Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Vrh Korena / Kriška planina - Vrh Korena (čez planino Koren)

Kriška planina - Vrh Korena (čez planino Koren)

Natisni
Izhodišče: Kriška planina (1480 m)
Širina/Dolžina: 46,2929°N 14,5369°E
Ime poti: čez planino Koren
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 519 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 37.399
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 24
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na cesto v smeri planine Koren. Cesta nas nato skozi podvoz pripelje do kamnoloma, kjer le to zapustimo. Z vzponom nadaljujemo po prijetni sicer slabo vidni planinski poti, ki poteka ob robu pašne ograje. Pot, ki postane vidnejša nato zapusti pašna območja Kriške planine in preide v svet porasel z rušjem. Po krajšem vzponu nas pot pripelje do lepe razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled na dolino Korošice. Naprej se pot začne strmeje spuščati in po nekaj minutah smo že 60m niže. Pot se nato uravna in z desne se nam priključi pot s prej omenjene doline. Naprej prečimo pas gozda, pot pa se nato ponovno začne vzpenjati. Med vzponom se levo odcepi neoznačena pot, ki vodi na sedlo Razor, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki nas po nadaljnjih nekaj minutah pripelje na južni del planine Koren. Pot se nato mimo napajališča za živali spusti do pastirske koče na planini.
Tu se naša pot nadaljuje rahlo levo (rahlo desno planina Košutna) po travnikih po dnu doline (pot je sprva slabo vidna). Pot nato postaja vse bolj strma in nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do manjše mlake, kjer je slabše označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Košutna) in zložni poti sledimo do naslednjega razpotja, kjer pa nadaljujemo levo v smeri Vrha Korena (naravnost Kompotela). Pot naprej se začne strmeje vzpenjati in nas po kraškem svetu hitro pripelje do mesta, kjer se priključimo poti od Velikega Zvoha proti Vrhu Korena (greben Jež-a). Nadaljujemo desno in pot nas v nekaj korakih pripelje do mesta, kjer se desno odcepi pot na Vrh Korena, katerega dosežemo po minuti nadaljnje hoje.
Kriška planina - planina Koren 1:15, planina Koren - Vrh Korena 1:00.
zemljevid poti - Vrh Korena
Ob poti: Planina Koren (1675m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kalška gora (2 h 5 min), Kalški greben
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kriška planina - Vrh Korena1
Kriška planina - Vrh Korena2
Kriška planina - Vrh Korena3
Kriška planina - Vrh Korena4
Kriška planina - Vrh Korena5
Kriška planina - Vrh Korena6
Kriška planina - Vrh Korena7
Kriška planina - Vrh Korena8
Kriška planina - Vrh Korena9
Kriška planina - Vrh Korena10
Kriška planina - Vrh Korena11
Kriška planina - Vrh Korena12
Kriška planina - Vrh Korena13
Kriška planina - Vrh Korena14
Kriška planina - Vrh Korena15
Kriška planina - Vrh Korena16
Kriška planina - Vrh Korena17
Kriška planina - Vrh Korena18
Kriška planina - Vrh Korena19
Kriška planina - Vrh Korena20
Kriška planina - Vrh Korena21
Kriška planina - Vrh Korena22
Kriška planina - Vrh Korena23
Kriška planina - Vrh Korena24
Diskusija o izletu Kriška planina - Vrh Korena (čez planino Koren)
ROBERT23.8.2006
ena najlepših izletov. primerno za občudovalce narave. ampak naj vas opozorim-nekaj posebnega-nekaj kar je v slovenskih gorah zelo redko-NI ŽIGA!!!
Gost26.8.2006
robert :nabiralec žigov,zgrešil vrh .Skrinjica,knjiga ,svinčnik ,žig.Vse ,blazinice pa nekateri nosijo sabo,da se poštemplajo.
Nickster22.7.2008
Zelo lepo!velik nasmeh
Ampak sam neki me mot!!!
Sam en metr do 2000!jezen
Zbiralci (med njimi tud jest)2000-akov bi imeli en vrh več.mrk pogled
hajdiga13.9.2009
Odličen izlet, zelo lepa narava in razgibana pot.
vespuci10.10.2010
Markacisti so včeraj na novo pobarvali markacije,hvala v imenu vseh.
Keki4.12.2017
Je bil kdo v zadnjih dneh na Kompoteli in Vrh Korena...je gaz narejena?
Bandzo4.12.2017
Včeraj (03.12.2017) sva s kolegom šla v smeri Kompotele. Do planine Koren je bilo zgaženo in je sled popolnoma uhojena. Od planine Koren naprej pa sva uspela priti malo naprej od sedla, kjer sva na trenutke gazila do "jošk". Od sedla dalje je ogromno napihanega snega in se je z vsakim korakom udrlo do pasu. Za nama je šel par, ki je pred sedlom že obrnil, ko sva se pa vračala sta pa za nama šla še en turni smučar in njegov prijatelj s krpljami, rekla sta da sta namenjena na Košutno. Glede na njune krplje in pa smuči, kamorkoli sta že šla dalje, je potrebno še gaziti. Od mesta, kjer sva midva obrnila, je najverjetneje še za nekje 45min gaženja do Mokrice. LP, Ben
Keki4.12.2017
Hvala za iformacijo.
Keki6.12.2017
Ker sem siten, sem vseeno šel preverit stanje. Ker sta bila vmes dva dokaj lepa dneva sem upal, da bo gaz že konkretno uhojena... No pa ni...že do pl. Koren je mestoma zapihana, od pl. Koren dalje pa vse zapihano in skorjast sneg do kolen in čez, zato sem malo pod markacijo na skali na koncu travnika obrnil.....Slikce na FB.
TinaHefe23.3.2019
Zdravo! Ali ima kdo podatek, je pot uhojena oz. je se veliko snega? Hvala!
umetnik0077.6.2019
"Sam en metr do 2000!" Če te kaj tolaži - ko si na vrhu, je tvoja glava nad 2000 velik nasmeh
David197724.10.2019
Danes sem bil na V. Korena in užival v razgledu na alpe. Opazil sem tudi, da je vpisna knjiga v razdejanju, dejansko je en kup listov najverjetneje uničenih od dežja.
tjasaam17.12.2020
Živjo! Je bil kdo mogoče v kratkem na vrhu? Je pot uhojena? nasmeh
Bandzo21.12.2020
Brez težav se pride. Višje je pahko bolj pomrznjenih, nižje gnilo že zjutraj
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki