Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeKošutna / Kriška planina - Košutna
  

Kriška planina - Košutna (čez planino Košutna)

 
Izhodišče: Kriška planina (1480 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2929°N / 14,5369°E
Cilj: Košutna (1974 m)
Ime poti: čez planino Košutna
Čas hoje: 2 h 5 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zahtevno
Višinska razlika: 494 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 20055
Ocena: 4 glasov
Število slik: 27
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na cesto v smeri planine Koren. Cesta nas nato skozi podvoz pripelje do kamnoloma, kjer le to zapustimo. Z vzponom nadaljujemo po prijetni sicer slabo vidni planinski poti, ki poteka ob robu pašne ograje. Pot, ki postane vidnejša nato zapusti pašna območja Kriške planine in preide v svet porasel z rušjem. Po krajšem vzponu nas pot pripelje do lepe razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled na dolino Korošice. Naprej se pot začne strmeje spuščati in po nekaj minutah smo že 60m niže. Pot se nato uravna in z desne se nam priključi pot s prej omenjene doline. Naprej prečimo pas gozda, pot pa se nato ponovno začne vzpenjati. Med vzponom se levo odcepi neoznačena pot, ki vodi na sedlo Razor, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki nas po nadaljnjih nekaj minutah pripelje na južni del planine Koren. Pot se nato mimo napajališča za živali spusti do pastirske koče na planini.
Tu se pri koči rahlo desno (smer jugovzhod) odcepi pot, ki pelje na planino Košutna. Pot sprva preči pobočja skoraj vodoravno, nato pa nas pripelje na tehnično zahtevno mesto. Pot se strmo vzpne čez krajši skalni skok, kjer so nam v pomoč varovala. Pot se nato položi in nas mimo križa pripelje do planine Košutna, kjer stoji kapelica in pastirski stan.
S planine nadaljujemo po slabše shojeni stezici, ki gre po levi strani kapelice med rušje. Pot naprej se rahlo vzpenja po zmerno strmem in razglednem pobočju Košutne. Ko se pot povsem položi pa se v desno odcepi pot na vrh Košutne (odcep je označen, a pot napačno markirana). Tej zelo slabo vidni poti, nato sledimo vse do vrha katerega dosežemo po 15 minutah nadaljnje hoje (držimo se levih prehodov, čeprav nas markacija v spodnjem delu usmeri desno).
Pot je označena a ponekod težje sledljiva. Če izgubimo stezico poiščemo prehod med rušjem in pri tem pazimo, da se ne zaplezamo v rušje.
Kriška planina - planina Koren 1:15, planina Koren - Košutna 50 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Planina Koren (1675m), Planina Košutna (1778m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Kriška planina - kosutna1
Kriška planina - kosutna2
Kriška planina - kosutna3
Kriška planina - kosutna4
Kriška planina - kosutna5
Kriška planina - kosutna6
Kriška planina - kosutna7
Kriška planina - kosutna8
Kriška planina - kosutna9
Kriška planina - kosutna10
Kriška planina - kosutna11
Kriška planina - kosutna12
Kriška planina - kosutna13
Kriška planina - kosutna14
Kriška planina - kosutna15
Kriška planina - kosutna16
Kriška planina - kosutna17
Kriška planina - kosutna18
Kriška planina - kosutna19
Kriška planina - kosutna20
Kriška planina - kosutna21
Kriška planina - kosutna22
Kriška planina - kosutna23
Kriška planina - kosutna24
Kriška planina - kosutna25
Kriška planina - kosutna26
Kriška planina - kosutna27
Video:
Diskusija o izletu Kriška planina - Košutna (čez planino Košutna)
Kriška     
7.11.2008
Na tole zanimivo pot imam lep spomin izpred dveh let - do kapelice in pastirske koče na planini sva prišla prav takrat, ko je bilo tam nekaj ljudi, ki so prej imeli v kapelici mašo, potem pa so se malce krepčali pred kočo. Glavno besedo vesele družbe (ki sva se ji za nekaj časa pridružila) je imel zelo simpatičen gospod, ki se ga še vedno rada spomnim - župnik iz Trzina, g. Pavle. Če kdaj bere tele strani - lep pozdrav iz Tržiške okolice in upam še kdaj nasvidenje!nasmeh
krsto71     
27.11.2011
Lep izlet...Danes ga prehodil po opisani poti, s tem, da sem parkiral na koncu asfalta pred zapornico (Planina Jezerca), sam izlet pa sem podaljšal še na Kompotelo. Markacije na Košutno so očitno popravljene od časa, ko je avtor pisal navedeni opis poti, saj te vodijo direktno po poti med ruševjem na vrh, prav tako je pot dobro vidna in označena. Z vrha Košutne pa sem poiskal pot med ruševjem (stezica je vidno shojena) v smeri Kompotele in prišel direktno pod Kompotelo in si s tem prihranil pol ure hoje po markirani poti. Odličen izlet, ki pa ga je ob vrnitvi malo pokvaril pogled na Kriško planino - razstava pločevine na vseh mogočih lokacijah - dovozih, travnikih...Mogoče bi bilo dobro razmisliti s strani odgovornih, da zapornica na koncu asfalta ostane zaprta (razen za oskrbnike in zaposlene...) in se s tem prepreči množičen "avtomobilski" turizem na omenjeni planini...
ciklama     
28.3.2012
Danes sva prehodila opisano pot, ki je na novo markirana in zelo zgledno označena (bravo PD Komenda!). Na nekaterih mestih, sploh višje, je še precej snega in so razmere še kar zimske. Z vrha Košutne sva šla še na Kompotelo in uživala v prekrasnih razgledih na KSA. To je bil čudovit dan za relaksacijo in napolnitev baterij! nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki