Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krofički (2083 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Bašeljski vrh / Laško - Bašeljski vrh

Laško - Bašeljski vrh

Natisni
Izhodišče: Laško (815 m)
Širina/Dolžina: 46,3298°N 14,3988°E
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 929 m
Višinska razlika po poti: 929 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 11.512
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj se najprej na začetku levega ovinka v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, katera nas vodi mimo odcepa poti (kolovoza) k cerkvi sv. Lovrenca in Doma na Lovrencu. Od omenjenega odcepa se peljemo še nekoliko naprej, do konca ceste oz. manjšega parkirišča nekaj 10 metrov prej.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, kjer se v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, katera nas vodi mimo odcepa poti (kolovoza) k cerkvi sv. Lovrenca in Doma na Lovrencu. Od omenjenega odcepa se peljemo še nekoliko naprej, do konca ceste oz. manjšega parkirišča nekaj 10 metrov prej.
Opis poti:
Na koncu ceste se usmerimo na levi kolovoz v smeri Kališča in Storžiča. Kolovoz se zmerno vzpenja in nas po desetih minutah hoje pripelje na razpotje. Nadaljujemo po levem kolovozu, ki ga po nekaj metrih zmanjka. Pot tu zapusti manjšo dolinico ob kateri se je vzpenjala in se strmo vzpne v levo smer. Po tem krajšem strmem vzponu strmina popusti in pot nas pripelje do partizanske bolnice Košuta. Za bolnico pot preči dva zaporedna hudournika in se nato spet strmeje vzpne. Pot, ki ves čas poteka po gozdu nas pripelje na stranski greben Kališča, kjer se nam priključi neoznačena pot iz Bašlja. Gozd nato postane bolj redek in občasno se nam odpre kak lep razgled proti Storžiču. Pot nato zavije nekoliko desno ponovno v gozd. Kar naenkrat pa pred seboj zagledamo hiško, ki se nahaja na planini pod Kališčem. Le nekaj metrov naprej pa se nam priključi pot iz vasi Mače. Naprej se pot vzpenja še približno 15 minut skozi gozd. Pot nato naredi oster levi ovinek in pred seboj zagledamo dom na Kališču do katerega imamo le še nekaj korakov.
Od doma nadaljujemo po široki grebenski poti v smeri Storžiča in Bašeljskega vrha. Že po nekaj minutah nadaljnje pa se desno odcepi pot na Bašeljski vrh. Usmerimo se na to pot, ki nas skozi rušje v zmernem vzponu pripelje na Bašeljski vrh. Zadnji metri pod vrhom so v snegu nevarni za zdrs.
Laško - Kališče 2:00, Kališče - Bašeljski vrh 45 minut.
zemljevid poti - Bašeljski vrh
Ob poti: Bolnica Košuta (900m), Planina Kališče (1450m), Dom na Kališču (1534m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mali Grintovec ( 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Laško - Bašeljski vrh1
Laško - Bašeljski vrh2
Laško - Bašeljski vrh3
Laško - Bašeljski vrh4
Laško - Bašeljski vrh5
Laško - Bašeljski vrh6
Laško - Bašeljski vrh7
Laško - Bašeljski vrh8
Laško - Bašeljski vrh9
Laško - Bašeljski vrh10
Laško - Bašeljski vrh11
Laško - Bašeljski vrh12
Laško - Bašeljski vrh13
Laško - Bašeljski vrh14
Laško - Bašeljski vrh15
Laško - Bašeljski vrh16
Laško - Bašeljski vrh17
Laško - Bašeljski vrh18
Laško - Bašeljski vrh19
Laško - Bašeljski vrh20
Laško - Bašeljski vrh21
Laško - Bašeljski vrh22
Laško - Bašeljski vrh23
Laško - Bašeljski vrh24
Laško - Bašeljski vrh25
Laško - Bašeljski vrh26
Laško - Bašeljski vrh27
Laško - Bašeljski vrh28
Laško - Bašeljski vrh29
Laško - Bašeljski vrh30
Laško - Bašeljski vrh31
Laško - Bašeljski vrh32
Laško - Bašeljski vrh33
Laško - Bašeljski vrh34
Diskusija o izletu Laško - Bašeljski vrh
vandrovček8.9.2013
Na vrh smo šli nazaj grede s Storžiča. Pogrešali smo žig. Ali pa ga samo nismo našli nasmeh.
KSG5.8.2021 22:15:37
Na Bašeljski vrh smo šli namesto na Storžič, ki nam ga je preprečil osvojiti nenapovedan dež in nevihta. Kljub temu lep planinski pohod. Stanje poti (avgust 2021) in nekaj zanimivosti o poti pa na: https://bit.ly/37mVlkT LP
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki