Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Sotinskem bregu, najvišjemu vrhu Prekmurja?
Glasuj

Ledinica - Sivka

Natisni
Izhodišče: Ledinica (484 m)
Širina/Dolžina: 46,0552°N 14,0993°E
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 524 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.006
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Žirem. Na začetku Žirov opazimo oznake za Ledinico, ki nas usmerijo desno na lokalno cesto, ki se prične zmerno spuščati. Cesta se nato položi in nas pripelje do mostu preko reke Poljanske Sore. Za mostom zavijemo desno ter parkiramo na urejenem parkirišču.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Rovt in Žirov. Z vožnjo nadaljujemo po precej ovinkasti cesti, kateri sledimo do Žirov, tu pa v središču mesta opazimo oznake za Ledinico, ki nas usmerijo levo. Naprej se peljemo skozi industrijsko cono, nato pa prispemo do mostu preko reke Poljanske Sore. Za mostom zavijemo desno ter parkiramo na urejenem parkirišču.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki se nadaljuje vzporedno z reko Poljansko Soro, mi pa po njej hodimo le kakšno minuto, saj nas nato markacije usmerijo levo čez travnik. Na drugi strani travnika se pot prične strmeje vzpenjati, le ta pa nas hitro pripelje do cerkve sv. Ane.
Za cerkvijo nadaljujemo desno po kolovozu, ki se se prične obračati vse bolj v levo in nas pripelje na označeno razpotje. Nadaljujemo po levi poti v smeri Mrzlega Vrha (desno Selo), le ta pa se spusti do bližnje ceste. Nadaljujemo po cesti, nato pa se priključimo širši cesti, kateri pa sledimo v desno. Vzpon nekaj časa nadaljujemo po vzpenjajoči cesti, nato pa se ta pri samotni hiši spremeni v kolovoz, po katerem pa hodimo le kratek čas, saj nas nato markacije usmerijo levo na stezico, ki se strmo vzpne skozi gozd. Po krajšem strmem vzponu stopimo na traktorsko vlako, mi pa se po njej vzpenjamo po z gozdom poraščenem grebenu. Višje se vlaka spremeni v planinsko pot, le ta pa se nadaljuje po in ob grebenu Ledinskega griča. Višje se pot položi in nas iz gozda pripelje do bližnje ceste, po kateri se spustimo do križišča. S križišča nadaljujemo po vzpenjajoči cesti, ob kateri opazimo markacije. Sledi vzpon po vse bolj razgledni cesti, mi pa ji ob pogledu na Blegoš, Porezen in ostale vrhove, sledimo do označenega razpotja, kjer se v levo navzgor odcepi pot proti Žirem, Breznici in Mrzlemu vrhu.
Nadaljujemo naravnost ter pot nadaljujemo po cesti, ki se postopoma prične spuščati. Po krajšem spustu prispemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Ledin (rahlo desno kmetija Vodičar, kjer se nahaja žig od Sivke - 1 minuta).
Nadaljujemo po rahlo vzpenjajoči asfaltni cesti, katera nas mimo manjšega spomenika pripelje do križišča večih cest. Nadaljujemo naravnost mimo spominskega obeležja NOB in kapelice, na makadamsko cesto v smeri Sivke (to je tudi prva oznaka za Sivko na opisani poti). Kratek čas nadaljujemo po makadamski cesti, nato pa nas markacije usmerijo rahlo desno na travnik, mi pa se po njem sprehodimo do roba gozda, kjer opazimo naslednjo oznako za Sivko. Pot naprej nas povede v gozd, mi pa po njej v dobrih 5 minutah nadaljnje hoje dosežemo vrh Sivke.
zemljevid poti - Sivka
Ob poti: Sveta Ana (Ledinica) (503m), Ledinski grič (893m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ledinica - Sivka1
Ledinica - Sivka2
Ledinica - Sivka3
Ledinica - Sivka4
Ledinica - Sivka5
Ledinica - Sivka6
Ledinica - Sivka7
Ledinica - Sivka8
Ledinica - Sivka9
Ledinica - Sivka10
Ledinica - Sivka11
Ledinica - Sivka12
Ledinica - Sivka13
Ledinica - Sivka14
Ledinica - Sivka15
Ledinica - Sivka16
Ledinica - Sivka17
Ledinica - Sivka18
Ledinica - Sivka19
Ledinica - Sivka20
Ledinica - Sivka21
Ledinica - Sivka22
Ledinica - Sivka23
Ledinica - Sivka24
Ledinica - Sivka25
Ledinica - Sivka26
Ledinica - Sivka27
Ledinica - Sivka28
Ledinica - Sivka29
Ledinica - Sivka30
Ledinica - Sivka31
Ledinica - Sivka32
Ledinica - Sivka33
Ledinica - Sivka34
Ledinica - Sivka35
Ledinica - Sivka36
Ledinica - Sivka37
Ledinica - Sivka38
Ledinica - Sivka39
Ledinica - Sivka40
Ledinica - Sivka41
Ledinica - Sivka42
Ledinica - Sivka43
Ledinica - Sivka44
Ledinica - Sivka45
Diskusija o izletu Ledinica - Sivka
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki, Doniraj