
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh46
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh47
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh48
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh49
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh50
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh51
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh52
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh53
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh54
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh55
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh56
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh57
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh58
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh59
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh60
Ledinsko Razpotje - loncmanova_sivka_mrzli_vrh61
Diskusija o izletu Ledinsko Razpotje - Loncmanova Sivka (Mrzli Vrh) ()
broken arrow     
26.1.2015
Zanimame kdo je urednik tje objave
ljubitelj gora     
26.1.2015
@Tadej
broken arrow     
26.1.2015
od kod pa si
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki