Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kako se imenuje najvišji vrh Bohinjsko-Tolminskih gora?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Belska planina (Svečica) / Križovec - Belska planina (Svečica) (po cesti)

Križovec - Belska planina (Svečica) (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Križovec (1222 m)
Širina/Dolžina: 46,4699°N 14,0838°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 478 m
Višinska razlika po poti: 478 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 11.697
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 13
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic. Ko pridemo do semaforiziranega križišča, kjer se vključimo na staro cesto, nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Tej cesti pa sledimo le kratek čas, saj pri naslednjem nekoliko večjem križišču (semafor) nadaljujemo levo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta gre nato skozi podvoz (železnica) in nato zavije levo (desno Koroška Bela). Cesti, ki se višje začne strmo vzpenjati sledimo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta nas naprej pelje mimo doma Pristava (dom je malo nad cesto) in za domom pridemo na naslednje (manjše) križišče, kjer gremo desno. Naprej pa se peljemo po makadamski cesti vse do Križovca, ki ga prepoznamo po križišču več cest (ob križišču je nekaj manjših parkirišč in križ).
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo ostro desno (smer prihoda) na cesto ob kateri je križ. Cesta nas nato pelje mimo rampe in se nato zložno vzpenja skozi gozd. Po slabih 15 minutah hoje se nam z desne strani priključi markirana pot od doma Pristava. Nadaljujemo levo in pot nas pripelje na pašnike Pustega rovta, kjer bomo na levi strani opazili dve bajti.
Nadaljujemo mimo omenjenih bajt do druge strani planine, kjer cesta zavije desno in nas nato v nekaj minutah pripelje na križišče pri hudourniku. Usmerimo se na desno cesto, ki preči kolovoz proti sedlu Kočna (levo Golica). Naprej ponovno naletimo na zapornico katero obidemo po levi strani. Le nekaj deset metrov naprej pa nam pot zaustavi še ena zapornica. Cesta naprej se vzpenja v prečnem vzponu proti vzhodu večinoma skozi gozd. Nekaj minut pred planino cesta preide iz gozda na pašna območja Struške in naredi oster levi ovinek od katerega imamo do koče na planini le še nekaj korakov.
zemljevid poti - Belska planina (Svečica)
Ob poti: Pusti Rovt (1300m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Struška
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Križovec - Belska planina (Svečica)1
Križovec - Belska planina (Svečica)2
Križovec - Belska planina (Svečica)3
Križovec - Belska planina (Svečica)4
Križovec - Belska planina (Svečica)5
Križovec - Belska planina (Svečica)6
Križovec - Belska planina (Svečica)7
Križovec - Belska planina (Svečica)8
Križovec - Belska planina (Svečica)9
Križovec - Belska planina (Svečica)10
Križovec - Belska planina (Svečica)11
Križovec - Belska planina (Svečica)12
Križovec - Belska planina (Svečica)13
Diskusija o izletu Križovec - Belska planina (Svečica) (po cesti)
Parkeljc8. 03. 2010
Danes bil gor, vreme pasje, mraz, veter, sneg,.. Od lani je bajta prenovljena, skoraj pravljična. Zares nisem pričakoval takega zunanjega luksuza! Cesta je od Križevca zvožena od turnih smučarjev. Z avtom je cesta prevozna do Kreževca, saj GG vzdržuje cesto zaradi spravljanja lesa.
Parkeljc1. 12. 2010
Včeraj smo jo usekali proti Svečici. Snega je bilo kakih 60 cm. Avto sva pustila (zaradi zadnjega pogona) malo naprej od Pristave, dohitel nas je avto s tremi smučarji, s katerimi sva se kasneje dobila v Pustem rovtu in pot nadaljevali skupaj. Do Križovca se je očitno dalo pripeljati z avtom s sprednjim pogonom in brez verig. Cesta je bila sicer splužena, nato pa pokrita s cca 5-7 cm snežno odejo.
Kakih 500 m od Križovca pa sva zagazila v neokrnjeno belino, jaz s krpli, kolega s turnimi, mimo prve rampe skozi Pust rovt, mimo druge rampe. Tam "počakava" ostale tri. Skupaj jo mahnemo po cesti, občasno se izmenjajoč na čelu kolone. Seveda jaz s krplji vedno zadnji. Do Svečice sva rabila 2 uri in 40 min. Odločili smo se, da zaradi goste bleščeče megle ne nadaljujejmo na sam vrh. Po kratkem počitku se vrnemo, smučarji po grapi proti Pustem rovtu, sam pa s krpli odkobacam po isti poti. Do Pustega rovta se rabil 45 min. do Pristave pa še dobrih 30 min hoje.
Samo sonce je manjkalo, sicer pa čudovito.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki