Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Vrh Korena / Kriška planina - Vrh Korena (čez Zvoh)

Kriška planina - Vrh Korena (čez Zvoh)

Natisni
Izhodišče: Kriška planina (1480 m)
Širina/Dolžina: 46,2929°N 14,5369°E
Ime poti: čez Zvoh
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 519 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 27.582
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na široko kolovozno pot, ki gre pod žičnico in se začne vzpenjati čez pašnike (smer dom na Krvavcu). Zmerno strma pot nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do doma na Krvavcu s katerega se nam odpre lep razgled proti Gorenjski. Od doma nadaljujemo v smeri Zvoha po cesti, ki nas mimo kapelice in oddajnikov na Krvavcu pripelje do sedla Razor (sedlo med vrhom Krvavca in Velikim Zvohom), kjer je križišče cest. Nadaljujemo naravnost po grebenu (desno vrh Krvavca 5 minut) in vse bolj strmi transportno reševalni cesti, ki je občasno tlakovana, sledimo ob robu smučarske proge do akumulacijskega jezera na Velikem Zvohu. Od jezera se povzpnemo še na bližnji vrh, nato pa se čez žičnato ograjo sprehodimo do vpisne skrinjice, ki se nahaja le nekaj korakov pod vrhom.
Z Velikega Zvoha nadaljujemo po markirani poti po grebenu imenovanem Jež-a. Razmeroma lahka grebenska pot, pa se po nekaj minutah hoje začne spuščati in nas pripelje do tehnično zahtevnega mesta. S pomočjo jeklenice se povzpnemo po strmi in krušljivi grapi, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. Grapa je kratka, a vseeno dovolj dolga, da neizkušenim planincem povzroča veliko težav. Težave nato izginejo in prijetni poti, ki večinoma poteka po grebenu sledimo do dveh zaporednih razpotij. Pri prvem se desno navzdol odcepi pot na Mokrico in planino Koren, pri drugem pa se desno navzgor odcepi pot na Vrh Korena, katerega dosežemo po minuti nadaljnje hoje.
Kriška planina - Veliki Zvoh 1:25, Veliki Zvoh - Vrh Korena 1:15.
zemljevid poti - Vrh Korena
Ob poti: Dom na Krvavcu (1684m), Razor (1809m), Zvoh (1971m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kalška gora (1 h 40 min), Kalški greben
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kriška planina - Vrh Korena1
Kriška planina - Vrh Korena2
Kriška planina - Vrh Korena3
Kriška planina - Vrh Korena4
Kriška planina - Vrh Korena5
Kriška planina - Vrh Korena6
Kriška planina - Vrh Korena7
Kriška planina - Vrh Korena8
Kriška planina - Vrh Korena9
Kriška planina - Vrh Korena10
Kriška planina - Vrh Korena11
Kriška planina - Vrh Korena12
Kriška planina - Vrh Korena13
Kriška planina - Vrh Korena14
Kriška planina - Vrh Korena15
Kriška planina - Vrh Korena16
Kriška planina - Vrh Korena17
Kriška planina - Vrh Korena18
Kriška planina - Vrh Korena19
Kriška planina - Vrh Korena20
Kriška planina - Vrh Korena21
Kriška planina - Vrh Korena22
Kriška planina - Vrh Korena23
Kriška planina - Vrh Korena24
Kriška planina - Vrh Korena25
Kriška planina - Vrh Korena26
Kriška planina - Vrh Korena27
Kriška planina - Vrh Korena28
Kriška planina - Vrh Korena29
Kriška planina - Vrh Korena30
Kriška planina - Vrh Korena31
Diskusija o izletu Kriška planina - Vrh Korena (čez Zvoh)
Ratu Lačn31. 07. 2007
Super vrh, razgled je izreden, alpe kot na dlani, pot čez planino koren pa neprimerno lepša kot čez zvoh. Del poti po grebenu med Zvohom in Vrhom je sicer zelo lep, vendar je tisti del čez smučišče toliko bolj obupen.
Gost16. 08. 2007
Brane V.-Vnašam včerajšni pohod,ko sem se prek Vrha Korena,grebena Ježe in Zvoha vračal s smeri Kalškega grebena.Sama gora ni nič atraktivna,je pa lep pohod prek grebena Ježa,jeklenice so popravljene,veljalo bi samo dodati eno kratko jeklenico na koncu sestopa pri jeklenicah.
nejka4016. 10. 2010
danes prehodila to pot, ni nič kaj posebnega, sicer prijetna čez smučišča gor, mal bolj adrenalinska od Zvoha proti Korenu, res pa manjka tista kratka jeklenica pri grapi pred vzponom pri jeklenicah, je zelo izpostavljeno in krušljivo.
VanSims4. 07. 2011
Lep sprehod po grebenu, začinjen z vzponom po tisti grapi.

POZOR! Drugi klin, druge zajle od spodaj je izruvan!
bobo14. 11. 2011
pot je v celoti b.p., tudi zajlo so na novo popravili. včerajšnji razgledi pa fantastični...
esko8. 02. 2012
Mene pa zanima, če se v snegu da priti iz Zvoha do vrh Korena, čez Ježa? Al je pot preveč izpostavljena preko grape...če zimska pot sploh poteka tam preko?
Lp
tinky9. 02. 2012
29.1. sva šla s prijateljem od Vrha Korena čez Ježe proti Zvohu. Problem je bil samo vgrapi kje sva s cepini odkopala pletenico in naredila nekaj stopinj.Mislim da je od Zvoha proti Korenu lažje kot obratno.Razmere od 29.1. lahko pogledaš na trenutnih razmerah.
ursa.k16. 08. 2013
Super izlet, da se ga podaljšati še naprej na Kompotelo in nadaljuje pot v dolino proti planini Koren, nato skozi Kriško planino do parkirišča(planina Jezerca).
kobilica1. 11. 2015
Včeraj, 31.10.2015 na poti z V. Korena čez Jež na V.Zvoh. Srečala tri pare, štiri punce, ki so bili prvič na tej poti čez Jež. Vsi so vedeli, da se tam nahajajo jeklenice in so slišali, da to ni nič takega. Ampak za menoj je hodila gospa s 5-letno in psom, ki je potrebovala pomoč. Pomagala sem ji, tako da sem porinila prestrašeno psičko, da jo je gospa zgrabila z eno roko in jo nesla po jeklenicah dol, nato se je vrnila še po hčerko. Čeprav je gospa najprej zavrnila ponujeno pomoč in po mojem vztrajanju le priznala, da ji je pomoč prišla prav. Zato v gorah bodimo pozorni drug na drugega. In po mislimo, kako bi lahko tej osebi pomagali, če vidimo, da je sama in imam otroka in psa. In ne razmišljajmo v stilu, saj si je sama kriva, saj ve v kaj je šla. nasmeh http://www.hribi.net/slika.asp?profil=6126
tcankar29. 10. 2017
Danes sem sel po tej poti v nasprotni smeri in žal izgubil zapestn kompas. Če ga kdo najde, bi bil vesel če mi javi na tcankar@gmail.com. Hvala! Pot pa v celoti kopna in lepa! Do zvoha seveda, navzdol po smuciscu pa malo manj:P
pupca2. 06. 2021 18:19:08
Je bil kdo pred kratkim na tej poti čez Zvoh na vrh Korena? Je še kaj snega?
capraibex2. 06. 2021 18:34:55
Potrebna je popolna zimska oprema,razmere povsem zimske nevarnost zdrsa
Zdenkob21. 06. 2022 20:17:55
Je na poti še kaj snega?
ana22. 06. 2022 14:30:48
Pot je kopna, lp
Zdenkob23. 06. 2022 08:04:57
Hvala za odgovor.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki