Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kalška gora / Kriška planina - Kalška gora (čez Zvoh)

Kriška planina - Kalška gora (čez Zvoh)

Natisni
Izhodišče: Kriška planina (1480 m)
Širina/Dolžina: 46,2929°N 14,5369°E
Ime poti: čez Zvoh
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 567 m
Višinska razlika po poti: 860 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 8.268
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 75
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Kriške planine (naravnost zgornja postaja krožno-kabinske žičnice ter Planinski dom na Gospincu). Sledi le še kratek strm vzpon in prispemo do parkirišča ob robu Kriške planine.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Kriške planine zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 15 minut.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na široko kolovozno pot, ki gre pod žičnico in se začne vzpenjati čez pašnike (smer dom na Krvavcu). Zmerno strma pot nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do doma na Krvavcu s katerega se nam odpre lep razgled proti Gorenjski. Od doma nadaljujemo v smeri Zvoha po cesti, ki nas mimo kapelice in oddajnikov na Krvavcu pripelje do sedla Razor (sedlo med vrhom Krvavca in Velikim Zvohom), kjer je križišče cest. Nadaljujemo naravnost po grebenu (desno vrh Krvavca 5 minut) in vse bolj strmi transportno reševalni cesti, ki je občasno tlakovana, sledimo ob robu smučarske proge do akumulacijskega jezera na Velikem Zvohu. Od jezera se povzpnemo še na bližnji vrh, nato pa se čez žičnato ograjo sprehodimo do vpisne skrinjice, ki se nahaja le nekaj korakov pod vrhom.
Z Velikega Zvoha nadaljujemo po markirani poti po grebenu imenovanem Jež-a. Razmeroma lahka grebenska pot, pa se po nekaj minutah hoje začne spuščati in nas pripelje do tehnično zahtevnega mesta. S pomočjo jeklenice se povzpnemo po strmi in krušljivi grapi, ki je izpostavljena padajočemu kamenju. Grapa je kratka, a vseeno dovolj dolga, da neizkušenim planincem povzroča veliko težav. Težave nato izginejo in prijetni poti, ki večinoma poteka po grebenu sledimo do dveh zaporednih razpotij. Pri prvem se desno navzdol odcepi pot na Mokrico in planino Koren, pri drugem pa se desno navzgor odcepi pot na Vrh Korena (1 minuta). Sledi približno 15 minutni spust po pobočju, ki je deloma poraslo z rušjem. Na koncu spusta nas pot pripelje na razpotje na Škrbini.
Tu nadaljujemo naravnost v smeri Kalškega grebena in Cojzove koče po poti, ki nas že po nekaj nadaljnjih korakih pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo desno v smeri "Kalce" (levo Kalški greben) po poti, ki se po nekaj minutah nadaljnje hoje prične vidneje spuščati. Po nekajminutnem spustu pot zavije rahlo v levo ter preči melišča pod Kalškim grebenom. Tu lahko na desni strani, ob vznožju melišč opazimo manjše jezerce imenovano Krvava lokev, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki postopoma preide na svet podov. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov po poti, ki nas vodi mimo številnih manjših brezen, nato pa ponovno pridemo na melišče. Sredi melišča, ob nekakšnem hrbtu se v levo odcepi opuščena plezalna pot na Kalški greben, mi pa nadaljujemo po markirani poti, kateri se le nekoliko naprej z desne priključi komaj opazna stezica od Žagane peči. Nadaljujemo v smeri Cojzove koče, pot pa nas postopoma pripelje na vse bolj strma ter deloma travnata pobočja. Pot se nekoliko naprej s pomočjo jeklenice vzpne čez strmo pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Od razpotja, ki se nahaja na manjšem sedelcu nadaljujemo desno v smeri Kalške gore (ostro levo Kalški greben po zelo zahtevni poti, naravnost navzdol Kokrsko sedlo). Pot naprej preide na strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna travnata pobočja. Tej naprej razmeroma zložni poti, nato sledimo vse do Kalške gore, le to pa dosežemo po dobrih 5 minutah nadaljnje hoje.
Kriška planina - Veliki Zvoh 1:25, Veliki Zvoh - Vrh Korena 1:15, Vrh Korena - Kalška gora 2:05.
zemljevid poti - Kalška gora
Ob poti: Dom na Krvavcu (1684m), Razor (1809m), Zvoh (1971m), Škrbina (1870m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kriška planina - Kalška gora1
Kriška planina - Kalška gora2
Kriška planina - Kalška gora3
Kriška planina - Kalška gora4
Kriška planina - Kalška gora5
Kriška planina - Kalška gora6
Kriška planina - Kalška gora7
Kriška planina - Kalška gora8
Kriška planina - Kalška gora9
Kriška planina - Kalška gora10
Kriška planina - Kalška gora11
Kriška planina - Kalška gora12
Kriška planina - Kalška gora13
Kriška planina - Kalška gora14
Kriška planina - Kalška gora15
Kriška planina - Kalška gora16
Kriška planina - Kalška gora17
Kriška planina - Kalška gora18
Kriška planina - Kalška gora19
Kriška planina - Kalška gora20
Kriška planina - Kalška gora21
Kriška planina - Kalška gora22
Kriška planina - Kalška gora23
Kriška planina - Kalška gora24
Kriška planina - Kalška gora25
Kriška planina - Kalška gora26
Kriška planina - Kalška gora27
Kriška planina - Kalška gora28
Kriška planina - Kalška gora29
Kriška planina - Kalška gora30
Kriška planina - Kalška gora31
Kriška planina - Kalška gora32
Kriška planina - Kalška gora33
Kriška planina - Kalška gora34
Kriška planina - Kalška gora35
Kriška planina - Kalška gora36
Kriška planina - Kalška gora37
Kriška planina - Kalška gora38
Kriška planina - Kalška gora39
Kriška planina - Kalška gora40
Kriška planina - Kalška gora41
Kriška planina - Kalška gora42
Kriška planina - Kalška gora43
Kriška planina - Kalška gora44
Kriška planina - Kalška gora45
Kriška planina - Kalška gora46
Kriška planina - Kalška gora47
Kriška planina - Kalška gora48
Kriška planina - Kalška gora49
Kriška planina - Kalška gora50
Kriška planina - Kalška gora51
Kriška planina - Kalška gora52
Kriška planina - Kalška gora53
Kriška planina - Kalška gora54
Kriška planina - Kalška gora55
Kriška planina - Kalška gora56
Kriška planina - Kalška gora57
Kriška planina - Kalška gora58
Kriška planina - Kalška gora59
Kriška planina - Kalška gora60
Kriška planina - Kalška gora61
Kriška planina - Kalška gora62
Kriška planina - Kalška gora63
Kriška planina - Kalška gora64
Kriška planina - Kalška gora65
Kriška planina - Kalška gora66
Kriška planina - Kalška gora67
Kriška planina - Kalška gora68
Kriška planina - Kalška gora69
Kriška planina - Kalška gora70
Kriška planina - Kalška gora71
Kriška planina - Kalška gora72
Kriška planina - Kalška gora73
Kriška planina - Kalška gora74
Kriška planina - Kalška gora75
Diskusija o izletu Kriška planina - Kalška gora (čez Zvoh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki