Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kompotela / Kriška planina - Kompotela

Kriška planina - Kompotela

Natisni
Izhodišče: Kriška planina (1480 m)
Širina/Dolžina: 46,2929°N 14,5369°E
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 509 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 67.295
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 18
Število komentarjev: 25
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na cesto v smeri planine Koren. Cesta nas nato skozi podvoz pripelje do kamnoloma, kjer le to zapustimo. Z vzponom nadaljujemo po prijetni sicer slabo vidni planinski poti, ki poteka ob robu pašne ograje. Pot, ki postane vidnejša nato zapusti pašna območja Kriške planine in preide v svet porasel z rušjem. Po krajšem vzponu nas pot pripelje do lepe razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled na dolino Korošice. Naprej se pot začne strmeje spuščati in po nekaj minutah smo že 60m niže. Pot se nato uravna in z desne se nam priključi pot s prej omenjene doline. Naprej prečimo pas gozda, pot pa se nato ponovno začne vzpenjati. Med vzponom se levo odcepi neoznačena pot, ki vodi na sedlo Razor, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki nas po nadaljnjih nekaj minutah pripelje na južni del planine Koren. Pot se nato mimo napajališča za živali spusti do pastirske koče na planini. Tu se naša pot nadaljuje rahlo levo (rahlo desno planina Košutna) po travnikih po dnu doline (pot je sprva slabo vidna). Pot nato postaja vse bolj strma in nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do manjše mlake, kjer je slabše označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Košutna) in zložni poti sledimo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo po desni poti v smeri Kompotele (levo Vrh Korena). Od tu naprej je orientacija nekoliko težja v megli pa zelo težavna. Pot naprej se počasi začne rahlo vzpenjati po travnatem pobočju poraslem z rušjem. Stezica nas nato v lepih razgledih pripelje na vrh Kompotele.
Kriška planina - planina Koren 1:15, planina Koren - Kompotela 1:00.
zemljevid poti - Kompotela
Ob poti: Planina Koren (1675m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mokrica ( 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kriška planina - Kompotela1
Kriška planina - Kompotela2
Kriška planina - Kompotela3
Kriška planina - Kompotela4
Kriška planina - Kompotela5
Kriška planina - Kompotela6
Kriška planina - Kompotela7
Kriška planina - Kompotela8
Kriška planina - Kompotela9
Kriška planina - Kompotela10
Kriška planina - Kompotela11
Kriška planina - Kompotela12
Kriška planina - Kompotela13
Kriška planina - Kompotela14
Kriška planina - Kompotela15
Kriška planina - Kompotela16
Kriška planina - Kompotela17
Kriška planina - Kompotela18
Diskusija o izletu Kriška planina - Kompotela
Gost4. 09. 2006
Odlična tura za vse vrste planincev. Na vrhu veličasten razgled, na poti krave in konji do višine 1900 m. Nazaj pa čez Zvoh, kjer okusiš ravno pravšnjo mero plezanja.
Gost12. 11. 2007
Ali je pot na Zvoh markirana?
Gost13. 11. 2007
Pot na Zvoh je markirana in lepa. Fino je, če podaljšaš izlet do vrha Korena - greš kar po grebenu,je vse lepo označeno, vmes pa je še en žleb, ki je zavarovan z jeklenico. Na vrhu Korena se lahko odločiš za pot na Kalški greben ali pa na Kompotelo.Na Kompoteli ni žiga, je pa fantastičen pogled na Grintovce.Na Kompoteli je znan Kompotelski dedec, to je nekakšna skalna gmota, ki predstavlja silhueto moža. Lepo.Lp, Tadeja
Gost13. 11. 2007
Danes sem hotela iti na Kompotelo, ampak sem prišla na Košutno. Pri planini Koren nisem videla kam iti za Kompotelo, za Košutno je pa pisalo. Pa sem se potem še malo izgubljala, pa še grozno je pihalo, ampak vidljivost je bila pa super.
Gost13. 11. 2007
Za Kompotelo bi morala iti samo naravnost. Ja, če greš čez planino Koren na Kompotelo, je malce težje. Bolše je iti najprej na Zvoh, Vrh Korena, se spustiti na Kompotelo. Moteče je, da ni žiga. potem pa se po občutku spustiš nazaj na planino Koren in naprej do Krvavca. Ampak razgledi vse poplačajo, tudi, če greš na Košutno in močno piha.Tadeja
Gost13. 11. 2007
Hvala. Naslednjič bom šla mogoče res najprej na Zvoh.
Gost15. 11. 2007
Prekrasno krožno turo se da skleniti tam gori, prav res (seveda se jih da tudi več)!
Svet je močno privlačen tudi v zimskem času, kjer je užitek 'podvojen' (s smučmi). nasmeh

Zvoh, greben Ježa, Vrh Korena, Kompotela, Košutna, Mokrica ... vedeno znova rad pridem. nasmeh
hajdiga4. 10. 2011
Odlična in enostavna tura, kronana z enim najlepših pogledov Kamniško - Savinjskih Alp.
Možnih smeri veliko, vse lepo markirano, bili smo s kužkom, ki tudi ni imel težav.
Nuši4. 10. 2011
Krasna tura, prelepi razgledi... Jaz sem šla eno krožno turo v nedeljo. Štartala sva na parkirišču na Kriški planini, potem na planino Koreno, pa desno na Košutno, potem na Kompotelo, kjer sva malo pomalicala in se naužila pogledov na Kamniško-Savinjske vršace. Potem naprej na Vrh Koreno, čez Ježe in na Zvoh in potem nazaj dol do Kriške.
Krasno vreme, malo ljudi, dobro markirano (za razliko od 1-2 leti nazaj). Človek si res napolni baterije. Še bom šla tja gor! nasmeh
metod4. 10. 2011
Nuši, če gre, naslednjič podaljšaj do Kalškega grebena. Najlepši razgledi v Kamniških.
Nuši4. 10. 2011
Ja Metod, to tudi imam v planu. Ampak v nedeljo se nekako ni izšlo. Pa naslednjič.
Kokta20. 05. 2012
Res lepa pot. Definitivno še obiščem. Na vrhu prečudovit razgled na KSA, kot na dlani. Pot je lepo markirana in ni težavna.
velkavrh21. 05. 2012
Krvavec res ponuja nešteto možnosti. Samo zapelješ se do planine Jezerca in hodiš na levo od Kriške planine kot si šel. Lepo je iti od Kompotele na levo na Vrh Korena in prek grebena Ježe na Veliki Zvoh in nazaj na parkirišče. Prelepo-enkrat probaj!
AnzeKozjek22. 02. 2013
Lep planinski pozdrav!

Ali so za zimski vzpon na Kompotelo res tako nujne dereze in cepin? Oziroma me zanima, kakšna je pot na Kompotelo v zimskih razmerah? Ali je dosti obiskana?

Gost22. 02. 2013
Če greš samo na Kompotelo dereze in cepin niso potrebni ,sploh sedaj v novem snegu.Obisk je odvisen največ od razmer.Sam sem kar nekajkrat gazil v cel sneg. Če pa delaš krožno turo preko Ježa na Zvoh ,pa oboje vzemi s sabo. Ta del po grebenu je tudi izpostavljen, spust v škrbino pa nekaterim še poleti povzroča težave.Pozor ,če boš šel čez planino Košutno, tam stoji spominsko znamenje za planinca ,ki ga je nekoč v mesecu marcu odnesel plaz.Priporočam vzpon direktno s planine Koren.(pri koči zaviješ rahlo levo,desno Košutna)LP Miro
_sandra_24. 02. 2013
zima je.. cepin in dereze pa niso za okras.. nikoli ne veš, kaj te lahko preseneti, tako da brez zimske opreme ne hodi;
bostjanp25. 02. 2013
@sandra: končno ena pametna izjava. Bravo. Kdor pozimi ne vzame cepina in derez na turo, potem je bolje da ostane doma(uporaba le teh odvisno od razmer). Kdaj bomo le dobili zakon, ki bo neprimerno opremljene za zimske razmere fino kaznoval. Upam da čimprej.
Daaam25. 02. 2013
Pretiravat pa tudi ni treba.. Mislim da je g. Miro lepo razložil kako pa kaj.. lp
_sandra_25. 02. 2013
@Daaam: kdaj si bil nazadnje na Kompoteli?
Daaam25. 02. 2013
poleti zadrega
_sandra_25. 02. 2013
no jaz pa pozimi, zato sem napisala tisto zgoraj..
Lavendel25. 09. 2013
luštna pot za vsakogar,žal pa danes na vrhu zaradi megle ni bilo razgledov, pa drugič
gogx16. 11. 2015
Včeraj bil na Kompoteli. Čudovita pot. Toplo priporočam. Sploh razgled na Kamniške alpe je VAUUUU!

Malo pred vrhom srečal angela (žensko). Morda se mi je že malo mešalo zaradi pomanjkanja kisika.

Če se najdeš v zgornjih vrsticah kaj odpiši nazaj.velik nasmeh
BorStenar14. 03. 2023 20:12:41
A mi kdo pove, ali je vrh dostopen v zgodnjem marcu, ko smučišče še dela?
bongo15. 03. 2023 07:24:52
Zakaj ne bi bil? Vrh sam s smuciscem nima niti kaj dosti veze, dostop s parkirisca (enega na Jezercih ali drugega na Kriski) na pohodno pot zgolj terja previdno precenje smucisca na primernem delu. Za vse v zivljenju pa upam res ne rabis navodil.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki