Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Krog - Lačna

Natisni
Izhodišče: Krog (215 m)
Širina/Dolžina: 45,4548°N 13,9269°E
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 236 m
Višinska razlika po poti: 490 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 649
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 63
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Po omenjeni cesti se peljemo mimo kraja Kubed do vasi Gračišče, kjer v križišču zavijemo levo v smeri Rakitovca, Movraža in Smokvice. Od Gračišča se peljemo do vasi Movraž, tam pa zavijemo desno v smeri Dvorov. Pred vasjo Dvori pridemo do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo ostro desno (levo Dvori), mi pa se po cesti peljemo še nekaj 100 m do planinskih smernih tabel, ki jih vidimo ob cesti. Parkiramo na primernem mestu ob planinskih tablah.
Opis poti:
Na nasprotni strani ceste kot so smerne table za naravni most in cerkev sv. Kvirika, opazimo začetek pešpoti, ki vodi na Lačno. Sprva hodimo po zložnem kolovozu, oz. široki poti, ki hitro preide v strnjen pas grmičevja, nato pa nas markacije usmerijo rahlo desno na strmo stezico, po kateri se hitro povzpnemo do širokega ter deloma kamnitega kolovoza. Vzpon nato nekaj časa nadaljujemo po omenjenem kolovozu, ki se sprva vzpne nad vas Dvori, nato pa postopoma zavije nekoliko v levo, kjer se višje povsem položi. Sledi kratko prečenje razglednih travnatih pobočij, s katerih se nam odpre lep pogled na Movraško valo in vas Movraž.
Kolovoz nas nekoliko naprej pripelje do drugega kolovoza, kjer na razpotju nadaljujemo desno, mi pa se po njem vzpnemo do bližnje asfaltne ceste.
Omenjeno cesto le prečimo in nadaljujemo v isti smeri ter vzpon nadaljujemo po makadamski cesti. Makadamska cesta nas naprej vodi čez kraške travnike obdane s številnimi bori, le ta pa se postopoma oži in se višje priključi širši makadamski cesti. Cesti sledimo v levo, le ta pa se hitro položi. Cesta nas ob pogledu na Lipnik in Kavčič hitro pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po levi cesti. Sledi hoja po zložni cesti, ki nekoliko naprej preči obrobni pas borovega gozda, nato pa nas pripelje na povsem neporaščen planotast svet. Tu se v levo odcepi neoznačena pot proti Trem učkam, mi pa makadamski cesti sledimo še približno 15 minut, oz. do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi markirana pot na Slavnik.
Od razpotja še naprej nadaljujemo po slabši makadamski cesti v smeri Kuka, le ta pa se hitro spremeni v širok kolovoz, po katerem se v zložnem vzponu vzpnemo na prostrano vršno pobočje Kuka, kjer je naslednje označeno razpotje.
Tu nadaljujemo v smeri Kuka, do katerega imamo le še minuto lahkotne in razgledne hoje.
Z vrha se vrnemo do zadnjega razpotja ter nadaljujemo v smeri Lačne ter se v nadaljevanju sprva zložno, nato pa za kratek čas strmeje spuščamo. Nižje se pot položi, nato pa se počasi preneha spuščati, oz. se pozneje prične zlagoma vzpenjati. Nekoliko višje nas pot pripelje na pobočja Kroga, katerega vrh obidemo po desni strani. Pot naprej nas vodi preko srednje velike jase, za katero preide v pas borovega gozda. Od tu sledi še nekaj minut hoje in pot nas pripelje na Vrh križa.
Z Vrha križa nadaljujemo po travnatem kolovozu, ki se zložno spušča proti severovzhodu. Pot naprej nas vodi še mimo naravne jame, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi še markirana pot iz Komare doline.
Z razpotja gremo naravnost ter pot še naprej nadaljujemo po kolovozu, le ta pa nas v zložnem vzponu vodi čez deloma travnata pobočja. Po nekaj minutah nas markacije s kolovoza usmerijo v desno na markirano stezico, po kateri hitro prispemo na vrh Lačne.
Z vrha se lahko povzpnemo še na razgledni stolp, s katerega se nam odpre lep razgled proti Slavniku, Učki, Tržaškemu zalivu, ob lepem vremenu pa vse do Dolomitov in Julijskih Alp.
Izhodišče - Kuk 2:50, Kuk - Vrh križa 0:35, Vrh križa - Lačna 0:35.
zemljevid poti - Lačna
Ob poti: Kuk (498m), Vrh križa (411m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Krog - Lačna1
Krog - Lačna2
Krog - Lačna3
Krog - Lačna4
Krog - Lačna5
Krog - Lačna6
Krog - Lačna7
Krog - Lačna8
Krog - Lačna9
Krog - Lačna10
Krog - Lačna11
Krog - Lačna12
Krog - Lačna13
Krog - Lačna14
Krog - Lačna15
Krog - Lačna16
Krog - Lačna17
Krog - Lačna18
Krog - Lačna19
Krog - Lačna20
Krog - Lačna21
Krog - Lačna22
Krog - Lačna23
Krog - Lačna24
Krog - Lačna25
Krog - Lačna26
Krog - Lačna27
Krog - Lačna28
Krog - Lačna29
Krog - Lačna30
Krog - Lačna31
Krog - Lačna32
Krog - Lačna33
Krog - Lačna34
Krog - Lačna35
Krog - Lačna36
Krog - Lačna37
Krog - Lačna38
Krog - Lačna39
Krog - Lačna40
Krog - Lačna41
Krog - Lačna42
Krog - Lačna43
Krog - Lačna44
Krog - Lačna45
Krog - Lačna46
Krog - Lačna47
Krog - Lačna48
Krog - Lačna49
Krog - Lačna50
Krog - Lačna51
Krog - Lačna52
Krog - Lačna53
Krog - Lačna54
Krog - Lačna55
Krog - Lačna56
Krog - Lačna57
Krog - Lačna58
Krog - Lačna59
Krog - Lačna60
Krog - Lačna61
Krog - Lačna62
Krog - Lačna63
Diskusija o izletu Krog - Lačna
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki