Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Doliču (2151 m), vidi Triglav (2864 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Batognica / Krn - Batognica (čez planino Sleme)

Krn - Batognica (čez planino Sleme)

Natisni
Izhodišče: Krn (900 m)
Ime poti: čez planino Sleme
Čas hoje: 4 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1264 m
Višinska razlika po poti: 1385 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 9.795
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 82
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) S ceste Tolmin - Kobarid, se nekoliko pred Idrskim v desno odcepi cesta v vas Kamno. Usmerimo se na omenjeno cesto, nato pa, ko prispemo v vas, sledimo oznakam za Vrsno. Z Vrsnega, kjer stoji rojstna hiša Simona Gregorčiča, nadaljujemo po ozki in strmi cesti do vasi Krn, kjer se cesta razcepi na dva dela. Levo se nadaljuje cesta proti planini Kuhinja, mi pa nadaljujemo naravnost proti Mrzlemu vrhu. Parkiramo nad zadnjimi hišami v vasi, kjer je lepo urejeno manjše parkirišče, kjer je prostora za 4 do 5 avtomobilov.
b) Zapeljemo se v Kobarid, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Drežnici. Takoj za mostom preko reke Soče, pa zavijemo desno v smeri vasi Ladra, Smast, Libušnje, Vrsno in Krn. Ko prispemo do vasi Krn, nadaljujemo naravnost (levo planina Kuhinja), mi pa še naprej ozki cesti sledimo do manjšega urejenega parkirišča, ki se nahaja nad zadnjimi hišami v vasi.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa se že po nekaj korakih razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost v smeri Mrzlega vrha ter pot nadaljujemo po sprva še širokem kolovozu, ki postopno preide v strnjen gozd. Višje nas oznake za Pretovč, Mrzli vrh in Puščavnikovo jamo usmerijo levo na široko vzpenjajočo stezico, kateri se hitro priključi še manj uhojena pot s planine Kuhinja. Steza kmalu zavije v desno ter se nato prečno vzpenja skozi gozd. Nekoliko naprej prispemo do Puščavnikove jame, do katere imamo le nekaj 10 korakov hoje z markirane poti.
Nadaljujemo čez občasno nekoliko bolj redek gozd, nas pa zmerno strma pot pripelje do gozdne ceste, kateri pa sledimo levo v smeri planine Sleme (desno navzdol Mrzli vrh in planina Pretovč). Le malo višje pa prispemo na naslednje križišče, kjer pa se nam z desne priključi pot s planine Polog.
Ponovno nadaljujemo v smeri planine Sleme, nas pa cesta, ki se prične strmeje vzpenjati pripelje v pas strnjenega gozda. Višje stopimo iz gozda in postopoma manj strma cesta nas pripelje do planine Sleme.
Na planini pri spomeniku NOB nadaljujemo levo na razgleden travnat greben, po katerem se sprehodimo do bivšega razpotja. Tu nas oznake za Krn in Rdeči rob usmerijo levo na spodnjo pot (zgornja pot je zaradi neprehodnosti zaprta že dalj časa), ki preči pobočja proti levi. Pot naprej nas hitro pripelje do strme in široke grape, preko katere pa vodi odlično urejena pot (če je pot poškodovana je prehod smrtno nevaren). Pot naprej preide na travnata pobočja, preči še eno manjšo grapo, peko katere je pot prav tako vzorno urejena. Za tem pot preide v pas gozda, kjer še naprej preči razmeroma strma pobočja. Pobočje se nato položi, pot pa nas preko pašne ograje pripelje na pašna območja planine Leskovica, kjer se sicer markirana pot prične izgubljati. Prečno se spustimo nekoliko proti desni, kjer ujamemo pot s planine Kuhinja proti jezeru v Lužnici.
Nadaljujemo v smeri Krna in pot nadaljujemo vse bolj strmo navzgor. Naprej se vzpenjamo po strmih pobočjih med Maselnikom (1906 m) na levi in Velikim Stadorjem (1903 m) na desni. Višje se pot prelomi in nas pripelje v manjšo krnico, kjer se v desno odcepi nemarkirana pot na Rdeči rob (odcep je označen). Markirana pot tu zavije v levo ter se vzpne čez kratko strmo pobočje, nato pa se položi in nas pripelje na sedelce med Maselnikom in Škofičem. Tu nadaljujemo naravnost ter nato po spodnji poti (desna zgornja pot obide jezero), v nekaj minutah spusta prispemo do jezera v Lužnici, katerega vidimo že s prej omenjenega sedla.
Od jezera se zložno vzpnemo po slabše vidni stezici (smer sever), nato pa se priključimo poti, ki po desni strani obide jezero. Naprej se vzpenjamo po lepi visokogorski dolini (Peski po Lužnici), nato pa pot zavije nekoliko v levo in se strmeje vzpne. Sledi kratek strm vzpon in pot nas pripelje na greben severno od Srednjega vrha. Tu pot zavije v desno in nas v nekaj minutah pripelje na Prag (2068 m). Na Pragu, kjer je označeno razpotje, nadaljujemo levo v smeri Batognice (naravnost navzdol Krnsko jezero desno Vrh nad Peski in koča na planini Razor) po poti, ki se zmerno vzpenja po vršnem pobočju Batognice. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do vrha, le tega pa dosežemo po 15 minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Batognica
Ob poti: Planina Sleme (1448m), Jezero v Lužnici (1801m), Prag (2068m)
Priporočamo: podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Krn - Batognica1
Krn - Batognica2
Krn - Batognica3
Krn - Batognica4
Krn - Batognica5
Krn - Batognica6
Krn - Batognica7
Krn - Batognica8
Krn - Batognica9
Krn - Batognica10
Krn - Batognica11
Krn - Batognica12
Krn - Batognica13
Krn - Batognica14
Krn - Batognica15
Krn - Batognica16
Krn - Batognica17
Krn - Batognica18
Krn - Batognica19
Krn - Batognica20
Krn - Batognica21
Krn - Batognica22
Krn - Batognica23
Krn - Batognica24
Krn - Batognica25
Krn - Batognica26
Krn - Batognica27
Krn - Batognica28
Krn - Batognica29
Krn - Batognica30
Krn - Batognica31
Krn - Batognica32
Krn - Batognica33
Krn - Batognica34
Krn - Batognica35
Krn - Batognica36
Krn - Batognica37
Krn - Batognica38
Krn - Batognica39
Krn - Batognica40
Krn - Batognica41
Krn - Batognica42
Krn - Batognica43
Krn - Batognica44
Krn - Batognica45
Krn - Batognica46
Krn - Batognica47
Krn - Batognica48
Krn - Batognica49
Krn - Batognica50
Krn - Batognica51
Krn - Batognica52
Krn - Batognica53
Krn - Batognica54
Krn - Batognica55
Krn - Batognica56
Krn - Batognica57
Krn - Batognica58
Krn - Batognica59
Krn - Batognica60
Krn - Batognica61
Krn - Batognica62
Krn - Batognica63
Krn - Batognica64
Krn - Batognica65
Krn - Batognica66
Krn - Batognica67
Krn - Batognica68
Krn - Batognica69
Krn - Batognica70
Krn - Batognica71
Krn - Batognica72
Krn - Batognica73
Krn - Batognica74
Krn - Batognica75
Krn - Batognica76
Krn - Batognica77
Krn - Batognica78
Krn - Batognica79
Krn - Batognica80
Krn - Batognica81
Krn - Batognica82
Diskusija o izletu Krn - Batognica (čez planino Sleme)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki