Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Skuti (2532 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Gradišče (nad Spodnjo Idrijo) / Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo) (strma pot)

Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo) (strma pot)

Natisni
Izhodišče: Ledinsko Razpotje (702 m)
Širina/Dolžina: 46,0281°N 14,0477°E
Ime poti: strma pot
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 296 m
Višinska razlika po poti: 315 m
Zemljevid: Škofjeloško in cerkljansko hribovje 1:50.00
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.070
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po približno 6 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo na Ledinsko razpotje, kjer je manjše križišče in ob njem planinske smerne table. Parkiramo kakih 50 m naprej v smeri Idrije, na nekoliko večjem parkirišču ob naslednjem križišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko Razpotje, kjer na prvem križišču zavijemo desno in parkiramo na na nekoliko večjem parkirišču. Parkirišče se nahaja v neposredni bližini večih planinskih smernih tabel ter penzion Kmečki hram Fortuna.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po glavni cesti proti Žirem, mi pa po njej hodimo dobrih 50 m, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Ledinam. Z omenjenega križišča nadaljujemo levo in nato takoj desno v smeri markirane poti proti Sivki. Za bližnjo hišo cesta prehodno izgubi asfaltno prevleko, nato pa se v zmernem vzponu priključi nekoliko širši cesti, katero pa le prečimo in nadaljujemo naravnost v smeri Pečnika oz. ICPP (levo navzdol Ledinsko razpotje, desno Sivka in Ledine). Pot naprej nas vodi po ožji asfaltni cesti, ki nas vodi mimo posameznih hiš ter sprva še ob lepih razgledih na okoliško hribovje. V nadaljevanju nas cesta pripelje do dela vasi, kjer so hiše bolj skupaj, v zadnjem delu zaselka pa nadaljujemo levo mimo dvorišča bližnje hiše. Malo naprej dosežemo drugo cesto, kateri sledimo v smeri naravnost, po njej pa hodimo do mesta, kjer se rahlo v desno odcepi makadamska cesta, ob kateri opazimo markacije. Tudi makadamsko cesto kmalu zapustimo saj nas markacije usmerijo desno na kolovoz, ki preide na pobočje Gradišča. Kolovoz kmalu z neizrazitega grebena zavije rahlo desno in v nadaljevanju preči pobočja omenjenega vrha, mi pa nadaljujemo po neoznačeni poti (slabšem kolovozu), ki se nadaljuje po in ob neizrazitem grebenu. Malo preden se kolovoz konča, pa na levi opazimo nadaljevanje uhojene poti, ki vodi proti vrhu Gradišča. Višje dosežemo drug kolovoz, kateremu sledimo v desno, nato pa se priključimo širšemu kolovozu, po katerem nadaljujemo vzpon. S kolovoza, ki vodi do vrha kmalu še enkrat nadaljujemo levo na uhojeno, a v zadnjem delu bolj strmo pot, po kateri se vzpnemo do vrha, na katerem se nahaja pretvorni stolp.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (avgust).
zemljevid poti - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)
Ob poti: Pečnik (800m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)1
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)2
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)3
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)4
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)5
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)6
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)7
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)8
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)9
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)10
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)11
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)12
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)13
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)14
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)15
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)16
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)17
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)18
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)19
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)20
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)21
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)22
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)23
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)24
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)25
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)26
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)27
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)28
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)29
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)30
Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo)31
Diskusija o izletu Ledinsko Razpotje - Gradišče (nad Spodnjo Idrijo) (strma pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki