Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Domžalski dom na Mali planini / Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini (spodaj po cesti)

Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini (spodaj po cesti)

Natisni
Izhodišče: Kranjski Rak (1029 m)
Širina/Dolžina: 46,283°N 14,6884°E
Ime poti: spodaj po cesti
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 505 m
Višinska razlika po poti: 505 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 29.286
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 38
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri prelaza Črnivec. Le nekaj 100 m pred omenjenim prelazom opazimo oznake za Kranjski Rak, ki nas usmerijo ostro levo na ozko in sprva tudi precej strmo cesto. Cesta se višje položi in nas nato pripelje do prelaza Volovljek, kjer v bližini gostišča Kranjski Rak tudi parkiramo (parkiranje pred gostiščem je dovoljeno le gostom).
b) Iz Gornjega Grada se peljemo proti Kamniku, nato pa le nekaj 100 m za prelazom Črnivec nadaljujemo desno v smeri Kranjskega Raka. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
c) Iz Savinjske doline se najprej zapeljemo do Luč, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko pridemo na prelaz Volovljek parkiramo na primernem mestu ob gostišču Kranjski Rak (parkiranje pred gostiščem je dovoljeno le gostom).
Opis poti:
Od Kranjskega Raka nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Velike planine. Cesta se sprva rahlo spusti, nato pa preide v gozd, kjer se prične zmerno vzpenjati. Po približno pol ure hoje pridemo do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Konjščice in planine Dol (naravnost oz. rahlo levo planina Kisovec). Cesta nas nato pripelje do velikega parkirišča (možnost izhodišča), mi pa nadaljujemo po gozdni cesti, ki je zaprta za javni promet. Od parkirišča omenjeni cesti sledimo še približno 10 minut, nato pa nas markacije usmerijo levo na travnato pobočje, preko katerega nas vodi razmeroma strma pot. Že kmalu se pot za kratek čas položi, ter po desni strani obide osamljeno pastirsko kočo. Za kočo pot preide v gozd in se prične strmo vzpenjati. Višje se priključimo širši in manj strmi poti s planine Marjanine njive. Omenjeni poti sledimo v levo, ta pa nas iz gozda hitro pripelje na pašna območja Male planine. Tu se pot povsem položi in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do označenega, a v megli slabše vidnega razpotja. Nadaljujemo rahlo desno v smeri Jarškega doma, do katerega nas loči še 5 minutni vzpon čez vse bolj razgledno pobočje.
Omenjeni dom obidemo po levi strani, nato pa vzpon nadaljujemo po široki poti, ki se zložno vzpenja skozi redek gozd. Že po nekaj minutah se v levo odcepi pot k Črnuškemu domu, mi pa nadaljujemo naravnost in široki poti sledimo vse do Domžalskega doma na Mali planini.
zemljevid poti - Domžalski dom na Mali planini
Ob poti: Jarški dom na Mali planini (1520m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kapela Marije Snežne (Velika planina), Poljanski rob, Gradišče (Velika planina)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini1
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini2
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini3
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini4
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini5
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini6
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini7
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini8
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini9
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini10
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini11
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini12
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini13
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini14
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini15
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini16
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini17
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini18
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini19
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini20
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini21
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini22
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini23
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini24
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini25
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini26
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini27
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini28
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini29
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini30
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini31
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini32
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini33
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini34
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini35
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini36
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini37
Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini38
Diskusija o izletu Kranjski Rak - Domžalski dom na Mali planini (spodaj po cesti)
dado222. 08. 2007
Bil gor v soboto. Pot je od zacetka nekoliko strma (sel cez Marjanine njive) prvih 20 min potem pa gre lahko naprej-polozno. Sem se sprehodil še po Veliki Planini okrog in okrog ter najvišji vrh na Veliki planini (1666) nudi cudovit poglej nad ostalo gorovje okrog Velike Planine. Za "neplanince" pa predlagam, da preverijo ce nihalka in dvosedeznica delujeta (http://www.velikaplanina.si/), saj v soboto nista ker je strela udarila v dvosedeznico. Da ne bo kdo presenecen ... Lp
iztok26. 10. 2008
Danes v dolini megla, velika planina pa obsijana s soncem
fpetel17. 09. 2009
Včeraj sva bila s punco na Veliki planini iz Kranjskega Raka. Bližnjica čez gozd je precej strma in spolzka. Oba sva za dol padala po blatni poti. Ponudba na Veliki je zelo slaba. Na Jarškem ni bilo mesta za sedet, na Domžalskem so imeli samo klobase, pečenice, ričet in žgance. Po slabih 20 minutah, ko piva ni bilo, kaj hrane, sva pot nadaljevala proti Zelenemu robu. V gostišču, kljub temu, da ni bila velika gneča, ni bilo moč dobiti kaj za pod zob ali kaj za popit. Odločila sva se, da greva v dolino s praznim želodcem in žejna. Pri Kranjskem Raku hrane ni bilo.
MiR7. 09. 2009
Dragi fpetel1, bližnjici se da lepo izognit in se da narediti lep in velik krog po Veliki planini. Če nimaš rad gužve, potem na Veliko planino le med tednom. Kar se pa ponudbe tiče, je čisto O.K. Menda nisi v hribih pričakoval lignjev na žaru ali še kaj bolj imenitnega. V hribe pašejo žganci, kislo mleko, zelje, kaj za na žlico, pa tudi kakšna klobasa ni odeveč. Če se odpravimo v hribe, je zelo modro, da se zavedamo, da vsaj za nekaj časa rečemo adijo civilizaciji in se zadovoljimo s tem kar lahko v hribih dobimo. Preverjeno: tudi sendvič iz nahrbtnika je v hribih zelo dober, posebno, če si lačen. Srečno in varno!
čemšeničan7. 09. 2009
Letos smo bili kar šestkrat na Veliki planini,ob nedeljah z družino,pozim jo pa mahnem sam gor,jutranji sprehod pred kosilom,v Jarškem je res vedno veliko planincev se ve kje je dobra hrana,mi gremo gor na štrukle,v hribih si zmerom vzamemo cajt,da počakamo pa tud,če nismo takoj postreženi,moraš vedit,da v hribih ni hotel,dragi fpetel1,na Mali planini ima pa Csarjeva Ivanka dober sir,zato fpetel1 kar podajta se s punco še na Veliko planino,boš videv drugič ti nebo žal,da si še enkrat šev gor.Pa srečno pot vama želim .
gracekelly18. 08. 2012
Avtorja opisa "Dostop do izhodišča" bi lepo prosila, da v opis navede vsaj kakšen kraj, ki ga je mogoče najt na obcestnih tablah. Bi zelo olajšal in skrajšal "dostop do izhodišča". Hvala.
potepinka18. 08. 2012
Nisem sicer avtor, ampak če ti kaj pomaga - na smerokazih, ki se nahajajo pod prelazom Črnivec (če prideš iz Kamniške strani) so navedni kraji: Podvolovjek, Kranjski rak (ga je omenil tudi avtor), Kališe in Velika planina.
Zraven stoji tudi tabla za gostišče Črnivec, 750 m.
Ob teh smerokazih je manjše parkirišče s klopco, cesta za Kranjski Rak pa je nasproti njega (torej levo, če prideš iz Kamnika oz. desno če prideš iz GG oz. prelaza Črnivec.
Za Luče mi je pa malo ušlo iz spomina ali piše na smerokazu Kranjski Rak ali Kamnik.
Upam, da navedeno kaj pomaga. nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki