Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Lavarella / La Crusc - Lavarella

La Crusc - Lavarella

Natisni
Izhodišče: La Crusc (2045 m)
Širina/Dolžina: 46,6087°N 11,8961°E
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1010 m
Višinska razlika po poti: 1100 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 9.609
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 68
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo mimo krajev Dobbiaco / Toblach, Villabassa / Niederdorf, Monguelfo - Tesido / Welsberg - Taisten, Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Alta Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini, mi pa cesti sledimo do kraja Badia / Abtei. V kraju Badia / Abtei zavijemo levo in parkiramo na parkirišču pri spodnji postaji sedežnice. Z dvema sedežnicama se nato zapeljemo do najvišje točke smučišča.
b) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do njenega konca (ne zavijemo v smeri proti kraju Belluno), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Passo Falzarego (2105 m) zavijemo desno v smeri Alta Badie ter se najprej vzpnemo na sosednji prelaz Passo Valparola (2192 m), od tam pa se spustimo v omenjeno dolino, mi pa se po njej peljemo do kraja Badia / Abtei. V kraju Badia / Abtei zavijemo desno in parkiramo na parkirišču pri spodnji postaji sedežnice. Z dvema sedežnicama se nato zapeljemo do najvišje točke smučišča.
Sedežnica v poletnih mesecih obratuje od 8:30 do 17:15.
Opis poti:
Z zgornje postaje druge sedežnice nadaljujemo rahlo desno in se po široki poti skozi gozd vzpnemo do cerkve. Pri cerkvi nadaljujemo desno na pot št. 15 za oznakami »St. Kassian / S. Cassiano«. Pot v nadaljevanju dolgo časa preči pobočja proti jugu in se večinoma rahlo spušča. Ob poti s katere je lep razgled predvsem proti zahodu so tudi postaje križevega pota. Ko nas pot pripelje do označenega razpotja nadaljujemo levo na pot 12A za oznakami »Forc. La Varella«.
Pot se v nadaljevanju prične vzpenjati in poteka večinoma skozi redek macesnov gozd. Kasneje nas pot za kratek čas pripelje v ruševje, nato pa se nam z desne priključi še pot iz kraja La Villa ter S. Cassiano.
Na razpotju nadaljujemo levo v smeri sedla La Varella in pot skozi ruševje nas kmalu pripelje na melišče. V nadaljevanju se pot nekaj časa v ključih vzpenja po dolini Val Medesc navzgor. Kasneje pot zavije na levo stran doline pod pobočja Piz de Medesc in se še naprej vzpenja po melišču. Vse bolj strma pot nas nato pripelje na sedlo s katerega se nam odprejo lepi razgledi tudi proti vzhodu.
S sedla na katerem so smerokazi nadaljujemo desno za oznakami La Varella. Pot po meliščih nas kmalu pripelje do nekoliko strmejših pobočij vrha La Varella. V nadaljevanju postane pot zahtevnejša in poteka po strmih zahodnih pobočjih gore. Na nekaj mestih se pot strmo vzpne, nato pa sledi vzpon po dokaj široki polici na kateri pa je veliko grušča. Pot ni zavarovana in je potrebna precejšna previdnost. Posebno previden je potrebno biti pri sestopu, saj je pot nevarna za zdrs. S police pot zavije nekoliko levo in se strmo vzpne po skalnatem pobočju. Pot nato postane ponovno manj zahtevna in nas pripelje do razpotja malo pod vrhom. Nadaljujemo levo in po razglednem grebenu kmalu dosežemo vrh.
zemljevid poti - Lavarella
Ob poti: Forcella de Medesc (2533m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
La Crusc - Lavarella1
La Crusc - Lavarella2
La Crusc - Lavarella3
La Crusc - Lavarella4
La Crusc - Lavarella5
La Crusc - Lavarella6
La Crusc - Lavarella7
La Crusc - Lavarella8
La Crusc - Lavarella9
La Crusc - Lavarella10
La Crusc - Lavarella11
La Crusc - Lavarella12
La Crusc - Lavarella13
La Crusc - Lavarella14
La Crusc - Lavarella15
La Crusc - Lavarella16
La Crusc - Lavarella17
La Crusc - Lavarella18
La Crusc - Lavarella19
La Crusc - Lavarella20
La Crusc - Lavarella21
La Crusc - Lavarella22
La Crusc - Lavarella23
La Crusc - Lavarella24
La Crusc - Lavarella25
La Crusc - Lavarella26
La Crusc - Lavarella27
La Crusc - Lavarella28
La Crusc - Lavarella29
La Crusc - Lavarella30
La Crusc - Lavarella31
La Crusc - Lavarella32
La Crusc - Lavarella33
La Crusc - Lavarella34
La Crusc - Lavarella35
La Crusc - Lavarella36
La Crusc - Lavarella37
La Crusc - Lavarella38
La Crusc - Lavarella39
La Crusc - Lavarella40
La Crusc - Lavarella41
La Crusc - Lavarella42
La Crusc - Lavarella43
La Crusc - Lavarella44
La Crusc - Lavarella45
La Crusc - Lavarella46
La Crusc - Lavarella47
La Crusc - Lavarella48
La Crusc - Lavarella49
La Crusc - Lavarella50
La Crusc - Lavarella51
La Crusc - Lavarella52
La Crusc - Lavarella53
La Crusc - Lavarella54
La Crusc - Lavarella55
La Crusc - Lavarella56
La Crusc - Lavarella57
La Crusc - Lavarella58
La Crusc - Lavarella59
La Crusc - Lavarella60
La Crusc - Lavarella61
La Crusc - Lavarella62
La Crusc - Lavarella63
La Crusc - Lavarella64
La Crusc - Lavarella65
La Crusc - Lavarella66
La Crusc - Lavarella67
La Crusc - Lavarella68
Diskusija o izletu La Crusc - Lavarella
VanSims9. 09. 2011
Pot do sedla(Forcella Lavarella) sem prehodil pred tremi leti(štartal iz La Ville). Do melišča je lepa in nezahtevna pot. Melišče je nekoliko zoprno, potka je slabše vidna, tako da se jo mimogrede zgreši in zaide v drseče kamenje.

Razgled iz sedla je prekrasen. Jaz sem potem nadaljeval proti Rifuggio Lavarella. kjer sem prespal.

Pot od sedla do Riffugia je geološko zanimiva saj naj bi se na njej nahajale neke votle kamnine(kao ob trkanju po njih naj bi dajale nek zvok, kar sem jaz probal pa mi ni uspelo), ki naj bi bile sedimenti koralnega morja iz katerega so nastali Dolomiti.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki