Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Golica / Križovec - Golica (po grebenu)

Križovec - Golica (po grebenu)

Natisni
Izhodišče: Križovec (1222 m)
Širina/Dolžina: 46,4699°N 14,0838°E
Ime poti: po grebenu
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 613 m
Višinska razlika po poti: 645 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 39.300
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 41
Število komentarjev: 20
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic. Ko pridemo do semaforiziranega križišča, kjer se vključimo na staro cesto, nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Tej cesti pa sledimo le kratek čas, saj pri naslednjem nekoliko večjem križišču (semafor) nadaljujemo levo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta gre nato skozi podvoz (železnica) in nato zavije levo (desno Koroška Bela). Cesti, ki se višje začne strmo vzpenjati sledimo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta nas naprej pelje mimo doma Pristava (dom je malo nad cesto) in za domom pridemo na naslednje (manjše) križišče, kjer gremo desno. Naprej pa se peljemo po makadamski cesti vse do Križovca, ki ga prepoznamo po križišču več cest (ob križišču je nekaj manjših parkirišč in križ).
Opis poti:
Od Križovca nadaljujemo mimo križa po cesti v smeri Pustega Rovta. Cesta nas na začetku vodi mimo rampe ter se nato rahlo vzpenja skozi gozd. Po približno 15 minutah hoje cesta zavije v levo in nas iz gozda pripelje na spodnji rob Pustega Rovta. Nadaljujemo po cesti, kateri se z desne priključi markirana pot od Doma Pristava na Javorniškem Rovtu, le ta pa nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje do pastirske koče na Pustem Rovtu.
Od pastirske koče nadaljujemo po cesti, ta pa v zgornjem delu Pustega Rovta zavije desno v gozd. Le nekoliko naprej pa pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (rahlo desno Sedlo Kočna in Struška) po cesti, ki naprej v rahlem vzponu preči pobočja proti levi. Nekoliko naprej se nam z leve priključi še pot z Markljevega Rovta, cesta pa nas hitro pripelje na oz. tik pod Sedlo Suha.
S ceste se v nekaj korakih sprehodimo do mejnega grebena, nato pa vzpon nadaljujemo proti zahodu. Naprej nemarkirana, a orientacijsko nezahtevna pot, se prične sprva zmerno, nato pa strmo vzpenjati po travnatem grebenu Male Golice. Pot omenjeni vrh obide po levi strani, nato pa se položi in nas v kratkem spustu pripelje na neizrazito sedelce med Malo Golico in Krvavko. Pot naprej se ponovno vzpenja ob grebenu, nato pa se mu umakne na slovensko stran, kjer prečimo pobočja Krvavke. Sledi kratek spust in pot nas pripelje na sedlo med Krvavko in Golico. Od sedla še kratek čas nadaljujemo po nemarkirani poti, nato pa se priključimo markirani poti od Koče na Golici. Nadaljujemo naravnost ter vse bolj razgledni poti sledimo vse do vrha Golice, le tega pa dosežemo brez večjih težav.
zemljevid poti - Golica
Ob poti: Pusti Rovt (1296m), Sedlo Suha (1438m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Križovec - Golica1
Križovec - Golica2
Križovec - Golica3
Križovec - Golica4
Križovec - Golica5
Križovec - Golica6
Križovec - Golica7
Križovec - Golica8
Križovec - Golica9
Križovec - Golica10
Križovec - Golica11
Križovec - Golica12
Križovec - Golica13
Križovec - Golica14
Križovec - Golica15
Križovec - Golica16
Križovec - Golica17
Križovec - Golica18
Križovec - Golica19
Križovec - Golica20
Križovec - Golica21
Križovec - Golica22
Križovec - Golica23
Križovec - Golica24
Križovec - Golica25
Križovec - Golica26
Križovec - Golica27
Križovec - Golica28
Križovec - Golica29
Križovec - Golica30
Križovec - Golica31
Križovec - Golica32
Križovec - Golica33
Križovec - Golica34
Križovec - Golica35
Križovec - Golica36
Križovec - Golica37
Križovec - Golica38
Križovec - Golica39
Križovec - Golica40
Križovec - Golica41
Diskusija o izletu Križovec - Golica (po grebenu)
otiv12. 05. 2011
Omenjeno pot sem prehodil od sedla Suha in naprej po grebenu,da vrha Golice.Imam pa pomislek,glede težavnosti poti.Prečenje Krvavke se mi ne zdi lahka neoznačena steza in lahko komu povzroči težave,ki se boji pogleda v globino.
heinz13. 05. 2011
Pogledi v dolino se lahko komu zde težki, medtem ko je sama pot lahka, saj ne zahteva uporabe rok, ali posebne gorniške opreme, razen čevljev. Tako je torej s tem.
simonz0r13. 05. 2011
Kdor ima težave s pogledi v "globino", naj ne hodi v gore, za ostale je to lahka neoznačena steza. Tako je moje mnenje.
gregcs114. 05. 2011
Kdor ima težave pri prečenju Krvavke, bolje da ostane doma.
JusAvgustin14. 05. 2011
no, nomežikanje
pohodnica5314. 05. 2011
@otiv in heinznasmeh, hvala za dobronamerno opozorilo in opis; pač nismo prav vsi tu "1.liga" in nam še kako prav pride tudi takšna informacija; glede ostalega pa......no,nomrk pogledjezen; lp
heinz14. 05. 2011
pohodnica53: mislim, da je otiv imel v mislih precej (pretiran) hud strah pred pogledi v globino - bolj ali manj neizkušenih udeležencev. Mislim, da ti zgornjega ni treba jemati kot opozorilo v smislu, da pot ni primerna za vsakogar, oz zate. Pot ni vrtoglava, pač pa prav prijetna planinska steza. Pri sestopanju v mokrem pa seveda moramo biti povsod previdnejši. Zato, kar korajžno!nasmeh
pohodnica5314. 05. 2011
@heinz, hvala; upam, da sva se prav razumela, sem res hvaležna za opis; tudi tebi, itak pa si mi že par poti vzpodbudno svetoval in sem potem tudi brez težav uspelanasmeh (mislim da tudi Preval-o iz Drage); na dušo se mi je "ulegel" komentar ostalih dveh, da naj bomo raje "doma", kdor ne prenese pogleda v globino, zato napisala za 1.ligo in jezen, čeprav sicer nikoli ne komentiram teh stvari; želim ti lepe poti še naprej in razveseli nas še s kakšnimi lepimi sličicami in opisimežikanje; lp
Kokta12. 05. 2012
Res lepa pot čez greben. Se strinjam s heinzom, pot je planinska steza. Trenutno je Mala Golica je vsa v narcisah. Prečudovito nasmeh
mici.maci1. 05. 2013
prvič bi šla na Golico, pa me zanima, če že kaj kaže, da bodo narcise! Ne bi jih rada spet zamudila!nasmeh
Coco Chanel19. 05. 2013
Mi smo bili včeraj, bilo je zelo vetrovno, sicer sončno. Pogrešali smo zato kapo in tudi rokavice, saj nas je zelo zeblo v roke. Bilo je veliko ljudi, Krvavka za začetnike je težka, bila je tudi zame, čeprav imam kar nekaj kondicije.
Narcis ni, ker je vse "skurjeno", če si zelo želite videti narcise se seveda ustavite na Pristavi, kjer jih je veliko, dišeče in cvetoče, čeprav seveda še zmeraj ne tako lepo kot lani.
Na Golico letos gremo sigurno še enkrat.
Edina27. 05. 2014
Danes sem šla po grebenu proti Golici, narcise na pobočju Male Golice so v polnem razcvetu, le Julijci onstran Save so bili pod oblačnim pokrovom. Pa naslednjičmežikanje, nekaj pogledov pa tukaj http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/05/cvetoca-mala-golica.htm
marezt30. 12. 2015
A je cesta do križovca kej ledena alpa zasnežena, če kdo ve? A se da z navadnim osebnim avtom pridet?
kofetarca30. 12. 2015
Cesta je kopna, le na nekaterih odsekih ledena, a se da peljati z osebnim avtom. Zadnji vzpon tik pod Križovcem je bolj delikaten, a tudi gre. Preverjeno v soboto. Srečno!
marezt30. 12. 2015
Hvala za hiter odgovor...srečno tudi tebi
SunnyDay20. 05. 2018
Grebenska pot (na sedlu Suha na tablici pise Golica cez Krvavko, 1.5 h), je zdaj oznacena/markirana, sicer pa itak nezgresljivo shojena.
Jusk14. 02. 2020
Danes po dolgem času spet na Golico..od Križovca do sedla Suha je cesta večinoma ledena,po grebenu pa kopno,razen nekaj flik snega,pa tudi blatna pot je. Tudi vetrovno je bilo. Je pa naprej od vrha po grebenu dol proti Jekljevem sedlu malo več snega po poti in pomrznjeno.
anica.zu12. 05. 2024 19:33:01
Nameravala sem iti na Golico po grebenu od Križevca. Na Javorniškem rovtu je bila cesta naprej proti Križevcu zaprta. Ne vem, zakaj. Varnostnik tam je bil zelo, zelo neprijazen. Nič ni rekel, zakaj je cesta zaprta, samo zabrusil je, da naj gremo na občino, pa naj se pritožimo. Je to nov gorenjski pristop do povečanja turizma?
keti116. 05. 2024 14:19:16
A kdo ve, a je cesta do Križovca še zaprta?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki