Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Slavnika (1028 m), vidi mesto Idrija?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Krn / Krn - Krn (čez planino Sleme)

Krn - Krn (čez planino Sleme)

Natisni
Izhodišče: Krn (900 m)
Ime poti: čez planino Sleme
Čas hoje: 5 h 25 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1344 m
Višinska razlika po poti: 1585 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 12.925
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 108
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) S ceste Tolmin - Kobarid, se nekoliko pred Idrskim v desno odcepi cesta v vas Kamno. Usmerimo se na omenjeno cesto, nato pa, ko prispemo v vas, sledimo oznakam za Vrsno. Z Vrsnega, kjer stoji rojstna hiša Simona Gregorčiča, nadaljujemo po ozki in strmi cesti do vasi Krn, kjer se cesta razcepi na dva dela. Levo se nadaljuje cesta proti planini Kuhinja, mi pa nadaljujemo naravnost proti Mrzlemu vrhu. Parkiramo nad zadnjimi hišami v vasi, kjer je lepo urejeno manjše parkirišče, kjer je prostora za 4 do 5 avtomobilov.
b) Zapeljemo se v Kobarid, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Drežnici. Takoj za mostom preko reke Soče, pa zavijemo desno v smeri vasi Ladra, Smast, Libušnje, Vrsno in Krn. Ko prispemo do vasi Krn, nadaljujemo naravnost (levo planina Kuhinja), mi pa še naprej ozki cesti sledimo do manjšega urejenega parkirišča, ki se nahaja nad zadnjimi hišami v vasi.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa se že po nekaj korakih razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost v smeri Mrzlega vrha ter pot nadaljujemo po sprva še širokem kolovozu, ki postopno preide v strnjen gozd. Višje nas oznake za Pretovč, Mrzli vrh in Puščavnikovo jamo usmerijo levo na široko vzpenjajočo stezico, kateri se hitro priključi še manj uhojena pot s planine Kuhinja. Steza kmalu zavije v desno ter se nato prečno vzpenja skozi gozd. Nekoliko naprej prispemo do Puščavnikove jame, do katere imamo le nekaj 10 korakov hoje z markirane poti.
Nadaljujemo čez občasno nekoliko bolj redek gozd, nas pa zmerno strma pot pripelje do gozdne ceste, kateri pa sledimo levo v smeri planine Sleme (desno navzdol Mrzli vrh in planina Pretovč). Le malo višje pa prispemo na naslednje križišče, kjer pa se nam z desne priključi pot s planine Polog.
Ponovno nadaljujemo v smeri planine Sleme, nas pa cesta, ki se prične strmeje vzpenjati pripelje v pas strnjenega gozda. Višje stopimo iz gozda in postopoma manj strma cesta nas pripelje do planine Sleme.
Na planini pri spomeniku NOB nadaljujemo levo na razgleden travnat greben, po katerem se sprehodimo do bivšega razpotja. Tu nas oznake za Krn in Rdeči rob usmerijo levo na spodnjo pot (zgornja pot je zaradi neprehodnosti zaprta že dalj časa), ki preči pobočja proti levi. Pot naprej nas hitro pripelje do strme in široke grape, preko katere pa vodi odlično urejena pot (če je pot poškodovana je prehod smrtno nevaren). Pot naprej preide na travnata pobočja, preči še eno manjšo grapo, peko katere je pot prav tako vzorno urejena. Za tem pot preide v pas gozda, kjer še naprej preči razmeroma strma pobočja. Pobočje se nato položi, pot pa nas preko pašne ograje pripelje na pašna območja planine Leskovica, kjer se sicer markirana pot prične izgubljati. Prečno se spustimo nekoliko proti desni, kjer ujamemo pot s planine Kuhinja proti jezeru v Lužnici.
Nadaljujemo v smeri Krna in pot nadaljujemo vse bolj strmo navzgor. Naprej se vzpenjamo po strmih pobočjih med Maselnikom (1906 m) na levi in Velikim Stadorjem (1903 m) na desni. Višje se pot prelomi in nas pripelje v manjšo krnico, kjer se v desno odcepi nemarkirana pot na Rdeči rob (odcep je označen). Markirana pot tu zavije v levo ter se vzpne čez kratko strmo pobočje, nato pa se položi in nas pripelje na sedelce med Maselnikom in Škofičem. Tu nadaljujemo naravnost ter nato po spodnji poti (desna zgornja pot obide jezero), v nekaj minutah spusta prispemo do jezera v Lužnici, katerega vidimo že s prej omenjenega sedla.
Od jezera se zložno vzpnemo po slabše vidni stezici (smer sever), nato pa se priključimo poti, ki po desni strani obide jezero. Naprej se vzpenjamo po lepi visokogorski dolini (Peski po Lužnici), nato pa pot zavije nekoliko v levo in se strmeje vzpne. Sledi kratek strm vzpon in pot nas pripelje na greben severno od Srednjega vrha. Tu pot zavije v desno in nas v nekaj minutah pripelje na Prag (2068 m). Na Pragu, kjer je označeno razpotje, nadaljujemo levo v smeri Batognice (naravnost navzdol Krnsko jezero desno Vrh nad Peski in koča na planini Razor) po poti, ki se zmerno vzpenja po vršnem pobočju Batognice. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do vrha, le tega pa dosežemo po 15 minutah nadaljnje hoje.
Z Batognice nadaljujemo po sprva nekoliko slabše vidni poti, ki se nadaljuje po levi strani vrha. Pot, ki se sprva le rahlo spušča, nas kmalu pripelje v bolj strm svet, kjer se začnemo strmeje spuščati. Po kratkem spustu, pridemo do razmeroma strmih stopnic, po katerih se začnemo strmo spuščati. Na tem delu je zaradi drobirja na poti velika nevarnost zdrsa. Pot naprej se postopoma položi in nas le nekoliko naprej pripelje na Krnsko škrbino (do škrbine lahko pridemo tudi če na Pragu nadaljujemo po t.i. Severni poti, ki obide vrh Batognice; slednja je nekoliko krajša, a tudi bistveno manj razgledna).
S škrbine nadaljujemo naravnost (levo planina Kuhinja, desno Krnsko jezero) po poti, ki se začne vzpenjati po travnatem pobočju gore. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do razglednega vrha, le tega pa dosežemo po približno 30 minutah hoje od Krnske škrbine.
zemljevid poti - Krn
Ob poti: Planina Sleme (1448m), Jezero v Lužnici (1801m), Prag (2068m), Batognica (2164m), Krnska škrbina (2058m)
Priporočamo: podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Krn - Krn1
Krn - Krn2
Krn - Krn3
Krn - Krn4
Krn - Krn5
Krn - Krn6
Krn - Krn7
Krn - Krn8
Krn - Krn9
Krn - Krn10
Krn - Krn11
Krn - Krn12
Krn - Krn13
Krn - Krn14
Krn - Krn15
Krn - Krn16
Krn - Krn17
Krn - Krn18
Krn - Krn19
Krn - Krn20
Krn - Krn21
Krn - Krn22
Krn - Krn23
Krn - Krn24
Krn - Krn25
Krn - Krn26
Krn - Krn27
Krn - Krn28
Krn - Krn29
Krn - Krn30
Krn - Krn31
Krn - Krn32
Krn - Krn33
Krn - Krn34
Krn - Krn35
Krn - Krn36
Krn - Krn37
Krn - Krn38
Krn - Krn39
Krn - Krn40
Krn - Krn41
Krn - Krn42
Krn - Krn43
Krn - Krn44
Krn - Krn45
Krn - Krn46
Krn - Krn47
Krn - Krn48
Krn - Krn49
Krn - Krn50
Krn - Krn51
Krn - Krn52
Krn - Krn53
Krn - Krn54
Krn - Krn55
Krn - Krn56
Krn - Krn57
Krn - Krn58
Krn - Krn59
Krn - Krn60
Krn - Krn61
Krn - Krn62
Krn - Krn63
Krn - Krn64
Krn - Krn65
Krn - Krn66
Krn - Krn67
Krn - Krn68
Krn - Krn69
Krn - Krn70
Krn - Krn71
Krn - Krn72
Krn - Krn73
Krn - Krn74
Krn - Krn75
Krn - Krn76
Krn - Krn77
Krn - Krn78
Krn - Krn79
Krn - Krn80
Krn - Krn81
Krn - Krn82
Krn - Krn83
Krn - Krn84
Krn - Krn85
Krn - Krn86
Krn - Krn87
Krn - Krn88
Krn - Krn89
Krn - Krn90
Krn - Krn91
Krn - Krn92
Krn - Krn93
Krn - Krn94
Krn - Krn95
Krn - Krn96
Krn - Krn97
Krn - Krn98
Krn - Krn99
Krn - Krn100
Krn - Krn101
Krn - Krn102
Krn - Krn103
Krn - Krn104
Krn - Krn105
Krn - Krn106
Krn - Krn107
Krn - Krn108
Diskusija o izletu Krn - Krn (čez planino Sleme)
Laščan25.7.2020
To pot bom opravil v obratni smeri. Zanima me, kako je z povratkom iz vasi Krn do parkirišča na planini kuhinja? Sledljivost in časovnica?
Tolminc25.7.2020
Laščan, iz vasi Krn se na parkirišče na planini kuhinja lahko vrneš po cesti (30-45 minut hoje) ali pa pri sestopu s planine Sleme, s poti, ki pripelje na manjše parkirišče pri vasi Krn (slika 1), pri bunkerju zaviješ desno in slediš označeni stezi, ki pripelje na spodnje asfaltirano parkirišče na pl. Kuhinja (okoli 20 minut). Srečnonasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki