Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)

Natisni
Izhodišče: Krtovše (255 m)
Širina/Dolžina: 46,0567°N 13,8271°E
Čas hoje: 25 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 105 m
Višinska razlika po poti: 105 m
Zemljevid: Goriška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 9.431
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 15
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. Ko prispemo v Dolenjo Trebušo zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti Čepovanu. V naslednjem križišču, kjer se v levo odcepi cesta na Oblakov Vrh, nadaljujemo desno ter se naprej peljemo mimo cerkve v Dolenji Trebuši. Še nekoliko višje, pa se cesta ponovno razcepi na dva dela. Tokrat nadaljujemo rahlo levo v smeri Gorenje Trebuše in ribogojnice. Cesti proti Gorenji Trebuši sledimo še približno 3 km, nato pa prispemo do gostilne Makuc, ob kateri je parkirišče in oznake za slap Pršjak.
b) Z Mosta na Soči ali Podbrda se zapeljemo do Bače pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Ko prispemo v Dolenjo Trebušo zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Čepovana. V naslednjem križišču, kjer se v levo odcepi cesta na Oblakov Vrh, nadaljujemo desno ter se naprej peljemo mimo cerkve v Dolenji Trebuši. Še nekoliko višje, pa se cesta ponovno razcepi na dva dela. Tokrat nadaljujemo rahlo levo v smeri Gorenje Trebuše in ribogojnice. Cesti proti Gorenji Trebuši sledimo še približno 3 km, nato pa prispemo do gostilne Makuc, ob kateri je parkirišče in oznake za slap Pršjak.
Opis poti:
Ob parkirišču opazimo oznake za slap Pršjak, ki nas usmerijo na kolovozno pot, ki se nadaljuje ob levem bregu potoka. Nekoliko naprej prispemo do brvi, jo prečimo ter se na drugi strani za kratek čas strmo vzpnemo. Po krajšem vzponu se priključimo nekoliko širši poti, ki poteka po desnem bregu potoka Pršjak. Pot se v nadaljevanju prečno vzpenja, pri tem pa občasno preči tudi nekaj bolj strmih pobočij, a ker je pot dovolj široka nam to v suhem ne predstavlja večjih težav. Po dobrih 20 minutah hoje, pa prispemo do prepadnega razgledišča, s katerega se nam odpre lep pogled na Slap v Sopotih ter nad njim Mali slap v Sopotih.
Pri razgledišču se razmeroma lahka pot konča, če želimo pa lahko nadaljujemo pot še do ostalih slapov.
Če se odločimo za nadaljevanje nas pot naprej vodi po nekoliko širši poti, le ta pa preči zelo strma deloma travnata pobočja. Ves čas prečenja imamo lep pogled v globino kamor pada Slap v Sopotih. Prečnica, ki v suhem niti ni težavna, se hitro konča, pot pa se vrne v gozd. Ko stopimo v gozd še nekaj časa prečimo pobočja, nato pa desno pod nami opazimo več manjših slapov z lepimi tolmuni. Nad tolmuni nas pot pripelje do ruševin nekdanje domačije, nas pa vse bolj zaraščena pot še nekoliko naprej pripelje do naslednje domačije, ki pa je še v razmeroma dobrem stanju. Tu se v desno odcepi precej zaraščena pot k petemu slapu in nadalje po strugi do Trentarjevega slapa. Slapovi nad Trentarjevim slapom, pa so težje dostopni, do njih se povzpnemo tako, da se vrnemo do bližnje domačije in od tam nadaljujemo pot.
zemljevid poti - Slap v Sopotih (Pršjak)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)1
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)2
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)3
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)4
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)5
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)6
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)7
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)8
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)9
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)10
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)11
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)12
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)13
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)14
Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)15
Diskusija o izletu Krtovše - Slap v Sopotih (Pršjak)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki