Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kako se imenuje najvišji vrh Bohinjsko-Tolminskih gora?
Glasuj

Laško - Gozdnik

Natisni
Izhodišče: Laško (229 m)
Širina/Dolžina: 46,1633°N 15,2285°E
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 861 m
Višinska razlika po poti: 950 m
Zemljevid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.469
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 94
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Celje - center, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Laškemu in Zidanemu Mostu. Ko pridemo v Laško, pri semaforju nasproti bencinske črpalke zavijemo desno v smeri Spodnje in Zgornje Rečice in Hude Jame. Parkiramo na enem od parkirišč v bližini gasilskega doma Laško.
b) Iz Zasavja ali Posavja se zapeljemo v Zidani Most oz. Rimske Toplice, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Celju. Ko pridemo v Laško, nas oznake za Spodnjo in Zgornjo Rečico ter Hudo Jamo usmerijo levo. Tu nadaljujemo levo ter nato parkiramo na enem od parkirišč v bližini gasilskega doma Laško.
Opis poti:
Ob gasilskem domu Laško opazimo začetek poti, ki vodi na Šmohor. Pot nas sprva vodi mimo gasilskega doma, nato pa po nekaj 10 m prispemo do manjše kapelice, ob kateri opazimo planinske smerne table. Tu nadaljujemo po vzpenjajoči cesti v smeri Šmohorja, Kala in Mrzlice, mi pa ji v prvem razcepu sledimo v desno ter jo nato po nekaj metrih zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na markirano pešpot, ki se sprva vzpne po stopnicah. Nad hišami se pot nadaljuje čez travnik, le ta pa nas pri drogu električne napeljave pripelje na travnat kolovoz. Naprej se ob pogledu na Laško in Hum sprehodimo do roba gozda, nato pa pot nadaljujemo mimo znamenja v pas gozda. Kratek čas se vzpenjamo ob robu gozda, nato pa stopimo na sprva makadamsko cesto, po kateri se ob lepih razgledih na Posavsko hribovje povzpnemo do asfaltne ceste. Omenjeni cesti sledimo v desno, le ta pa nas hitro pripelje do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta h kmetiji Primož. Tu nadaljujemo naravnost, mi pa cesti sledimo do manjšega zaselka, kjer se asfalt konča. Pot nadaljujemo po markirani makadamski cesti (smer Šmohor), s katere se kmalu v levo odcepi kolovoz, ki vodi proti Šmohorju. Vzpon nadaljujemo po omenjenem kolovozu, le ta pa nas v prečnem vzponu čez razmeroma strmo pobočje, hitro pripelje do naslednje kmetije.
Od kmetije nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpne med pašnimi ograjami, nato pa preide v gozd in se razcepi na dva dela. Nadaljujemo po spodnjem levem kolovozu, ki se le nekaj minut višje priključi makadamski cesti, kateri pa sledimo v levo. S ceste se nam odpre nekaj razgleda proti Laškem in okolici, nato pa nas markacije usmerijo desno na vzpenjajoč kolovoz, ki se kmalu povsem položi, nato pa preči pobočja proti levi. Nekoliko naprej se za kratek čas priključimo asfaltni cesti, ki pelje na Šmohor, mi pa pot nadaljujemo po markirani pešpoti, ki se nadaljuje vzporedno z omenjeno cesto. Nekoliko višje se pri večji skali v desno odcepi strma pot na Malič, mi pa nadaljujemo naravnost ter po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi še druga manj strma pot na Malič. Nadaljujemo naravnost čez večji travnik ter se mimo novozgrajene hiše sprehodimo do naslednjega razpotja. Ponovno nadaljujemo naravnost (levo navzdol Tolsto in Huda Jama) v smeri Doma na Šmohorju, le tega pa dosežemo po minuti nadaljnje hoje.
Od Doma na Šmohorju nadaljujemo v smeri Kala, Mrzlice in Gozdnika. Pot naprej sprva preči večji travnik, nato pa preide v pas gozda, skozi katerega se spusti do bližnje ceste. Ko stopimo na cesto, nadaljujemo v isti smeri, mi pa po njej hodimo do mesta, kjer se ta razcepi na dva dela. Tokrat nadaljujemo po levi cesti, po kateri v nekaj 10 korakih prispemo do cerkvice sv. Mohorja.
Od cerkvice, ob kateri rastejo številne stare lipe, se spustimo po markirani planinski poti, le ta pa se kmalu vrne na makadamsko cesto. Pot nadaljujemo po cesti, ki po desni strani obide vrh Pernice, nato pa se ta prične zmerno spuščati in nas pripelje na označeno križišče. Od križišča nadaljujemo v smeri Kala in Mrzlice ter pot nadaljujemo po za spoznanje ožji makadamski cesti, ki nas mimo znamenja in studenčka pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost. Cesta se nato položi in nas po nekaj 10 m pripelje do mesta, kjer nas oznake za Kal, Mrzlico in Gozdnik usmerijo desno na vzpenjajoč kolovoz. Pot naprej nas vodi mimo spominskega obeležja NOB, za katerim kmalu prispemo na naslednje razpotje. Tokrat nadaljujemo desno v smeri Gozdnika (rahlo levo navzdol Mrzlica), mi pa po kolovozu nadaljujemo do mesta, kjer se gozd nekoliko razredči. Tu se v desno odcepi ožji kolovoz, ob katerem že kmalu opazimo markacije, le ta pa se postopoma spremeni v pešpot. Pot naprej se za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in nas postopoma pripelje na greben Malega Gozdnika. Sledi hoja po sprva zložnem grebenu, nato pa se pot strmeje vzpne in nas hitro pripelje na neizrazit vrh Malega Gozdnika.
Sledi kratek spust in pot nas pripelje na sedelce med obema vrhovoma Gozdnika. Pot naprej se postopoma prične vse strmeje vzpenjati, le ta pa nas vodi po razmeroma strmem in predvsem v mokrem za zdrs nevarnem grebenu. Pot se višje položi ter nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh, sredi katerega se nahaja lesen bivak.
zemljevid poti - Gozdnik
Ob poti: Dom na Šmohorju (784m), Mali Gozdnik (981m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Laško - Gozdnik1
Laško - Gozdnik2
Laško - Gozdnik3
Laško - Gozdnik4
Laško - Gozdnik5
Laško - Gozdnik6
Laško - Gozdnik7
Laško - Gozdnik8
Laško - Gozdnik9
Laško - Gozdnik10
Laško - Gozdnik11
Laško - Gozdnik12
Laško - Gozdnik13
Laško - Gozdnik14
Laško - Gozdnik15
Laško - Gozdnik16
Laško - Gozdnik17
Laško - Gozdnik18
Laško - Gozdnik19
Laško - Gozdnik20
Laško - Gozdnik21
Laško - Gozdnik22
Laško - Gozdnik23
Laško - Gozdnik24
Laško - Gozdnik25
Laško - Gozdnik26
Laško - Gozdnik27
Laško - Gozdnik28
Laško - Gozdnik29
Laško - Gozdnik30
Laško - Gozdnik31
Laško - Gozdnik32
Laško - Gozdnik33
Laško - Gozdnik34
Laško - Gozdnik35
Laško - Gozdnik36
Laško - Gozdnik37
Laško - Gozdnik38
Laško - Gozdnik39
Laško - Gozdnik40
Laško - Gozdnik41
Laško - Gozdnik42
Laško - Gozdnik43
Laško - Gozdnik44
Laško - Gozdnik45
Laško - Gozdnik46
Laško - Gozdnik47
Laško - Gozdnik48
Laško - Gozdnik49
Laško - Gozdnik50
Laško - Gozdnik51
Laško - Gozdnik52
Laško - Gozdnik53
Laško - Gozdnik54
Laško - Gozdnik55
Laško - Gozdnik56
Laško - Gozdnik57
Laško - Gozdnik58
Laško - Gozdnik59
Laško - Gozdnik60
Laško - Gozdnik61
Laško - Gozdnik62
Laško - Gozdnik63
Laško - Gozdnik64
Laško - Gozdnik65
Laško - Gozdnik66
Laško - Gozdnik67
Laško - Gozdnik68
Laško - Gozdnik69
Laško - Gozdnik70
Laško - Gozdnik71
Laško - Gozdnik72
Laško - Gozdnik73
Laško - Gozdnik74
Laško - Gozdnik75
Laško - Gozdnik76
Laško - Gozdnik77
Laško - Gozdnik78
Laško - Gozdnik79
Laško - Gozdnik80
Laško - Gozdnik81
Laško - Gozdnik82
Laško - Gozdnik83
Laško - Gozdnik84
Laško - Gozdnik85
Laško - Gozdnik86
Laško - Gozdnik87
Laško - Gozdnik88
Laško - Gozdnik89
Laško - Gozdnik90
Laško - Gozdnik91
Laško - Gozdnik92
Laško - Gozdnik93
Laško - Gozdnik94
Diskusija o izletu Laško - Gozdnik
mmlaka29. 07. 2016
Markacije od doma na Šmohorju proti Gozdniku so porazne,tudi smerokazov ni.Škoda mrk pogled,pot bi bila veliko lepša in lažja.
Pohodnica198511. 03. 2020
Bila včeraj na Gozdniku, štartala sem iz Laškega in vse, kar lahko rečem, je, da je pot (verjetno po novem) od Šmohorja do Gozdnika izredno lepo zmarkirana.nasmeh
garmont11. 03. 2020
Kar pa na žalost ne drži za pot iz vrha Gozdnika proti sedlu med njim in Kotečnikom.zavijanje z očmi
karibu12. 03. 2020
iz Šmohorske strani je bila pot na novo zmarkirana cca 3 leti nazaj
letos se bodo dela na poteh PD Zabukovica začela po 20.4. tako, da v kolikor ima kdo višek časa in energije lepo vabljen...pridne roke vedno prav pridejo velik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki