Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Prednjega Robičja (1941 m), vidi Mala Mojstrovka (2332 m)?
Glasuj

Krog - Krog

Natisni
Izhodišče: Krog (215 m)
Širina/Dolžina: 45,4548°N 13,9269°E
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 203 m
Višinska razlika po poti: 415 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 202
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 47
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Po omenjeni cesti se peljemo mimo kraja Kubed do vasi Gračišče, kjer v križišču zavijemo levo v smeri Rakitovca, Movraža in Smokvice. Od Gračišča se peljemo do vasi Movraž, tam pa zavijemo desno v smeri Dvorov. Pred vasjo Dvori pridemo do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo ostro desno (levo Dvori), mi pa se po cesti peljemo še nekaj 100 m do planinskih smernih tabel, ki jih vidimo ob cesti. Parkiramo na primernem mestu ob planinskih tablah.
Opis poti:
Na nasprotni strani ceste kot so smerne table za naravni most in cerkev sv. Kvirika, opazimo začetek pešpoti, ki vodi na Lačno. Sprva hodimo po zložnem kolovozu, oz. široki poti, ki hitro preide v strnjen pas grmičevja, nato pa nas markacije usmerijo rahlo desno na strmo stezico, po kateri se hitro povzpnemo do širokega ter deloma kamnitega kolovoza. Vzpon nato nekaj časa nadaljujemo po omenjenem kolovozu, ki se sprva vzpne nad vas Dvori, nato pa postopoma zavije nekoliko v levo, kjer se višje povsem položi. Sledi kratko prečenje razglednih travnatih pobočij, s katerih se nam odpre lep pogled na Movraško valo in vas Movraž.
Kolovoz nas nekoliko naprej pripelje do drugega kolovoza, kjer na razpotju nadaljujemo desno, mi pa se po njem vzpnemo do bližnje asfaltne ceste.
Omenjeno cesto le prečimo in nadaljujemo v isti smeri ter vzpon nadaljujemo po makadamski cesti. Makadamska cesta nas naprej vodi čez kraške travnike obdane s številnimi bori, le ta pa se postopoma oži in se višje priključi širši makadamski cesti. Cesti sledimo v levo, le ta pa se hitro položi. Cesta nas ob pogledu na Lipnik in Kavčič hitro pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po levi cesti. Sledi hoja po zložni cesti, ki nekoliko naprej preči obrobni pas borovega gozda, nato pa nas pripelje na povsem neporaščen planotast svet. Tu se v levo odcepi neoznačena pot proti Trem učkam, mi pa makadamski cesti sledimo še približno 15 minut, oz. do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi markirana pot na Slavnik.
Od razpotja še naprej nadaljujemo po slabši makadamski cesti v smeri Kuka, le ta pa se hitro spremeni v širok kolovoz, po katerem se v zložnem vzponu vzpnemo na prostrano vršno pobočje Kuka, kjer je naslednje označeno razpotje.
Tu nadaljujemo v smeri Kuka, do katerega imamo le še minuto lahkotne in razgledne hoje.
Z vrha se vrnemo do zadnjega razpotja ter nadaljujemo v smeri Lačne ter se v nadaljevanju sprva zložno, nato pa za kratek čas strmeje spuščamo. Nižje se pot položi, nato pa se počasi preneha spuščati, oz. se pozneje prične zlagoma vzpenjati. Nekoliko višje nas pot pripelje pod vrh Kroga, kjer na primernem mestu zapustimo markirano pot proti Lačni ter se v nekaj minutah lažjega brezpotja povzpnemo na vrh Kroga, s katerega se nam, če stopimo na rob grebena odpre lep razgled proti zahodu.
Izhodišče - Kuk 2:50, Kuk - Krog 0:20.
zemljevid poti - Krog
Ob poti: Kuk (498m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Krog - Krog1
Krog - Krog2
Krog - Krog3
Krog - Krog4
Krog - Krog5
Krog - Krog6
Krog - Krog7
Krog - Krog8
Krog - Krog9
Krog - Krog10
Krog - Krog11
Krog - Krog12
Krog - Krog13
Krog - Krog14
Krog - Krog15
Krog - Krog16
Krog - Krog17
Krog - Krog18
Krog - Krog19
Krog - Krog20
Krog - Krog21
Krog - Krog22
Krog - Krog23
Krog - Krog24
Krog - Krog25
Krog - Krog26
Krog - Krog27
Krog - Krog28
Krog - Krog29
Krog - Krog30
Krog - Krog31
Krog - Krog32
Krog - Krog33
Krog - Krog34
Krog - Krog35
Krog - Krog36
Krog - Krog37
Krog - Krog38
Krog - Krog39
Krog - Krog40
Krog - Krog41
Krog - Krog42
Krog - Krog43
Krog - Krog44
Krog - Krog45
Krog - Krog46
Krog - Krog47
Diskusija o izletu Krog - Krog
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki