Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Srednji vrh / Krn - Srednji vrh (čez planino Sleme)

Krn - Srednji vrh (čez planino Sleme)

Natisni
Izhodišče: Krn (900 m)
Ime poti: čez planino Sleme
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 1132 m
Višinska razlika po poti: 1250 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.334
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 72
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) S ceste Tolmin - Kobarid, se nekoliko pred Idrskim v desno odcepi cesta v vas Kamno. Usmerimo se na omenjeno cesto, nato pa, ko prispemo v vas, sledimo oznakam za Vrsno. Z Vrsnega, kjer stoji rojstna hiša Simona Gregorčiča, nadaljujemo po ozki in strmi cesti do vasi Krn, kjer se cesta razcepi na dva dela. Levo se nadaljuje cesta proti planini Kuhinja, mi pa nadaljujemo naravnost proti Mrzlemu vrhu. Parkiramo nad zadnjimi hišami v vasi, kjer je lepo urejeno manjše parkirišče, kjer je prostora za 4 do 5 avtomobilov.
b) Zapeljemo se v Kobarid, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Drežnici. Takoj za mostom preko reke Soče, pa zavijemo desno v smeri vasi Ladra, Smast, Libušnje, Vrsno in Krn. Ko prispemo do vasi Krn, nadaljujemo naravnost (levo planina Kuhinja), mi pa še naprej ozki cesti sledimo do manjšega urejenega parkirišča, ki se nahaja nad zadnjimi hišami v vasi.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa se že po nekaj korakih razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost v smeri Mrzlega vrha ter pot nadaljujemo po sprva še širokem kolovozu, ki postopno preide v strnjen gozd. Višje nas oznake za Pretovč, Mrzli vrh in Puščavnikovo jamo usmerijo levo na široko vzpenjajočo stezico, kateri se hitro priključi še manj uhojena pot s planine Kuhinja. Steza kmalu zavije v desno ter se nato prečno vzpenja skozi gozd. Nekoliko naprej prispemo do Puščavnikove jame, do katere imamo le nekaj 10 korakov hoje z markirane poti.
Nadaljujemo čez občasno nekoliko bolj redek gozd, nas pa zmerno strma pot pripelje do gozdne ceste, kateri pa sledimo levo v smeri planine Sleme (desno navzdol Mrzli vrh in planina Pretovč). Le malo višje pa prispemo na naslednje križišče, kjer pa se nam z desne priključi pot s planine Polog.
Ponovno nadaljujemo v smeri planine Sleme, nas pa cesta, ki se prične strmeje vzpenjati pripelje v pas strnjenega gozda. Višje stopimo iz gozda in postopoma manj strma cesta nas pripelje do planine Sleme.
Na planini pri spomeniku NOB nadaljujemo levo na razgleden travnat greben, po katerem se sprehodimo do bivšega razpotja. Tu nas oznake za Krn in Rdeči rob usmerijo levo na spodnjo pot (zgornja pot je zaradi neprehodnosti zaprta že dalj časa), ki preči pobočja proti levi. Pot naprej nas hitro pripelje do strme in široke grape, preko katere pa vodi odlično urejena pot (če je pot poškodovana je prehod smrtno nevaren). Pot naprej preide na travnata pobočja, preči še eno manjšo grapo, peko katere je pot prav tako vzorno urejena. Za tem pot preide v pas gozda, kjer še naprej preči razmeroma strma pobočja. Pobočje se nato položi, pot pa nas preko pašne ograje pripelje na pašna območja planine Leskovica, kjer se sicer markirana pot prične izgubljati. Prečno se spustimo nekoliko proti desni, kjer ujamemo pot s planine Kuhinja proti jezeru v Lužnici.
Nadaljujemo v smeri Krna in pot nadaljujemo vse bolj strmo navzgor. Naprej se vzpenjamo po strmih pobočjih med Maselnikom (1906 m) na levi in Velikim Stadorjem (1903 m) na desni. Višje se pot prelomi in nas pripelje v manjšo krnico, kjer se v desno odcepi nemarkirana pot na Rdeči rob (odcep je označen). Markirana pot tu zavije v levo ter se vzpne čez kratko strmo pobočje, nato pa se položi in nas pripelje na sedelce med Maselnikom in Škofičem. Tu nadaljujemo naravnost ter nato po spodnji poti (desna zgornja pot obide jezero), v nekaj minutah spusta prispemo do jezera v Lužnici, katerega vidimo že s prej omenjenega sedla.
Od jezera se zložno vzpnemo po slabše vidni stezici (smer sever), nato pa se priključimo poti, ki po desni strani obide jezero. Naprej se vzpenjamo po lepi visokogorski dolini (Peski po Lužnici), nato pa pot zavije nekoliko v levo in se strmeje vzpne. Sledi kratek strm vzpon in pot nas pripelje na greben severno od Srednjega vrha.
Na tem mestu zapustimo markirano pot in vzpon nadaljujemo levo po lažjem brezpotnem svetu. Že po nekaj korakih se vrnemo na greben in slabše uhojena pot nas čez mestoma ožji greben hitro pripelje na razgleden vrh.
zemljevid poti - Srednji vrh
Ob poti: Planina Sleme (1448m), Jezero v Lužnici (1801m)
Priporočamo: podobni izleti, panorama
Slike:
Krn - Srednji vrh1
Krn - Srednji vrh2
Krn - Srednji vrh3
Krn - Srednji vrh4
Krn - Srednji vrh5
Krn - Srednji vrh6
Krn - Srednji vrh7
Krn - Srednji vrh8
Krn - Srednji vrh9
Krn - Srednji vrh10
Krn - Srednji vrh11
Krn - Srednji vrh12
Krn - Srednji vrh13
Krn - Srednji vrh14
Krn - Srednji vrh15
Krn - Srednji vrh16
Krn - Srednji vrh17
Krn - Srednji vrh18
Krn - Srednji vrh19
Krn - Srednji vrh20
Krn - Srednji vrh21
Krn - Srednji vrh22
Krn - Srednji vrh23
Krn - Srednji vrh24
Krn - Srednji vrh25
Krn - Srednji vrh26
Krn - Srednji vrh27
Krn - Srednji vrh28
Krn - Srednji vrh29
Krn - Srednji vrh30
Krn - Srednji vrh31
Krn - Srednji vrh32
Krn - Srednji vrh33
Krn - Srednji vrh34
Krn - Srednji vrh35
Krn - Srednji vrh36
Krn - Srednji vrh37
Krn - Srednji vrh38
Krn - Srednji vrh39
Krn - Srednji vrh40
Krn - Srednji vrh41
Krn - Srednji vrh42
Krn - Srednji vrh43
Krn - Srednji vrh44
Krn - Srednji vrh45
Krn - Srednji vrh46
Krn - Srednji vrh47
Krn - Srednji vrh48
Krn - Srednji vrh49
Krn - Srednji vrh50
Krn - Srednji vrh51
Krn - Srednji vrh52
Krn - Srednji vrh53
Krn - Srednji vrh54
Krn - Srednji vrh55
Krn - Srednji vrh56
Krn - Srednji vrh57
Krn - Srednji vrh58
Krn - Srednji vrh59
Krn - Srednji vrh60
Krn - Srednji vrh61
Krn - Srednji vrh62
Krn - Srednji vrh63
Krn - Srednji vrh64
Krn - Srednji vrh65
Krn - Srednji vrh66
Krn - Srednji vrh67
Krn - Srednji vrh68
Krn - Srednji vrh69
Krn - Srednji vrh70
Krn - Srednji vrh71
Krn - Srednji vrh72
Diskusija o izletu Krn - Srednji vrh (čez planino Sleme)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki