Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeDebela peč / Krnica - Debela peč
  

Krnica - Debela peč

 
Izhodišče: Krnica (660 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3789°N / 14,0419°E
Cilj: Debela peč (2014 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 5 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1354 m
Višinska razlika po poti: 1530 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 11973
Ocena: 3 glasov
Število slik: 86
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, se usmerimo na izvoz Lesce ter cesti sledimo v smeri Bleda. V semaforiziranem krožišču na Bledu nadaljujemo desno (smer Pokljuka) ter občasno nekoliko bolj ozki cesti sledimo do vasi Krnica. Tu bomo opazili oznake za Pokljuško sotesko, ki nas usmerijo desno (smer Radovna) ter nato že po nekaj metrih levo. Cesti naprej vseskozi sledimo v smeri Pokljuške soteska, ob začetku katere parkiramo na urejenem parkirišču.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo desno, na cesto v smeri Kleka in Kranjske doline. Cesta hitro preide v gozd, kjer se prične strmo vzpenjati. Nekoliko višje se cesta prehodno položi in nas mimo manjšega znamenja (sv. Miklavž) pripelje na drugo stran grebena, kot je Pokljuška soteska. Nadaljujemo po razmeroma strmi cesti, ki nas mimo pašnikov in pastirske koče pripelje do nekoliko večje kapelice, za katero kmalu pridemo na označeno razpotje.
Nadaljujemo rahlo desno (levo Lipanca) ter slabši cesti sledimo le še nekaj 10 korakov, do mesta, kjer nas markacije usmerijo na pešpot, ki preide v gozd. Pot naprej se vzpenja skozi gozd, ob robu prostrane planine Pokljuka. Višje nas pot, ki poteka ob robu pašne ograje, pripelje na širok kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Kolovoz višje kar nekajkrat preči gozdno cesto, mi pa mu vedno sledimo v smeri planine Klek in planine Meja dolina. Čez čas pa nas kolovoz pripelje do večje poseke, na kateri pa že rastejo mlajše smreke. Tu se steza med smrekami skoraj povsem izgubi, a že po nekaj minutah prebijanja skozi mlad gozdič, bomo kmalu stopili na kolovoz, kateremu nato sledimo do bližnje ceste.
Ko stopimo na cesto, le tej sledimo ostro v desno (smer Klek, Lipanca), mi pa po njej hodimo le nekaj 10 m, nato pa nas na manjši jasi oznake za Klek usmerijo levo na precej zaraščeno pešpot (na tem delu je precej neobrezanega podrtega drevja). Višje se markirana pot vrne na cesto, mi pa po njej nadaljujemo do mesta, kjer nas markacije usmerijo rahlo desno na razrito gozdno vlako. Po vlaki se vzpenjamo nekaj 10 korakov, nato pa markirana pot zavije v levo, kjer se nato zmerno vzpenja skozi gozd. Višje ponovno prečimo cesto, občasno slabše vidna stezica, pa nas mimo spominske plošče NOB, pripelje ob rob opuščene planine Meja dolina.
Nadaljujemo po markirani poti, ki po levi strani obide omenjeno planino ter višje ponovno preči gozdno cesto. Pot naprej se prične strmo vzpenjati, nato pa se za tem, ko še enkrat prečimo cesto, postopoma položi in nas pripelje do manjšega parkirišča v bližini planine Klek. Tu cesti sledimo v desno, nato pa že po nekaj korakih opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo levo na markirano pešpot. Naprej se vzpnemo mimo napajališča za živali in zmerno strma pot nas hitro pripelje do pastirskih koč na planini Klek. Od omenjenih koč, se nam odpre lep razgled po celotni planini, mi pa pot nadaljujemo rahlo desno ter se prečno spustimo do drugega dela planine, kjer stoji še nekaj pastirskih stanov.
Pot nadaljujemo po slabo vidni poti, ki že po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje preide v macesnov gozd. Tu steza spet postane razločnejša, mi pa ji sledimo v smeri Lipance. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, po občasno spet slabše vidni stezici. Po približno 30 minutah hoje od planine Klek, bomo prišli na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Debele peči (rahlo levo Lipanca ter Debela peč mimo Spodnjih Brd). Pri razpotju se steza za kratek čas povsem izgubi, a če nadaljujemo v smeri kot nam kaže smerna tabla, le to hitro najdemo. Naprej se pot prične zmerno vzpenjati skozi vse bolj redek (večinoma) macesnov gozd. Le nekoliko naprej preidemo v manjšo dolinico, po kateri se vzpenjamo do mesta, kjer nas oznake za Debelo peč usmerijo ostro v levo. Pot naprej preide v pas rušja, skozi katerega se vzpnemo pod greben Klečice (pravi vrh Klečice se nahaja bolj v desno). Le nekaj 10 m pred omenjenim grebenom, pa markirana pot zavije levo ter se prične prečno spuščati proti jugozahodu. Med spustom, se nam nekajkrat odpre čudovit pogled na Debelo peč. Pot naprej še nekaj časa preči z ruševjem porasla pobočja, nato pa zavije v desno in se prične zelo strmo vzpenjati. Po krajšem vzponu ponovno dosežemo greben, s katerega se nam odpre lep razgled proti Radovni.
Na grebenu pot zavije v levo ter se mu umakne v rušje, skozi katerega se pot še naprej zelo strmo vzpenja. Pot se višje položi in nas pripelje na razgleden in na nekaj mestih tudi prepaden greben (pot poteka nekoliko pod grebenom, tako da ni večje nevarnosti za zdrs). Pot naprej se rahlo spusti, nato pa nas pripelje ob zgornji rob grape v obliki črke V. Nadaljujemo po markirani poti, ki nas naprej vodi ob grebenu Debele peči, le ta pa nas po manj kot 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Pokljuka (900m), Spodnji Pokljuški Rovti (980m), Planina Meja dolina (1300m), Planina Klek (1556m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Krnica - debela_pec1
Krnica - debela_pec2
Krnica - debela_pec3
Krnica - debela_pec4
Krnica - debela_pec5
Krnica - debela_pec6
Krnica - debela_pec7
Krnica - debela_pec8
Krnica - debela_pec9
Krnica - debela_pec10
Krnica - debela_pec11
Krnica - debela_pec12
Krnica - debela_pec13
Krnica - debela_pec14
Krnica - debela_pec15
Krnica - debela_pec16
Krnica - debela_pec17
Krnica - debela_pec18
Krnica - debela_pec19
Krnica - debela_pec20
Krnica - debela_pec21
Krnica - debela_pec22
Krnica - debela_pec23
Krnica - debela_pec24
Krnica - debela_pec25
Krnica - debela_pec26
Krnica - debela_pec27
Krnica - debela_pec28
Krnica - debela_pec29
Krnica - debela_pec30
Krnica - debela_pec31
Krnica - debela_pec32
Krnica - debela_pec33
Krnica - debela_pec34
Krnica - debela_pec35
Krnica - debela_pec36
Krnica - debela_pec37
Krnica - debela_pec38
Krnica - debela_pec39
Krnica - debela_pec40
Krnica - debela_pec41
Krnica - debela_pec42
Krnica - debela_pec43
Krnica - debela_pec44
Krnica - debela_pec45
Krnica - debela_pec46
Krnica - debela_pec47
Krnica - debela_pec48
Krnica - debela_pec49
Krnica - debela_pec50
Krnica - debela_pec51
Krnica - debela_pec52
Krnica - debela_pec53
Krnica - debela_pec54
Krnica - debela_pec55
Krnica - debela_pec56
Krnica - debela_pec57
Krnica - debela_pec58
Krnica - debela_pec59
Krnica - debela_pec60
Krnica - debela_pec61
Krnica - debela_pec62
Krnica - debela_pec63
Krnica - debela_pec64
Krnica - debela_pec65
Krnica - debela_pec66
Krnica - debela_pec67
Krnica - debela_pec68
Krnica - debela_pec69
Krnica - debela_pec70
Krnica - debela_pec71
Krnica - debela_pec72
Krnica - debela_pec73
Krnica - debela_pec74
Krnica - debela_pec75
Krnica - debela_pec76
Krnica - debela_pec77
Krnica - debela_pec78
Krnica - debela_pec79
Krnica - debela_pec80
Krnica - debela_pec81
Krnica - debela_pec82
Krnica - debela_pec83
Krnica - debela_pec84
Krnica - debela_pec85
Krnica - debela_pec86
Diskusija o izletu Krnica - Debela peč ()
grdksmrt     
27.7.2012
Ravnokar sem se vrnil iz te turce, ki sem jo danes opravil. Rad bi opozoril, da je nujno potrebno obnoviti nekatere markacije in ponovno pritrditi table. Ena tabla je kazala v napačno smer, drugo pa smo celo našli na tleh. To nam je podaljšalo izlet za minimalno 2 uri saj so omenjene table ravno v gozdnatem delu poti. Prav tako ne bi škodilo obnoviti markcije v gozdnatih predelih (pred vzponom na Klek)saj so ponekod zelo skrite in zbledele. Ne bi pa tudi škodilo dodati par novih oznak še posebej na razcepih, v gozdu (ogromno je sečnih poti) in na planini Klek. Tam se pot porazgubi.
Celotne ture ne bi priporočal vsakomur saj je naši ekspediciji gor in dol vzela kar nekaj ur. Prav tako pa je tik pod vrhom malce zahtevnejši vzpon pri katerem je potrebno uporabljati roke in noge.
Vsekakor se mi ta pot ni zdela lahka označena pot. Potrebno je upoštevati, da je treba iz hriba priti še v dolinonasmeh Priporočam pa vsem da se za spust raje odločijo za smer planine Lipanca saj se pot po dobrih pol ure hoje odcepi tudi za Klek. Razgled pa je na Debeli peči čudovit!!!
grdksmrt     
29.7.2012
Imam pa eno vprašanje:
Morda kdo ve ali je Klečnica pod Debelo pečjo le greben ali je to kakšen vrh?
toggleff     
20.8.2013
I startet form a Place near the Klek. In 2 hours i came to the top. in 1,5 hours i came back to my car.

It is an beaughtyfull way. Yes you have to use our hands to klimb, but it is very easy and not dangerous.

nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki