Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Zgornjega Kriškega jezera, vidi Bovški Gamsovec?
Glasuj

Krog - Kuk

Natisni
Izhodišče: Krog (215 m)
Širina/Dolžina: 45,4548°N 13,9269°E
Čas hoje: 2 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 283 m
Višinska razlika po poti: 365 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 8.001
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 38
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Po omenjeni cesti se peljemo mimo kraja Kubed do vasi Gračišče, kjer v križišču zavijemo levo v smeri Rakitovca, Movraža in Smokvice. Od Gračišča se peljemo do vasi Movraž, tam pa zavijemo desno v smeri Dvorov. Pred vasjo Dvori pridemo do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo ostro desno (levo Dvori), mi pa se po cesti peljemo še nekaj 100 m do planinskih smernih tabel, ki jih vidimo ob cesti. Parkiramo na primernem mestu ob planinskih tablah.
Opis poti:
Na nasprotni strani ceste kot so smerne table za naravni most in cerkev sv. Kirika, opazimo začetek pešpoti, ki vodi na Lačno. Sprva hodimo po zložnem kolovozu, oz. široki poti, ki hitro preide v strnjen pas grmičevja, nato pa nas markacije usmerijo rahlo desno na strmo stezico, po kateri se hitro povzpnemo do širokega ter deloma kamnitega kolovoza. Vzpon nato nekaj časa nadaljujemo po omenjenem kolovozu, ki se sprva vzpne nad vas Dvori, nato pa postopoma zavije nekoliko v levo, kjer se višje povsem položi. Sledi kratko prečenje razglednih travnatih pobočij, s katerih se nam odpre lep pogled na Movraško valo in vas Movraž. Kolovoz nas nekoliko naprej pripelje do drugega kolovoza, kjer na razpotju nadaljujemo desno, mi pa se po njem povzpnemo do bližnje asfaltne ceste.
Omenjeno cesto le prečimo in nadaljujemo v isti smeri ter vzpon nadaljujemo po makadamski cesti. Makadamska cesta nas naprej vodi čez kraške travnike obdane s številnimi bori, le ta pa se postopoma oži in se višje priključi širši makadamski cesti. Cesti sledimo v levo, le ta pa se hitro položi. Cesta nas ob pogledu na Lipnik in Kavčič hitro pripelje do naslednjega križišča, kjer ponovno nadaljujemo po levi cesti. Sledi hoja po zložni cesti, ki nekoliko naprej preči obrobni pas borovega gozda, nato pa nas pripelje na povsem neporaščen planotast svet. Tu se v levo odcepi neoznačena pot na Tri učke, mi pa makadamski cesti sledimo še približno 15 minut, oz. do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi markirana pot na Slavnik.
Od razpotja še naprej nadaljujemo po slabši makadamski cesti v smeri Kuka, le ta pa se hitro spremeni v širok kolovoz, po katerem se v zložnem vzponu povzpnemo na prostrano vršno pobočje Kuka, kjer je naslednje označeno razpotje.
Tu nadaljujemo v smeri Kuka, do katerega imamo le še minuto lahkotne in razgledne hoje.
zemljevid poti - Kuk
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrh križa ( 35 min), Krog ( 20 min), Lačna (1 h 10 min), Tri učke, Veliki Gradež
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Krog - Kuk1
Krog - Kuk2
Krog - Kuk3
Krog - Kuk4
Krog - Kuk5
Krog - Kuk6
Krog - Kuk7
Krog - Kuk8
Krog - Kuk9
Krog - Kuk10
Krog - Kuk11
Krog - Kuk12
Krog - Kuk13
Krog - Kuk14
Krog - Kuk15
Krog - Kuk16
Krog - Kuk17
Krog - Kuk18
Krog - Kuk19
Krog - Kuk20
Krog - Kuk21
Krog - Kuk22
Krog - Kuk23
Krog - Kuk24
Krog - Kuk25
Krog - Kuk26
Krog - Kuk27
Krog - Kuk28
Krog - Kuk29
Krog - Kuk30
Krog - Kuk31
Krog - Kuk32
Krog - Kuk33
Krog - Kuk34
Krog - Kuk35
Krog - Kuk36
Krog - Kuk37
Krog - Kuk38
Diskusija o izletu Krog - Kuk
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki