Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Skuti (2532 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Bašeljski vrh / Laško - Bašeljski vrh (mimo sv. Lovrenca)

Laško - Bašeljski vrh (mimo sv. Lovrenca)

Natisni
Izhodišče: Laško (740 m)
Širina/Dolžina: 46,3256°N 14,3969°E
Ime poti: mimo sv. Lovrenca
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1004 m
Višinska razlika po poti: 1030 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.230
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 60
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj se najprej na začetku levega ovinka v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, kateri sledimo do parkirišča, ob manjšem križišču. Ob križišču se nahajajo rdeče planinske smerne table.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, kjer se v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, kateri sledimo do parkirišča, ob manjšem križišču. Ob križišču se nahajajo rdeče planinske smerne table.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na strm kolovoz v smeri Lovrenca. Po kratkem strmem vzponu nas kolovoz pripelje do razpotja, kjer se desno odcepi peš pot do cerkve sv. Lovrenca. Mi nadaljujemo po spodnji kolovozni poti, ki se spet prične strmeje vzpenjati in nas po 15 minutah hoje od izhodišča pripelje do Doma na Lovrencu.
Pri domu nadaljujemo po poti proti Storžiču in že po nekaj korakih nas pot pripelje iz gozda na travnike pod cerkvijo. Cerkev sv. Lovrenca dosežemo v nekaj minutah hoje po travniku.
Nadaljujemo po travniku mimo cerkve in pot nas kmalu pripelje v gozd. V nadaljevanju se široka pot rahlo spusti in na neizrazito sedelce, kjer se nam priključi pot z nekoliko višjega izhodišča. Naprej nadaljujemo v smeri Storžiča še naprej po široki poti, ki pa se rahlo vzpenja. Pot kmalu postane ožja in se nato kar nekaj časa strmo vzpenja skozi gozd. Višje nas pot le pripelje iz gozda in odprejo se nam lepi razgledi na južna pobočja Storžiča. Strmina še naprej ne popušča vse do klopce na razpotju.
Levo vodi označena pot proti Javorniku in Poljani, mi pa se usmerimo desno proti Kališču. Pot od razpotja postane nekoliko ožja in manj uhojena. V nadaljevanju dolgo časa prečimo pobočja proti vzhodu. Na poti se izmenjuje gozd ter travnata pobočja, ki so na nekaj mestih tudi precej strma. Ob prečenju se pot občasno nekoliko strmeje vzpne, nekajkrat pa se tudi rahlo spusti. V drugem delu prečenja nas pot pripelje do izvira pod Bašeljskim sedlom. Tu pot zavije rahlo v desno in še naprej preči pobočja vse dokler nas ne pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Bašeljskega vrha in Malega Grintovca (levo Storžič, desno Dom na Kališču).
Pot naprej se strmeje vzpne skozi pas ruševja ter nas ob lepih pogled na sosednji Mali Grintovec pripelje na z ruševjem porasel greben Bašeljskega vrha, kjer v naslednjih nekaj minutah prispemo na naslednje dobro označeno razpotje. Na razpotju se v desno odcepi pot na Mali Grintovec in Srednji vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in ob pogledu na Storžič nadaljujemo vzpon. Poti, ki poteka po in ob z ruševjem poraslim grebenom, se malo pod vrhom priključi še pot z Jekarice in Bašeljskega prevala. Tu nadaljujemo desno in po nekoliko ožjem grebenu v minuti nadaljnje hoje dosežemo Bašeljski vrh, s katerega se nam odpre lep razgled proti goram nad Jezerskim, razgled pa seže vse do Košute, Obirja in Labotniških Alp v Avstriji.
zemljevid poti - Bašeljski vrh
Ob poti: Dom na Lovrencu (Bašelj) (860m), Sveti Lovrenc (Bašelj) (892m), Izvir pod Bašeljskim prevalom (1510m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mali Grintovec ( 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Laško - Bašeljski vrh1
Laško - Bašeljski vrh2
Laško - Bašeljski vrh3
Laško - Bašeljski vrh4
Laško - Bašeljski vrh5
Laško - Bašeljski vrh6
Laško - Bašeljski vrh7
Laško - Bašeljski vrh8
Laško - Bašeljski vrh9
Laško - Bašeljski vrh10
Laško - Bašeljski vrh11
Laško - Bašeljski vrh12
Laško - Bašeljski vrh13
Laško - Bašeljski vrh14
Laško - Bašeljski vrh15
Laško - Bašeljski vrh16
Laško - Bašeljski vrh17
Laško - Bašeljski vrh18
Laško - Bašeljski vrh19
Laško - Bašeljski vrh20
Laško - Bašeljski vrh21
Laško - Bašeljski vrh22
Laško - Bašeljski vrh23
Laško - Bašeljski vrh24
Laško - Bašeljski vrh25
Laško - Bašeljski vrh26
Laško - Bašeljski vrh27
Laško - Bašeljski vrh28
Laško - Bašeljski vrh29
Laško - Bašeljski vrh30
Laško - Bašeljski vrh31
Laško - Bašeljski vrh32
Laško - Bašeljski vrh33
Laško - Bašeljski vrh34
Laško - Bašeljski vrh35
Laško - Bašeljski vrh36
Laško - Bašeljski vrh37
Laško - Bašeljski vrh38
Laško - Bašeljski vrh39
Laško - Bašeljski vrh40
Laško - Bašeljski vrh41
Laško - Bašeljski vrh42
Laško - Bašeljski vrh43
Laško - Bašeljski vrh44
Laško - Bašeljski vrh45
Laško - Bašeljski vrh46
Laško - Bašeljski vrh47
Laško - Bašeljski vrh48
Laško - Bašeljski vrh49
Laško - Bašeljski vrh50
Laško - Bašeljski vrh51
Laško - Bašeljski vrh52
Laško - Bašeljski vrh53
Laško - Bašeljski vrh54
Laško - Bašeljski vrh55
Laško - Bašeljski vrh56
Laško - Bašeljski vrh57
Laško - Bašeljski vrh58
Laško - Bašeljski vrh59
Laško - Bašeljski vrh60
Diskusija o izletu Laško - Bašeljski vrh (mimo sv. Lovrenca)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki